Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След третото покушение пратил писмо на брат си: Моля те, спри

Като на кино се разигра убийството на полубрата на Ким Чен Ун. По-големият син, част от династията Ким, беше отровен от две агентки на летище в Куала Лумпур.

Задържани за зверското деяние вече има, а цялата вина се хвърля върху севернокорейската династия.

Камерите на летището дават светлина върху това как се е разиграла зловещата сцена на убийството.

Докато Ким Чен Нам чакал самолета си за Макао, две жени се доближават до него и го пробождат с малки, напоени с отрова игли.

"Едно от момичетата е държало носна кърпа на лицето на жертвата, след като той бил напръскан от другото момиче", обяснява анонимен високопоставен полицейски началник, допълвайки: "Тя го задържа там за 10 секунди и каза, че го е напръскала на "шега".

За зверското деяние са заподозрени четирима - две жени и двама мъже. Една от убийците вече е задържана, след като е открита да се скита в района на летището, очевидно забравена от останалите си съучастници.

Но убил ли е Ким Чен Ун своя полубрат?

Според разследващите Нам никога не е бил заплаха за властта на Ун, нито пък е имал желание да я вземе. От друга страна, за корееца се твърди, че се ползвал не само с протекциите на Китай, но и на Япония. Според различни източници Пекин кроял голямо бъдеще за Ким Чен Нам като следващ лидер на Северна Корея, след като Ким Чен Ун бъде свален.

Успешният опит за убийство далеч не е бил и първият, а Северна Корея имала достатъчно много причини да го елиминира, въпреки че Нам никога не е говорил пред чуждите власти за режима в страната си и твърдо следвал съвета на баща си, а именно, да държи всичко в "мъгла".

Ким Чен Нам бил един от най-големите противници на режима в Северна Корея. Той неведнъж е споделял в интервюта, давани пред японски медии, че не одобрява унаследяването на властта и че не харесва диктаторството. През 2014 г. Ким Чен Нам открито критикува "крал Ким Чен Ун", което още повече застрашава живота му.

Но омразата към властта на Северна Корея далеч не е случайна.

Роден през 1971 г., Нам е първото дете на бъдещия вожд Ким Чен Ир и известната актриса Сон Ха Рим. Майка му е 4 години по-голяма от следващия диктатор, но това далеч не е най-големият проблем. По времето, когато романсът им започва, Сон Ха е омъжена и вече има едно дете. Ако някога връзката им станела достояние на обществото, то на амбициите на Ким Чен Ир за вожд щяло да се сложи. Затова незаконният му син Ким Чен Нам е захвърлен в голяма резиденция в центъра на Пхенян, а майка му страда от различни физически и умствени недъзи, които изискват лечение извън Северна Корея. Така Ким остава под грижите на баба си и леля си, сякаш никога не е имал баща.

В годините, когато Сон Ха Рим била далеч, лелята на Ким Чен Нам се опитала да го осинови, но така и не й позволили. Вместо това малкият Нам отраснал в тайна, буквално заключен зад златните порти.

Ким Чен Ир често се отбивал да го види, вечерял с него и дори му телефонирал, когато бил далеч. Нам също така се запознал и с дядо си Ким Ир Сен.

През 1979 г. заминава да учи в чужбина, посещава Русия и Швейцария и започва да говори перфектен френски и английски. Връщайки се в Северна Корея обаче, той отново бил хвърлен в златния си затвор.

Изолацията го кара да постави под въпрос диктаторския режим на семейството си. Това толкова ядосало Ким Чен Ир, че младежът получил заплаха да бъде пратен в работнически лагер за политически дисиденти. Според леля му заплахата била толкова реална, че започнали да купуват подходящи униформи и обувки.

Това обаче така и не се случва. Ким Чен Нам усилено участвал в политиката на страната си, докато не вижда с очите си как властта организира партита, а народът гладува. Пред погледа му биват екзекутирани и невинни граждани, а това още повече го кара да се съмнява в правотата на диктаторския режим.

Ким Чен Нам изпада в още по-голяма немилост, когато е хванат на японско летище с фалшив паспорт. Той твърдял, че намеренията му не са лоши. Просто искал да посети "Дисниленд". Но фамилията Ким приела това като ужасно голямо унижение. Гафът на Ким Чен Нам разкрил на света, че вождовете тайно пътували по света с фалшиви паспорти.

И въпреки че никога не е бил спряган за наследник на Ким Чен Ир, властите тогава излизат с друга история - че именно това недоразумение ще струва на Нам престола, и започват войната между него и Ким Чен Ун и борбата за живота му.

Ким Чен Нам бяга в Макао и там прекарва дълги години. Има две съпруги и няколко деца. През цялото това време живее в страх.

Твърди се, че Северна Корея се е опитала да убие Ким Чен Нам още през 2011 г. в Макао, но агентът влязъл в кървава престрелка с бодигардовете му и загинал, а кореецът избягал в друг град.

През 2012 г. властите в Южна Корея залавят севернокорейски шпионин, който си признава, че е участвал в заговор срещу по-големия син на Ким Чен Ир. Арестуваният трябвало да блъсне Нам с кола в Китай и да избяга от местопрестъплението. След няколко подобни опита Ким Чен Нам се решава да пише на брат си. Той изпраща писмо до Северна Корея, молейки повече да не бъде посягано нито на неговия живот, нито на този на семейството му. По всичко личи, че, Ким Чен Ун не си чете пощата.