Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен-нам СНИМКА: Ройтерс
Ким Чен-нам СНИМКА: Ройтерс

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Чен-нам е бил убит със силно отровно вещество, определено от ООН като оръжие за масово унищожение.
Това са заключенията в предварителен доклад на малайзийската полиция на базата на изследвания на вещество, иззето от лицето и очите на 45-годишния мъж.
Ким Чен-нам, който макар и в немилост, бе смятан от някои за легитимен наследник на Ким Чен-ир и заплаха за диктатурата на брат си, почина миналата седмица, след контакт с две жени на летището в Куала Лумпур.

Убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е било организирано от министерствата на държавната сигурност и на външните работи на изолираната тоталитарна страна, твърдят и южнокорейски депутати, цитирани от Ройтерс, след като бяха запознати с данните, събрани от разузнавателната служба на Южна Корея.

Нервно-паралитичното вещество "Ви Екс" е химическо оръжие,
или още S-2 Diisoprophylaminoethyl methylphosphonothiolate, определено от ООН като оръжие за масово унищожение. Смята се, че това е най-отровният невротоксин.

Осемте заподозрени за убийството на Ким Чен-нам на летището в Куала Лумпур преди две седмици включват четирима служители на министерството на държавната сигурност и двама - на външното министерство в Пхенян, съобщиха южнокорейските депутати, позовавайки на предоставената им от разузнаването информация.