Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОЛБА: Армандо Садику иска български паспорт, защото баба му и дядо му били българи.
МОЛБА: Армандо Садику иска български паспорт, защото баба му и дядо му били българи.

Божидар Димитров: Няма как от двете им страни да има BG население, а те да са остров с македонско

2500 наши сънародници подали документи за гражданство, между които и футболният национал Армандо Садику

Идва краят на македонизма и фалшивата им история с признаването на българско малцинство в Албания. Затова всички в Македония, вкл. и външният министър Никола Попоски скочиха срещу решението на Брюксел." Това коментира евродепутатът Ангел Джамбазки пред "168 часа" по повод воя, нададен от Скопие срещу Европарламента.

По искане на българските представители Джамбазки и Андрей Ковачев Брюксел написа в доклад за напредъка на Тирана, че трябва да признае правата на нашето малцинство в страната си, ако иска да има бъдеще в ЕС.

"Битката в Европарламента беше много тежка. Съседите ни

хвърлиха огромни

ресурси да издирват

югоносталгици в ЕП

в средите на ПЕС, ЕНП. Намериха лобисти дори сред британци освен традиционните хървати и словенци. Но в крайна сметка успяхме", заяви Ангел Джамбазки.

Външният министър на Скопие Никола Попоски написа във фейсбук: "Един приятел, евродепутат, се загрижи за правата на българското малцинство в Албания. Защо пропусна, че там има такива, които се самоопределят като македонци, сърби, власи, гърци, роми."

Всъщност Скопие претендира, че в съседната им страна има македонско малцинство, което обаче наброява 5500 души. По времето на комунизма Югославия и Албания са подписали междуправителствена спогодба, с която се признава съществуването на етнически македонци.

"Двама евродепутати от България издействаха признаването на българите за пръв път като етногрупа в Албания, където реално населението е 100% македонско", пишат медиите в Македония.

"Ако се приеме, че има дори и един българин в Албания, е свършено с македонизма - коментира Джамбазки. - Щом има българи, които не са паднали с парашут, а са били част от нашата държава чак до онези земи, рухва фалшивата теза. Сега Скопие решава да ми отнеме правото да влизам в Македония. Обявен съм за персона нон грата. И това значи, че сме на прав път."

Подобно е мнението и на шефа на НИМ.

Божидар Димитров
Божидар Димитров

"Няма как от двете страни на Македония да има българи - у нас и в Албания, а те да си останат македонци - заяви и проф. Божидар Димитров. -

Да си македонец,

е професия,

не народност

Македония отива на кино, става смешна."

Според него Скопие претендира, че същите хора, които се самоопределят като българи, са тяхно малцинство. И понеже по времето на Югославия пропагандата на Македония не е могла да им влияе, са запазили българското си самосъзнание.

"Те са

потомци на

Куберовите българи,

които са се заселили заедно с Аспаруховите българи. Това са двама братя. Единият е дошъл по нашите земи, другият - в днешна Македония, Източна Албания и Косово", обясни проф. Димитров.

Това малцинство наброява по различни сведения между 60 000 и 120 хиляди души. Точната бройка не е уточнена, защото при преброяването в Албания не е имало графа за самоопределящи се като българи. Тези хора живеят главно в източната част на страната по цялото протежение от север на юг.

Три са районите, в които има компактно българско население - Гора, Голо бърдо и Мала преспа. По икономически причини много от тях са емигрирали в Тирана, Дуръс и други места.

Две трети от това малцинство са мюсюлмани, а една трета - християни. Последните заемат южната част на страната - т.нар. район Мала Преспа, който е до Преспанското езеро. В централната област Голо бърдо и северната - Гора, са предимно мюсюлмани.

Говорят архаичен български диалект, който е запазен и в който не присъстват модерните чуждици.

“Не употребяват думи

като “мерси” и “окей”,

говорят много приятно", заяви Джамбазки. Освен че са запазили архаичен диалект, българите в Албания отбелязват и нашите празници 3 март и 24 май.

Има три неделни училища в Тирана, град Корча и с. Илища до Корча. Обучението е за деца под шести клас, а от миналата учебна година подготвят и кандидат-студенти, които искат да учат в България.

През 2015 г. е осветена православна църква в с. Стеблево, област Голо бърдо

Това е родното село на Хаджи Пируши, бизнесмен и председател на една от организациите на българите в Албания - "Просперитет за Голо бърдо".

"Той е изпратил десетки студенти в България, които завършиха и останаха, вкл. и дъщеря му Едлира Пируши е тук. Синът му също завърши у нас. А църквата, която той реставрира в родното си село, влезе в книгата "Църкви, реставрирани от НИМ", разказа проф. Божидар Димитров.

Предстои да се изгради и втори храм в южната част на Албания.

Миналата година 2500 наши сънародници от Албания са взели българско гражданство. Процедурата е трудна, за да няма измами. Изискват се уверения от няколко тамошни български дружества. Между подалите молби е и футболистът от националния отбор на Албания Армандо Садику, който иначе играе в Швейцария. Баба му и дядо му били българи.