Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЗОК:  Лекарствата да се заплащат на  килограм тегло на пациента ДИМИТЪР ПЕТРОВ

120 кг е средното тегло на българския пациент

Нов начин за заплащане на лекарствата обмисля Националната здравноосигурителна каса и той е те да се заплщат на  килограм тегло на пациента, обяви д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса, по време на дискусия за актуалните проблеми в лкеарствената политика на държавата, част от Националната кампания на в. „24 часа” и списание .bg/Иноватор „Новата БГ икономика”, с подкрепата на Софарма и Българска банка за развитие.

Това ще засили контролът по изписване на лекарстват, както и разходите на болниците.

В момента средното тегло на българския пациент е 120 кг, показвали данни на НЗОК.

За решаване на проблемите в лекарствената политики, здравната каса е предвидила и още промени. В новия рамков договор за 2017 г. ще бъдат заложени механизми, засягащи плащането на онколекарствата, чрез въвеждане на автоматизирани смесителни, каквито има в големите болници, това ще увеличи контролът и ще направи по-точни и сигурни дозировките.

Д-р Петров допълни, че ще бъде продължена политиката на предишния здравен министър Петър Москов, относно електронния търг на болниците. „Търсим вариант с подзаконови актове да прехвърлим плащането на търговци на едро да стане директно, да не преминава през болниците, което ще ускори процеса на плащане. Това е и една косвена мярка, за намаляне на паралелния износ”. Болнците купуват същите тези лекарсатва, апаратура и оборудване на европейски цени, стопанските им разходи са близки до средновреопейските, но трудът им е оценен доста по-ниско.

Основните разходи в системата на лекарствата идват от иновативните лекарства, посочи той. Затова здравната каса ще работи към навлизане на оценката на здравни технологии за нови медикаменти. „Спред нашия анализ големите разходи в системата вървят точно от тях, защото едно лекарство като влезе в системата цената му пада. Появяват се нови лекарства, за които никой няма нищо против. Покрай генеративните лекарства,които решават кардинално проблемите и и имат висока ефективност, навлизат доста псевдомолеули, които са с по-висока цена”. Според Петров тази дейност ще помогне да се обективизира този процес.

Коментара ()

Вашият коментар