Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

150 хиляди двойки в България срещат трудности със създаването на потомство. По данни на СЗО 15% от населението в активна възраст в света има репродуктивни проблеми. Ново американско изследване твърди, че понякога дори изборът на работа може да повиши риска от стерилитет.

Екип от Харвардския университет доказа, че професията може да окаже силно влияние върху репродуктивните възможности на жените. Според изследването, публикувано в медицинското списание Occupational and Environmental Medicine, най-висок е рискът от проблем със забременяването при дамите, които работят нощни смени, на ненормирано работно време, в почистващата индустрия или в замърсена среда. Екипът е следил състоянието на над 500 жени във фертилна възраст, опитващи се да забременеят, и е установил, че тези, които работят нощем, със силни препарати или се трудят в нетипични за биологичния ритъм часове, имат много по-малък брой зрели яйцеклетки и много по-влошена яйчникова функция. Според специалистите извършването на трудова дейност през нощта, както и прекалено рано сутрин или късно вечер нарушава циркадния ритъм, влияе на жлезите с вътрешна секреция и може да затрудни нормалното отделяне на яйцеклетки.

Според специалистите работата на нощни смени за дълъг период от време обърква биологичния часовник не само на дамите, но и на мъжете и проблеми се наблюдават при хора, които са служители в колцентрове, лекари, полицаи, рецепционисти, бармани, сервитьори, крупиета, работещи в денонощни аптеки или магазини и т.н. 

Освен върху репродуктивните способности работата нощем влияе също на мозъка и може да доведе до загуба на 25% от важни неврони. Освен това при хора, които често са нощна смяна, се наблюдават проблеми със съня, срив в обмяната на веществата, качване на килограми, високо кръвно налягане, завишени нива на холестерол, риск от сърдечно-съдови проблеми. Същите негативни аспекти са установени и при хора, които се трудят на ненормирано работно време – предимно сутрин или вечер, или тези, които работят на няколко места едновременно и наваксват със задачите в нестандартни за работа часове – пилоти, стюардеси, преводачи, редактори, писатели, журналисти, хора със свободни професии.