Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият съветник на Филип Димитров живее в Ню Йорк, не работел, а играел на фондовата борса

Кинжалите Евгений Михайлов и Георги Боздуганов не са измислили сами революционната идея да влязат в листите на ДОСТ и да се съюзят с Лютви Местан, съобщиха отлично информирани източници.

Според слухове в София авторът на тази екзотика бил близък приятел на двамата кандидат-депутати от златните години на СДС, който днес се занимавал с бизнес с имоти и ресторантьорство. Идеологът, който като добър шахматист, подредил на дъската екстравагантните мажоритарни играчи, за да пробва да влияе чрез тях на големите играчи в политиката.

Посредник и координатор при осъществяване на проекта за сближаване между кинжалите и партията на укрилия се в турското посолство Лютви Местан бил Константин Мишев. В политиката за него се говори като автор на теорията за контрадезинформацията по времето на Филип Димитров, когато бе негов съветник.

А тримата са в

групата на кинжалите,

които са наречени така, защото се твърди, че са се заклели във вярност на премиера над кинжал и библия.

Данните на социолозите показват, че ДОСТ няма да влезе в парламента. Предричат резултат, близък до статистическата грешка. Но дори и да се окаже, че Евгений Михайлов и Георги Боздуганов успеят някак да стигнат до Народното събрание, източниците на "168 часа" казват, че ще са първите, които ще се обявят за независими депутати. И щели да предложат гласовете си в подкрепа на някой от основните играчи.

В групата на кинжалите бил и бившият журналист от радио "Свободна Европа" Константин Мишев, известен като сивия кардинал от времето на Филип Димитров.

Приятелството му с Евгений Михайлов датира от онези години. Двамата редовно посещавали партийния в. "Демокрация" и го обръщали с главата надолу -

сменяли материали, заглавия и искали нови, разказват бивши журналисти от вестника.

Краят на кариерата на Мишев започва с пресконференция на директора на НРС генерал Бриго Аспарухов. Според него съветникът на премиера водел "тайни преговори" в Скопие за износ на оръжие и така нарушавал ембаргото на ООН за страните от бивша Югославия.

"Аз взех участие в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 2 октомври 1992 г., на което генерал Аспарухов с “половин уста” помоли за извинение - пише в блога си тогавашният депутат Александър Йорданов. - Но отново изтълкува казаното на съвещанието от премиера като “доказателство”, че в “македонската афера” е замесен самият Филип Димитров, тъй като е знаел за действията на своя съветник."

Откакто бе уволнен след скандала със сделката, Константин Мишев живее в Ню Йорк. Рядко се появява в България, гостува понякога през лятото, при това не всяка година, разказаха запознати. Има 10-годишна дъщеря и се сдобил с американско гражданство.

Абсолютна мистерия е

с какво се занимава,

освен дето се знае, че жена му работи. Последните данни сочат, че се е зарибил да играе на фондовата борса.

Константин Мишев излезе със специална статия в сайта "Клуб Z", в която призова всички антикомунисти да застанат до Лютви Местан.

Но той беше единственият, който защити Евгений Михайлов и Георги Боздуганов. След като излязоха листите с кандидат-депутатите, двамата бивши седесари бяха подложени на унищожителна критика от свои стари съпартийци и от политолози.

Огнян Минчев написа в блога си: "Това е пореден удар върху българската демократична общност, който размива и последните следи от нейната минала идентичност и легитимност.

Тази сделка може да бъде продукт само на две неща -

на глупост или на

добре направена сметка

И двете неща нямат нищо общо с политика на убеждения и ценности.

Трети член на тази група - Константин Мишев - днес призовава "антикомунистите" да застанат до Местан.

Ние познаваме Местан не от вчера - и не той е отправната точка на оценката, която предизвиква решението на Михайлов и Боздуганов.

ДОСТ е партия креатура. Не просто на Анкара. Тя е партия - креатура на режима на Ердоган в Турция, който с ускорени темпове унищожава едновековното наследство на турската република."

КОМПАНИЯ: Евгений Михайлов (вдясно) и Константин Мишев работели заедно за проекта.
КОМПАНИЯ: Евгений Михайлов (вдясно) и Константин Мишев работели заедно за проекта.