Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алкохолът превърнал роднините от Равда във врагове.

Намерили 69-годишния Коста плувнал в кръв край гробищата.

27 юни 2016 г. Докато целият състав на районното в Несебър, както и топкриминалисти от Бургас вече 19-и ден разплитат детайли около стрелбата в Слънчев бряг, при която за малко не бе затрит несебърският бос Митьо Очите, в съседното курортно селище Равда става кърваво братоубийство.

Около 18,30 часа на тел. 112 се получава сигнал за мъж, открит плувнал в кръв край равденските гробища. Към мястото веднага е насочен полицейски екип, който да отцепи района, пристига и оперативно-следствена група от Бургас.

Трупът е на възрастен мъж, който лежи по очи, а на тила му кървят рани от удар с остър предмет. Криминалисти бързо установяват самоличността на жертвата. Това е 69-годишният Коста Петров, който от години живеел сам в барака близо до гробищния парк.

Входната врата била опръскана с кръв, а в дървена секция, поставена пред друга постройка в имота на Коста, криминалистите намират окървавена брадва.

Находките продължават - на около 130 метра от имота разследващите попадат на жълта мъжка тениска, опръскана с кръв. Дрехата била захвърлена в тревата на около три метра от пътя.

Откривайки оръжието на престъплението и дрехата на убиеца, криминалистите вече са сигурни, че е въпрос на часове да заловят извършителя.

В онзи момент обаче те все още не знаят, че екзекуторът ще се окаже най-близкият човек на Коста - брат му Петър Жеков.

76-годишният мъж успява да крие ужасната си тайна по-малко от 24 часа, след което прави пълни самопризнания.

Около обяд на 27 юни двамата братя отишли с каруца до дома на Димитринка Костадинова от Равда, на която обещали да превозят оградна мрежа за двора й.

След като свършили работата, Петко и Коста си тръгнали и отишли в бараката на Коста.

Около 16 ч братята се скарали за пореден път заради пиянството на Коста. 69-годишният мъж отново бил почерпен, почти не помагал на брат си при пренасянето на оградата, а отгоре на всичко станал сприхав и започнал да налита на бой.

Именно алкохолът бил основният повод за дрязги между двамата братя. Коста редовно се напивал и се заяждал с хората от Равда, те пък се оплаквали на брат му.

Петър Жеков се опитвал да убеди брат си да не пие толкова, но напразно. Коста нямал семейство, живеел сам край гробищния парк по собствено желание, а по-големият му брат поемал упреците от своите съселяни, разказват хора от Равда.

Според една от версиите във фаталния юнски ден Коста пръв грабнал брадвата и замахнал към Петко.

Прокуратурата обаче е на друго мнение. Според обвинителния акт Петър и Коста били пред входната врата на бараката, когато по-големият брат посегнал към брадва, оставена наблизо, и заставайки странично спрямо Коста, започнал да го удря с нея в тилната област на шията.

"Ударите нанасял с режещата част на брадвата с различна интензивност, при което пръски от кръвта на пострадалия се разпилели както върху входната врата на постройката, така и върху тениската и шапката, които подсъдимият носел към момента", твърди обвинението.

Убиецът мушнал брадвата в дървена секция, поставена пред друга постройка в имота, използвана за кошара. След това тръгнал в посока към селото, като по пътя съблякъл окървавената си тениска и я хвърлил в тревата. После продължил към Равда гол до кръста.

Около 17 часа той срещнал своя познат Димитър Маренов, на когото споделил, че е открил брат си да лежи "целият в кървища" и че някой го е пребил.

Вместо да се прибере или скрие, братоубиецът отишъл до фризьорския салон, в който работела внучката му Елена О., и я помолил да го подстриже.

76-годишният мъж изглеждал ядосан и разстроен, казал, че брат му "бил бит".

След като внучката го подстригала, Петър си тръгнал и се прибрал вкъщи. Момичето обаче се притеснило за чичо си Коста. Около 18 часа Елена се обадила на приятеля си, разказвайки какво се е случило и какво разказал дядо й Петър.

Тогава приятелят на Елена, нейната сестра и съпругът й отишли до имота край гробищата. След като стигнали до мястото, двамата мъже се насочили към бараката на Коста и открили безжизненото му тяло на земята. Уплашени, те веднага позвънили на тел. 112.

Като се прибрал у дома, Петър бил угрижен и неспокоен. Той споделил с жена си, че не издържа на притесненията, които му носел брат му. Петър Жеков е задържан на следващия ден, но прекарва в ареста само няколко дни, след което окръжни магистрати го пускат под домашен арест.

Прокуратурата внася протест, но апелативният съд споделя изводите на първата инстанция, че няма опасност 76-годишният мъж да се укрие или да извърши друго престъпление предвид напредналата му възраст, позитивната характеристика и направеното самопризнание за убийството.

Мъжът не е осъждан, има собствен имот в Равда, работи и се грижи за болна съпруга и внук, мотивира се съдът.

"Това са едни трудолюбиви хора, вече пенсионери. Фамилията им се ползва с добро име, защо се е стигнало дотук, не знам", сподели пред 168 часа кметът на Равда Андон Бакалов. Местни разказаха, че Петър и жена му се грижели за внука си, тъй като баща му работел по строителни обекти далече от Равда.

Какво ще се случи в съда, четете в хартиеното издание на "168 часа".