Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на БСП е готова за премиер. Изключи като възможни партньори във властта ДПС и ГЕРБ

"Борисов се притеснява от личен сблъсък с мен", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя е категорична - иска дебат във формат само лидер - лидер, или екип - екип, а не съвместно, както иска лидерът на ГЕРБ.

"Ние не сме конферансиета" - с тези думи Нинова парира този вариант. Ако Бойко Борисов не размисли, лидерски дебат няма да има, категорична е тя. Дали лидерите на двете най-големи партии ще седнат един срещу друг утре, ще стане ясно до края на деня.

"Това е човекът, открил паметника на Живков, напуснал МВР, за да запази партийното си членство", обвини Борисов лидерът на БСП.

"Казахме, че ще се спрат парите по програма "Образование" - замразиха междинните плащания, втората - за парите по "Земеделие", третата - за санирането с близки фирми, служебното правителство показа нарушения" - с тези думи Нинова обясни, че фактите са опровергали прозвището, което й даде Борисов - "г-жа Лъжа".

"Банките могат да си позволят да опрощават лихви на млади семейства. Държавата трябва да си върне позиции", категорична е Нинова. Политиката на БСП била "имаме един хляб - дайте да го направим три".

"70% от субдисиите се вземат от 20% от производителите. Ние ще сложим таван и ще ги преразпределим към малките производители", разкри Нинова. Държавата нямало да се меси в пазара, но да регулира - например като защити веригите супермаркети да продават процент българска продукция.

"БСП не влияе на политиките на служебния кабинет. Нямаме роля в смяната на областните управители. Имаме различия с министрите - здравният министър не иска лекарите в училищата, ние искаме, външният министър е "за" СЕТА, ние сме "против", изреди Нинова.

Санирането било добра идея на ГЕРБ, но БСП можела да го направи два пъти по-евтино.

"Моделът Кой има различни лица и имена през годините. Това са групи, лобизъм, който краде 10 милиарда на година от хората", отсече лидерът на БСП.

"Първо кампанията и победата. След това мислим за другото. Логично и лидерът на партията, спечелила изборите, да бъде кандидат за министър-председател. ДПС не е възможен партньор. ГЕРБ - също. Да минат изборите, да не гадаем отсега", призна Нинова, че при победа на БСП премиер ще е тя. "Готова съм за опозиция, но се готвим за управление", добави Нинова.

Запитана защо е разчистила старите лица, обясни, че тя опозиция в партия още има. Освен това БСП е единствената партия, която е дала знак за промяна, налагайки нови лица, отваряйки листите си за гражданското общество и въвеждайки таван на мандатите за лидера, ръководството и депутатите.

Да има правила, еднакви за всички, неизбежно наказание за всеки, престъпил закона, и да има справедливост - тези 3 неща открои като най-важни Корнелия Нинова.

На 2-3 март ще стане ясно дали тя ще замени Антониу Гутериш в Социалистическия интернационал след избора му за генерален секретар на ООН.