Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-често и радикално са променяли политическата си принадлежност лицата на партиите и кметовете, сочи изследване на "168 часа".

Лияна Панделиева беше лъчезарното дете на прохождащата демокрация у нас през 1990 г. Преди 27 г. тя красеше и плакатите на СДС "45 години стигат". Но после това не й попречи да премине на работа в централата на

най-върлия противник

на седесарите - оглавяваната от БСП лява Коалиция за България.

Честа смяна на политическите пристрастия проявяват и кметовете. Според някои причината е в силно централизираната власт у нас, от която общините са пряко зависими.

В миналото прословут с промяната на партийната си принадлежност беше пловдивският кмет Спас Гърневски. На няколко пъти той "изменя" на подкрепилата го политическа сила.

Така стартира като член на Демократическата партия в СДС, впоследствие излиза от нея, за да премине към друга формация в коалицията. По-късно - през 2003 г., е изгонен от СДС и се включва в ДСБ на Костов. А в момента е акостирал в депутатските листи като представител на ГЕРБ.

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов обаче е един от рекордьорите в това отношение.

В периода 1991-1997 година той е несменяем областен управител на Варна по време на управлението на СДС Любен Беров и Жан Виденов (БСП). През периода 1997-1999 година е депутат в 38-ото НС, избран от квотата на БСП. През 1995 година Йорданов участва на изборите за кмет на Варна, но губи въпреки сериозната подкрепа на червената партия. През 1999 г. се реваншира срещу избраника на СДС и спечели с подкрепата на 27 леви и патриотични партии и движения (БСП, БББ, Евролевица и др.). С рамото на ДПС той повтаря успеха си през 2003 и през 2007 година.

През 2011 година остава

кмет на Варна за

четвърти мандат, вече

подкрепен от ГЕРБ

Никога не е членувал в политически партии и движения. Подава оставка на 6 март 2013 година. По време на неговото управление градът печели приза "Най-добър град за живеене в България" през 2007 и 2008 година. В същото време той е критикуван, че градът запада, и неговото управление е съпроводено с много скандали. Той е кметът, управлявал Варна най-дълго - над 14 години. Въпреки доброволно подадената му оставка след големи протести преди 2 години на 28 август 2015 година Кирил Йорданов се кандидатира отново за кмет на Варна за пети мандат.