Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столичен адвокат ще настоява за домашен арест. Доказва, че не е виновна за рушвета, а само за смъртта на Никола

Анита Мейзер ще иска ново дело, за да доказва невинността си по обвинението за подкуп на полицай. Очаква се това да стане на 7 април, когато ще бъде разгледана присъдата на първоинстанционния съд пред Варненския апелативен съд.

Според новия адвокат на скандалната миска - Петър Чалъмов, който трябва да помага в защитата й заедно с досегашния Олег Атанасов, тя трябва да се откаже от признаване на вината си за предлагане на подкуп на полицай. Ако съкратената процедура бъде отменена и процесът започне по същество отначало, Анита ще се прости

с леката присъда

и ще получи в пъти по-тежка, категорични са юристи.

Нейният адвокат Олег Атанасов е бивш прокурор, известен с опита си по знакови дела като защитник на не един обществено значим подсъдим.

Българката, притежаваща и американско гражданство, е осъдена от Варненския окръжен съд за причиняване по непредпазливост на смъртта на съпруга си Николай Димов и предлагане на подкуп на длъжностно лице. Тя признава вината си и съдебното производство срещу нея приключва по т.нар. съкратена процедура. Въз основа на това и според правилата по закон тя получава наказание, по-ниско от предвиденото - лишаване от свобода за срок от 3 г., които да изтърпи при облекчен режим.

През месеците след смъртта на Николай близките му правят всичко възможно да уличат Анита в умишлено убийство, включително с участие на други лица. Те наемат частни детективи и адвокати, които да защитят тезата им. След присъдата на първа инстанция един от ангажираните - адвокат Иван Томов, споделя пред "168 часа", че

ще оспорват

решението на съда,

защото според доверениците му не са изяснени фактическата обстановка, възможните мотиви, наличието на съучастници, вследствие на което като цяло подсъдимата е получила твърде лека присъда за деянието си. Той е категоричен: "Ще протестираме, защото делото е внесено при съществени пороци на разследването и неправилна правна квалификация, които доведоха до несправедливо ниската присъда." Адвокатът припомня, че делото е в 6 тома, а насрочването 9 дни след внасянето му в съда не би позволило фактически те да бъдат прочетени.

Пред магистратите и пред журналисти самата Мейзер неколкократно обяснява

през сълзи,

че е обичала Николай, а съдът има шанс да стигне до истината, ако успее да се дистанцира от натиска, оказван от обкръжението на сестрата на убития - общински съветник от ГЕРБ във Варна.

След произнасянето на присъдата адвокатът на Анита - Олег Атанасов, поиска промяна на определената мярка за неотклонение "задържане под стража". Тогава във Варненския окръжен съд се явява столичният адвокат Петър Чалъмов. Той е нает като втори защитник от миската.

"Ани е получила несправедливо ефективна присъда за това, че е признала вината за убийството и за подкупа - разясни пред "168 часа" стратегията си Чалъмов. - Аз съм категоричен, че подкуп няма. В София доказването на обвинения в предлаган подкуп не става като във Варна. Обективно по делото тя е предложила доларова банкнота на един полицай, но той даже не е видял какъв е номиналът й.

По-късно - 50 лв., за да си купят сандвичи и кафе, понеже много работят. След това са предложенията за хилядите. Смятам, че това обвинение за подкуп, което се появява между мерките, не е доказано. Има втори полицай, който твърди, че пари не са предлагани и не са давани.

Окръжният съд не е трябвало да допуска съкратеното следствие. На всички е ясно, че това дело ще се реши в София, не във Варна. Според мен справедливо би било да се докаже дали наистина става въпрос за убийство по непредпазливост, или за нещастен случай. Дори и то да остане със сегашното обвинение, отпадането на обвинението за подкупа предполага искане за промяна на мярката за неотклонение. Ако Варненският апелативен съд уважи искането за анулиране на присъдата и връщане на делото на първа инстанция, ще поискам промяна на мярката за неотклонение от арест в домашен арест или гаранция. Въпросът е Ани да бъде изкарана от затвора, където не й е мястото. Ако апелативният съд не промени мярката, ще го направи Върховният касационен, пред който като пред втора инстанция ще обжалвам отказа на предния съд. Връщането на първата инстанция ще позволи да се анулира едната присъда, окончателната ще е условна, не ефективна", разясни пред "168 часа" адвокат Чалъмов.

Какъв е възможният развой?

"Анита Мейзер получава едва 3 г. лишаване от свобода, след като се признава за виновна по двете повдигнати й обвинения - сподели пред "168 часа" запознат с казуса и принципните възможности за развитието му. - Те са "комплект" и скандалната миска, както и всеки друг подсъдим в подобна ситуация, трябва да признае напълно вината си за двете, за да се възползва от съдебната съкратена процедура и да получи сравнително малка присъда."

Когато Анита се отрече от признанията си и поиска ново дело, има две възможности. "Първата - ако съдът наистина е непредубеден, да се произнесе, че тази част от процеса е приключила с присъда и да я потвърди - коментира източникът ни. - Втората - да върне делото на първа инстанция и то да започне отначало. Тогава Анита вече няма да може да се възползва от ниския размер на наказанието. Самият процес ще се проточи около 2 г. През това време тя ще остане в затвора. Логично близките на Николай ще направят всичко възможно тя да понесе цялата тежест на закона.