Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният секретар на МВР Георги Костов
Главният секретар на МВР Георги Костов

Както „168 часа” съобщи преди 2 седмици – първият отстранен ще бъде шефът на инспектората, проверявал настоящия вътрешен министър

Пламен Узунов опитва да уволни общо 9 началници на областни дирекции, повечето от тях се спасяват, като излизат в болнични

Главният секретар на МВР Георги Костов категорично е отказал да подаде оставка, която вътрешният министър в служебното правителство Пламен Узунов му е поискал на 15 февруари, научи “168 часа”.

Отказът на Костов вероятно ще предизвика продължително напрежение в министерството, защото по Закона за МВР реално министърът няма механизъм в тази ситуация да отстрани професионалното ръководство.

Правомощията на главния секретар се прекратяват, ако е навършил 60 години, по негово желание, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от 6 месеца, при несъвместимост с изискваният за заемане на поста, при установен конфликт на интереси, при тежки нарушения или системно неизпълнение на служебните задължения, при действия, които накърняват престижа на министерството или при смърт.

“Нито едно от тези условия не е налице – коментираха източници от МВР. – Ако министърът все пак го уволни, главният секретар ще спечели при всички случаи делото срещу отстраняването си в административния съд, който ще го възстанови на поста.”

Георги Костов не е единствената жертва в започналата вече чистка в МВР. Както “168 часа” съобщи още преди 2 седмици, първият отстранен началник най-вероятно ще бъде шефът на Дирекция “Инспекторат” Николай Гешев. И, наистина, той е бил уволнен няма и седмица след публикацията на вестника. Причината за отстраняването му

е неприкрито реваншистка

- защото точно тази служба става причина настоящият вътрешен министър Пламен Узунов да подаде оставка като директор на ОД МВР в Пловдив през лятото на 2015 г.

Тогава местната полиция се опита да прикрие шофьор, убил човек на пешеходна пътека. 24-годишният Милан Дивеков

не бе арестуван

след инцидента,

нито проверен за алкохол и наркотици, нито пък бе назначена автотехническа експертиза на местопроизшествието, което е безпрецедентно и не се е случвало дори и във времето на безвластие през 90-те години на миналия век.

Неизвестен факт е, че Дивеков е личен шофьор на много известна фолкпевица, което е и най-вероятната причина за опита инцидентът, завършил със смърт, да бъде потулен. Заради драстичното нарушение на всякакви правила в пловдивската полиция лично главният прокурор Сотир Цацаров подаде сигнал по случая до бившия вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя назначи вътрешна проверка в дирекцията, в която логично участва и инспекторатът на МВР. Разследването установи различни нарушения в местната полиция и ексминистър Румяна Бъчварова поиска оставката на Узунов, който веднага я подаде, като обяви, че причината за напускането му не бил инцидентът с катастрофата.

Сега след завръщането си в МВР вече като министър, първата работа на Узунов бе

да си разчисти сметките със службата,

която извърши проверката срещу него. В момента министърът се опитва да острани общо 9 директори на областни дирекции, като най-силен е натискът срещу шефа на ОД МВР в Перник старши комисар Валентин Бучински, научи “168 часа”. Заради чистката повече от 7 шефове на дирекции в страната в момента са излезли в болнични, твърдят източниците на вестника. Те смятат, че една от причините за чистката са предстоящите избори. Както преди всеки вот битката е кой да

контролира процеса

на купуване на гласове

Иначе няма логична причина едно служебно правителство, което ще управлява едва няколко месеца, да провежда толкова мащабни кадрови промени.

С кого е свързан министърът и защо помагаше на прокуратурата, четете в хартиеното издание. 

Вътрешният министър Пламен Узунов
Вътрешният министър Пламен Узунов