Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По щастлива случайност котерийни борби в управляващата комунистическа партия в края на 70-те години на ХХ век стават причина в Хасково да се изгради солидна база за тенис.

По онова време обещаващият функционер Румен Сербезов е изпратен за секретар на БКП в провинциалния град от отговорни другари - явно за да не заеме някой по-перспективен пост в столицата. Именно по негова идея в парка “Кенана” е построен спортен комплекс. Преди това Сербезов е бил посланик в Япония, а след завръщането си е назначен за зам.-министър на икономиката.

В онези години той се слави като технократ и много по-широко скроен човек от съпартийците си, а любимият му спорт е тенисът. Пристигането на Сербезов съвпада с лятна спартакиада и тогава се взема решение на нея младежите от южния град да участват с отбор по тенис. Лично партийният секретар посочва мястото в северозападната част на града, където да се изгради бъдещата база. След построяването на кортовете смятаният дотогава за аристократичен и чужд на социалистическата действителност спорт започва бурно развитие. Работниците от местните фабрики и заводи се организират и започват да тренират на групи. Междувременно Сербезов е изтеглен по върховете на йерархията в София, но продължава да помага за развитието на спорта в Хасково.

През 1983 г. федерацията избира града за домакин на държавното първенство по тенис. По онова време Мануела Малеева е на върха на славата си и учениците масово бягат от училище, за да проследят срещите й на живо. Сформиран е и титулярен мъжки отбор, в който влизат най-добрите ни тенисисти в онези години - Любомир Петров и братята Матей и Божидар Пампулови. В него е и първият наставник - Атанас Георгиев, който впоследствие ще тренира и бащата на Григор Димитров - Димитър Господинов. Съвсем закономерно отборът печели републиканската титла през 1984 г.

Заради добрите условия турнирите с международно участие бързо се превръщат в традиция. През 1987 г. тече “Дейвис”, а “Фед къп” има кръг в Хасково всяко лято до 1996 г. Неслучайно именно там изгрява звездата не само на Григор Димитров, а и на тенисисти като Диа Евтимова и Елица Костова от началото на 90-те години, както и четирикратната държавна шампионка Галя Ангелова.

Модерният комплекс разполага със 7 червени корта и закрита зала с два корта, с многофункционална настилка Green Set.