Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меглена Кунева  Снимка : Архив
Меглена Кунева Снимка : Архив

Прекратената вчера от служебния министър Николай Денков процедура за избор на оценител по проектите за научни центрове е предложена от самия него, докато беше заместник-министър. Това каза днес на пресконференция в централата на Реформаторския блок бившият министър на образованието и науката Меглена Кунева.
Това е процедура, която е силно препоръчвана от ЕС, коментира Кунева. Тя припомни, че на 21 септември 2016 г. Министерството на образованието и науката /МОН/ е обявило процедурата за избор на фирма, която да оцени научните проекти, информира БТА.

Срокът за избор на фирма-оценител е изтекъл на 26 януари и служебният министър е трябвало да разпише заповедта за избор, вместо това той прекратява процедурата и променя напълно подхода, по който ще се избират оценителите, но като физически лица.
Според Кунева тази промяна в последния момент ще забави цялостната процедура по определяне на проекти по двете схеми - за върхови постижения и по компетентност, защото срокът за набиране на проекти изтича на 28 февруари. След това трябва да започне тяхната оценка. Бившият министър смята, че само фирма с опит в областта може да организира достатъчен брой учени, отговарящи на определени високи изисквания. Според нея фирмата поема логистиката и комуникацията с оценителите и по този начин се дава гаранция, че организационно ще се осигури надежден процес.
Същевременно Меглена Кунева посочи, че при извършените от сегашното служебно правителство проверки по обществените проверки, не е имало критики към МОН, включително и за тази.
Според бившия министър предложеният сега подход за избор на оценители - самите учени да подават заявление към централното кординационно бюро на МС, не е подходящ. Поставят се въпросите за това как учените, особено тези извън страната, ще научат за новата процедура, как бюрото ще проверява кандидатстващите. Освен това, според Кунева, тази промяна ще забави много процедурата за избор на проекти и ще постави под въпрос усвояването на 30 процента от отпуснатите 350 млн. лв., които трябва да бъдат разходвани до края на 2018 г.

"Кое ще гарантира че в процедурата ще присъстват учените, които се изискват? Как ще гарантираме, че определени учени няма да бъдат подканени, за да участват", попита Кунева. Според нея новият подход сериозно ще уязви процедурата и може да се появят съмнения за конфликт на интереси и корупция. Кунева призова министър Денков да декларира че няма конфликт на интереси, както и да каже какво е участието му, пряко и косвено, по проекти, които би трябвало да бъдат оценявани.

Меглена Кунева каза още, че писмото на ЕК по отношение на ОП "Наука за интелигентен растеж" се чете от настоящото ръководство на МОН манипулативно, което ще е с тежки последици за системата. Тя допълни, че не се работи по основните критики от писмото.

Кунева посочи, че министърът се е фокусирал единствено и само върху оперативната програма и същевременно се забавят други дейности, каквато е например тази за 10-процентното увеличаване на учителските заплати - решение, което само трябва да се придвижи през Министерския съвет.