Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прочутият конквистадор Алонсо де Охеда, честван от поне 5 латиноамерикански страни като техен откривател, за съжаление по ненаучни сведения, бил
чист българин, който
отишъл в Испания,
за да си търси късмета
Там като доверено лице на испанската кралица той заминал за Новия свят. А като съратник на Колумб при второто му плаване до “Индиите”, именно заподозреният като нашенец стъпил първи на самия новоткрит континент и го е картографирал, тъй като дотогава експедициите били открили само някои от Карибските острови. При това защитниците на тази теория са твърдо убедени, че не само испански, а и други чужди историци са направили чудеса, за да укрият истината за произхода на Охеда.
Привържениците на конспирацията, като изследователя Иван Димитров, го идентифицират с Драган да Лихнида (Драган Охридски) родом от град Охрид. Комичното е, че като доказателство той привежда факта, че според някои източници,
когато се разгневял, Охеда ругаел на непознат език
На 30.08.1982 г. Иван Димитров пише във в. "Труд": "Ние разполагаме с копие от не фалшифицираната "Мапа Мунди" от 1500 година, направена по поръчка на Охеда от Хуан де ла Коса. С тази карта Охеда отива на доклад в испанския двор. Повечето названия в нея са български, славянски или свързани с България - Дола, Галата, Курия, Хоро, Лихнида и Лахнида (Охрид), Барба кала (Добрия моряк). Тамара, Роза, Яро (славянски бог на изобилието) и др.". На препис на ДМапа Мунди-1500" се различава думата "бурнтианс" т.е. арабската дума "бурджан", употребявана от испанците по това време за "българин". Алонсо де Охеда назовава първото европейско селище на новия континент Свети Стефан (с испанското му звучене Сан Себастиан). На брега на Охридското езеро има манастир, известен от стари времена като "Свети Стефан".
В завещанието си Охеда пише, че иска да бъде погребан под прага на църквата във францисканския манастир в град Санто Доминго на остров Испаньола, “та всички да тъпчат костите ми" (защото) "Аз не изпълних дълга към родината." В този драматичен епизод според Димитров завоевателят имал предвид поробената от турците в онази епоха България.