Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В най-бедните години Стоичков му дава свое испанско жилище, за да не плаща наем

Тайната магия на българина е никога да не стъпва на страничните линии на корта

 Винаги обува два чифта чорапи за по-добро уплътнение в маратонката

Григор Димитров спечели два ATP турнира и стигна до полуфинал на "Аустрелиън оупън". В същото време връзката му с Никол Шерцингер е по-бляскава от всякога. При така стеклите се обстоятелства не е изненадващ фактът, че българинът в момента е един от най-известните спортисти в целия свят. А в България той предизвиква истинска медийна и обществена истерия.

Всяка негова стъпка беше следена от камерите. Проверяваше се точно каква пица е хапнал и с какъв вид натурален сок я е преглъщал.

Не се мина и без дълги анализи на промяната във физиката и психиката му. Да се чуди човек остана ли нещо неизвестно в живота и кариерата на българския тенисист. "168 часа" си направи труда да изнамери любопитни моменти от миналото на тенис шампиона ни, които не са известни на широката общественост.

Да започнем с нещо важно за хилядите фенове на Димитров. Ще е добре те да се отучат от навика си да го наричат "Гришо". Да, наистина виковете “Мачкай, Гришо” сигурно скоро ще бъдат обнародвани в “Държавен вестник”, но роденият в Хасково тенисист просто не обича това обръщение.

Поне така казват хората, които са имали шанса да го срещнат в неформална обстановка. Рафаел Надал може и да се радва на обръщението "Рафа", Джокович сигурно няма нищо против неговото "Ноле", но Григор си е просто Григор. Само красивата Никол има право да го Гришосва, въпреки че със сигурност му е измислила по-мило и любовно обръщение.

То засега остава в тайна и едва ли скоро ще бъде осветлено. За сметка на това на феновете ще им е интересно да научат, че Григор винаги слага по два чорапа на крака си, преди да се появи на корта. Още от най-ранните си години на корта той прибягва до хитрия номер, за да получи по-добро уплътнение в маратонката. Със сигурност схемата с двата чорапа един върху друг проработва, тъй като Григор успява да стигне и най-невъзможните топки по корта.

Освен с изключителната си скорост той е добре известен и с невероятните си рефлекси. А каква е причината да прави удари, които биха били непосилни и за модел от научнофантастичния екшън "Аз, роботът". Не, това не е заслуга на треньорите му. Те могат да го научат на някое хубаво движение и да го придумат за повече спокойствие в завързаните мачове, но рефлексите не се учат, а се придобиват.

За тях Григор трябва да благодари на най-трудните си първи стъпки в тениса. Връщаме се рязко 20 години назад, когато едва 5-годишният Григор е заведен от баща си в хандбалната зала на Хасково. Двамата трябва да са на мястото точно в 6, тъй като два часа по-късно идва отборът по хандбал. Таткото Димитър Господинов харчи ново тиксо, за да направи тенис линии и започва играта. Съвсем естествено дървеният паркет в залата въобще не става за тенис, топката е твърде бърза и непредсказуема. Точно в тези най-трудни моменти Григор започва да развива рефлексите си, опитвайки да хване и най-невъзможните топки по време на импровизираната тренировка. Неслучайно Димитров често печели класацията на деня за "хотшот", както са наричани ударите, които изглеждат невъзможни за изпълнение. През 2014 г. Григор печели и годишната класация за подобни шедьоври с уникален удар зад гърба си в мач с Виктор Троицки.

"Започнах да тренирам на студено и тъмно. Залата просто не ставаше за това, за което я ползвахме. Много по-късно видях във Франция тенис зала, изградена на специална надморска височина, така че да се подобрява подготовката на тенисистите. Само че базата не е от чак толкова голямо значение. На първо място е желанието на момчето или момичето и подкрепата на семейството", ще каже по-късно Григор Димитров.

При него и двете условия са изпълнени, за да бъде поставена основата на една бляскава кариера. Малко известен факт е, че първият му билет за турнир в чужбина е купен от дядо му, тъй като родителите му нямат финансовата възможност. Григор все пак успява да замине за Франция, където има шанса за първи път да усети как се случват нещата на международната сцена. И някъде там става ясно, че младият талант ще трябва да се тренира зад граница, ако той и родителите му имат желание за истински пробив в елитния спорт.

Отново обаче се явява проблемът с безпаричието на семейството. Тренировките в добрите европейски тенис школи са безумно скъпи, а трябват още пари за квартира, за храна и за какво ли още не. И в този момент на хоризонта се появява Христо Стоичков.

Впоследствие Камата ще предпочете да не се шуми около помощта, която е оказал на Григор, и заради това хората може и да не знаят за този момент от кариерата на най-добрия ни тенисист. Чичо му Ицо свързва семейството на Григор с бившата легенда Аранча Санчес-Викарио. Нейният брат Емилио Санчес управлява една от най-добрите школи на Стария континент.

Григор е приет като "наше момче" и бързо започва да развива потенциала си. Стоичков решава и друг голям проблем, осигурявайки жилище на младия тенисист. Помощта му няма да бъде забравена и през следващите години Григор винаги ще използва шанса да поздрави своя някогашен покровител, когато се засекат някъде из Европа.

Григор в никакъв случай не е литнал прекалено високо в облаците, пренебрегвайки стари приятели или хора, които са му помогнали. При все това връзките му с околния свят са силно ограничени - твърде много фенове и твърде малко време за всички тях. Родителите и мениджърите му правят всичко възможно да го защитят от натиска на огромната му популярност. Точно заради това всички роднини са инструктирани да си мълчат по въпросите за Григор, когато ги атакуват медиите. Дядото и бабата на звездата - Господин и Тонка, също са били предупредени от техния син и баща на Григор да спрат с изявите си пред микрофона. Преди медийното ембарго възрастните хора от хасковското село Стойково с охота разказваха как са се грижили за своя внук и сега съжаляват, че го виждат толкова рядко.

Когато си е в България, Григор повече се застоява в София, където почти всеки ден ходи до тенис клуб “Малееви”. Едва ли можем да си представим по-добра реклама за школата от тази да дойде на крака тенис звездата Григор Димитров, който да удари няколко топки с младите таланти, които се подготвят там. Присъствието на Димитров точно на тези кортове обаче не е случайно. Слабо известен факт е, че неговият мениджър за България Георги Стоименов е женен за средната сестра Катерина Малеева.

Иначе по международните въпроси, свързани с Григор, думата има Роджър Федерер. През 2013 г. маестрото в партньорство с дългогодишния си мениджър Тони Годсик създадоха агенция, към която привлякоха и нашия топтенисист. Федерер се грижи повече от добре за интересите на по-младия тенисист, който години наред беше наричан Бейби Федерер. Именно той е причината Григор да покаже в София часовник "Ролекс" от злато и крокодилска кожа. Роджър открай време е рекламно лице на швейцарската марка и той е уредил с изгоден договор и своя питомник.