Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Присъствието на Григор Димитров на елитния турнир в София зареди с ракетно гориво интереса на обществеността към тениса. Стотици български семейства се размечтаха как техните любими отрочета един ден ще покоряват кортовете на Стария континент, ще печелят луди пари и ще се къпят в народната любов.

Хубаво е да си на върха в световния тенис, но пътят дотам е стръмен, коварен и много трънлив. Това със сигурност е един от спортовете, където инвестициите са най-високи, а шансовете за успех най-малки. Десетки хиляди деца стъпват на корта на 5-6 години, след което се започват уморителни и много скъпи тренировки, специални режими на хранене, екипировка и всичко това в един момент се оказват пари на вятъра. Децата просто нямат необходимия талант или физика, за да преминат от безгрижното юношество към професионалния спорт. А на обезсърчените родители им остава да преглътнат, че всички направени инвестиции са в името на това тяхното дете да научи един красив и джентълменски спорт, който развива еднакво добре и физиката, и психиката.

И все пак някои измежду невръстните тенисисти показват необходимите качества и се налага техните майки и татковци да се бръкнат още по-надълбоко. Защото детето трябва рано или късно да

напусне пределите

на България

По-добре да е рано. Наличната база и специалисти у нас не предлагат достатъчно опции за развитие на младите таланти. В Европа отдавна се занимават с този бизнес и знаят правилата на играта. Но и вземат прескъпо, за да се разделят с ценната информация.

Със сигурност ви чака голям скандал, ако се опитате да разберете коя е най-добрата тенис академия на Стария континент. Всеки родител горещо ще защитава точно тази, в която тренира неговото дете. Мнозина се кълнат в школата на Емилио Санчес - брат на легендарната тенисистка Аранча Санчес-Викарио. Именно там

своите първи стъпки в тениса прави и

Григор Димитров

Други обаче моментално ще възразят, че всеки талант задължително трябва да мине през академията на бившия номер 1 Хуан Карлос Фереро или през тази на Патрик Муратоглу в областта Тивервал-Гриньон във Франция. Трети ще ви пратят в Италия, а защо не и в Германия, където базата е на космическо ниво.

Ако обърканите в превода родители решат да се доверят на последния писък на модата, би трябвало да пратят наследниците си в школата на Рафаел Надал. Там кортовете са чисто нови, треньорите са суперквалифицирани, а яденето в стола си съперничи с това в изискан френски ресторант. Луксът и качеството в академията на Надал съвсем нормално имат своята висока цена. Година престой в академията с включени всички видове тренировки и пълен пансион излиза внушителните 62 000 евро. Което в български пари означава, че на месец родителите ще трябва да дават малко над 10 000 лева, за да са спокойни, че тяхното дете се обучава при най-добрите. Разбира се, бизнес партньорите на Рафа предлагат и други, по-евтини опции като месечен или седмичен престой. Идеята е да отидеш, да харесаш и после да си платиш за скъпия пакет. Месец в школата

излиза около 3500 евро,

които със сигурност не са по джоба на средностатистическото българско домакинство.

По-старателните в преследването на най-евтиното и качествено ще възразят, че в момента има школи в Европа, в които месец престой с включен пансион излиза около 4000 лева. Особено популярна е академията на Фереро, тъй като тя разполага и със собствен пансион - малки бунгала, които се отдават на различни цени в зависимост от лукса.

За бизнеса на руски семейства, свързан с младите таланти - четете в хартиеното издание.