Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И 6 причини тя да е същата като на ГЕРБ

Тази пролет избирателят е като Буридановото магаре, раздвоено между партията на статуквото и партията на статуквото. Да бе то германското или чешкото статукво – чудесно. Но нашето е статуквото на гарантирания упадък, тъй като то е най-ултрадясното в Европа и в света.

За сведение на дървените философи

понятията “ляво-дясно” съвпадат с

“равенство – неравенство”,

останалото в кошницата са подробности.

Според данните на Евростат за неравенството в доходите България е шампион. Коефициентът за неравенство “Джини” през 2015 г. при нас е достигнал 37 пункта, докато в Австрия е 27,2, в Холандия е 26,7, а в Германия е 30,1. А Ирландия, която неолибералите постоянно ни навират за образец, е европейският егалитарен рекордьор с 23,6. Това са все капиталистически държави, които не познават комунизма и никакъв преход не са извършвали.

Ние обаче извършихме Голям скок с маоистки мащаби, само че в обратната посока - към капитализма, характерен за Третия свят.

Това е причината за икономическата деградация и демографския срив, да не говорим за духа на национално униние и предчувствието за териториален разпад. Всички международни изследвания ни показват като най-бедната, най-корумпираната и най-тъжната умираща страна в Европа. Освен това сме и най-дясната.

От този ступор може да ни извади само лява партия, защото само тя може да изключи генераторите на неравенството и да включи моторите на развитието. Затова аз по-често се вторачвам в БСП, да ме извинят другарите. Ако някой трябва да управлява ултрадясното статукво, ГЕРБ се справя добре.

Вторачвам се не за да враждувам с БСП,

а за да й помогна да се върне в нормалните за една социалдемокрация параметри, ако изобщо има такова желание. Боя се, че твърде мижавият й възход напоследък я заслепи.

Уви, новата предизборна платформа на БСП потвърждава нейния неолиберален курс. Да, има някои положителни моменти, които допадат на левия кибик. Например отказът от приватизация на столичното летище, спирането на държавните субсидии за частни училища, наченките на семейното облагане и т.н.

Но това са финтифлюшки Панделки и пайети. Всяка дясна партия също може да ги раздава.

Неравенството има своите мощни генератори, които БСП изобщо не забелязва. Ще напомня кои са те:

Първо, това е данъчната система. В никоя друга държава тя не е толкова дясна и неолиберална. И не става дума само за плоския данък, а за цялостната структура на постъпленията, защото те идват главно от косвени данъци върху потреблението – ДДС, такси, акцизи, глоби. Делът на косвените данъци у нас е най-високият в Европа.

България е единствената европейска държава, в която няма необлагаем минимум. В това лъсва зловещата, пещерна неолиберална алчност на българската олигархия. Необлагаемият минимум бе ампутиран при управлението на Станишев, а новото ръководство на БСП не се сеща, че той трябва да се възстанови.

Всяка социалдемокрация по света се бори със зъби и нокти за прогресивно облагане на доходите.

Всяка освен българската

Новата платформа на БСП дори изоставя мижавите намерения от близкото минало. Сега тя предлага следното, цитирам:

“Плавен изход от “плоския” данък. Въвеждане на 20% данък върху доходите на физически лица (заплати, наеми) с приходи от над 120 000 лева годишно.”

В израза има грешка, която издава, че авторът или редакторът не са свикнали да боравят с икономическата материя. Оставям на читателя да я открие.

Но това е техническа подробност. По-важното е, че разликата между 400 лева и 10 000 лева е от земята до небето, а за БСП е едно и също. Доколкото разбирам, над тази граница са само 4000 души. Повечето от тях спокойно могат да си скрият личния доход без никакви проблеми със закона.

Вторият мощен генератор

на неравенството

и на икономическия упадък е валутният борд. Дори Иван Костов, който е десен икономист и който въведе борда през 1997 г., вече го осъзна.* БСП обаче е вкарала в платформата си следната мисъл:

“За нас е важно да приложим активна държавна политика за подкрепа на българските производители, решителни мерки за създаване на български високотехнологичен икономически модел с висока добавена стойност, нови източници на финансиране на малките и средните предприятия. Така ние ще постигнем ускорен икономически растеж, запазване на валутния борд и на критериите от Маастрихт.”

Да оставим настрана, че авторът на тези фрази конструира борда сред целите, а не сред средствата, където му е мястото. Нима не е ясно, че валутният борд не поощрява българските производители, а тъкмо обратното. И най-малко помага за “създаването на български високотехнологичен икономически модел с висока добавена стойност”.

Валутният борд означава високи лихви и надут лев, което убива конкурентоспособността на износа и най-вече на технологичните продукти. При валутен борд просто няма и не може да има сериозни местни инвестиции, защото местният капитал прилича на биатлонист, който е наказан да пробяга 3 обиколки допълнително. Тук няма място, но друг път бих обяснил на авторите защо е така.

Трети фактор на неравенството и упадъка у нас е

дивата приватизация

на обществените услуги, обществената собственост

и инфраструктурата

Не се създава нищо ново, просто милиони левове се каптират и се изнасят навън, от най-бедната държава към най-богатите страни. Вгледайте се само в приватизационната схема на “Софийска вода”, която беше англоамериканска, но стана френска. Четохте ли, че Париж се е отказал от водната концесия? БСП не издава никакви подобни намерения, макар че те биха й спечелили много избиратели. Да, има едни неясни фрази за държавно-общинската собственост и пустото партньорство с частното, но те могат да се тълкуват всякак. Нищо конкретно. Алабала.

Четвърто, всичките тези фактори на неравенството и изтичането на капитали са свързани с либералния режим за

дейността на офшорните компании у нас

Те са и най-мощният инструмент на корупцията. В намеренията на БСП виждаме пълно отсъствие на тази тема. Което е разбираемо, но не е оправдано.

Пето, напълно отсъства и екологията. Не знам как така се получи, но у нас еколозите са вдясно. А по света са вляво. Не е нормално. Но пък ако има такава човешка порода, която червените олигарси най-люто да мразят, това са еколозите.

Най-елементарната мярка е да се спре износът на непреработена дървесина. В момента България е подложена на жестока, дива сеч. През всички граници навън се изливат потоци от камиони с мъртва българска гора. Някой да е видял поне един да влиза?

Това нормално ли е? Впрочем в статистиката ни убийството на горите се води “промишлено производство”, което дава повод на придворните поети да възпяват какъв висок ръст имала промишлеността, все едно правим самолети или айфони. Истината е, че изнасяме суровини, които в миналото преработвахме у нас.

Шесто,

най-знаковата липса

в платформата на БСП

е избирателната система

Тя е като въжето в дома на обесения. Ще цитирам първите изречения в тази платформа:

“Днес промяната е задължителна. Тя започна по волята на народите в света, в Европа и в България... Те поискаха, когато се вземат решения за техния живот, да бъдат участници, а не потърпевши. Поискаха техните водачи да им върнат достойнството – национално и човешко, и да не го продават за пари и власт.”

Красиви алабализми. Но ние знаем съвсем конкретно какво поискаха българите - чиста мажоритарна избирателна система в 2 тура. Във всяка друга европейска държава това вече щеше да е факт.

Но пак по идея на БСП законът за референдумите бе променен така, че дори активност над 50% да не е достатъчна, за да бъде резултатът задължителен. Навсякъде в Европа над 50% стигат. Само тук не. Само у нас народът крещи, а елитът е глух. ГЕРБ поне дава някакви неясни и вероятно подвеждащи сигнали, че смята да уважи референдума. БСП обаче е партия херметик.

Моят извод е, че между програмите на ГЕРБ и на БСП няма фундаментална, структурна разлика. Да, има някои любопитни финтифлюшки, панделки и пайети, които звучат примамливо за туземците. Но те са първото, което отпада при коалиционните споразумения. А както личи от анкетите, и БСП, и ГЕРБ няма да могат да управляват без коалиция.