Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фирми на Цветан Василев или свързани с банкера беглец дружества, дължат над 3 млрд. лева на КТБ и не връщат парите. Поради това те са в списъка на некоректните длъжници, обявен от синдиците на банката в четвъртък.

В него има 130 компании и 70 физически лица. Сред най-големите длъжници са ТЦИМЕ с 92,6 млн. евро, “Глас индъстри” с 90,5 млн.евро, “Партнер лизинг” със задължение от 141,5 млн. лв., “Алфа Кепитъл” със 141 млн. лв. “Родина пропъртис” дължи 68,4 млн. евро, а “Нафтекс Петрол” - 72,2 млн. долара. “Интегрирани пътни системи” имат задължение от 100 млн. лв. и 14,6 млн. евро.

В обявения списък са и компании като “ТВ Седем” с дълг от 2 млн. евро и фирма “Хрисома” - собственик на сградата на столичната улица “Алабин”, която на 19 септември 2006 г. рухна и уби две момичета.

Сред физическите лица са имената на съдружничката в “Хрисома” Мая Кирчева с дълг от 9381 евро, както и това на бившия политик, а сега журналист и коментатор Емил Кошлуков със задължение от 27 948 долара.

Най-голям е дългът на Жайр Агопян - собственик на винарните “Телиш” и “Кастра Руба”. Той дължи над 1,126 млн. лева. Диана Късметска, която е председател на фондация “Пътят на траките”, има задължение от над 930 000 лева.

Синдиците на КТБ предупреждават, че повечето фирми в списъка са “дружества-бушони” - без реална дейност и активи. Най-вероятно предназначението им е било за транспортиране на парични средства под контрола на Цветан Василев, допускат синдиците.

Въпреки че срещу тях са заведени съдебни дела, повечето от тях не погасяват дълговете си.

В обявения списък липсват имена на длъжници, извършили прихващания на свои задължения с придобити вземания. Синдиците уточнява, че са завели множество дела за обявяване на недействителност на някои прихващания. По част от делата първоинстанционният съд вече се е произнесъл в полза на банката и ги е отменил. По останалите дела се очакват решения в близко време.

До дни пък щяла да бъде обявена първата сметка за разпределение между кредиторите на КТБ на парите, събрани от масата на несъстоятелността.

Двамата синдици Кристи Маринова и Ангел Донев обясняват, че продължават с усилията да върнат по-голяма част от имуществото на КТБ.