Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕХНОЛОГИИ: Подводният апарат “Сървайър” е с пълен комплект геофизични уреди.
ТЕХНОЛОГИИ: Подводният апарат “Сървайър” е с пълен комплект геофизични уреди.

За първи път в света се използва уникалната апаратура на “Съпортър” и “Сървайър”

За първи път в света в този проект се използва толкова модерна и върхова технология за морски археологически изследвания, казва пред "168 часа" шефът на Центъра за подводна археология Калин Димитров. Според него наемането на кораб като „Стрил експлорър“ с всички тези уникални машини и апаратури е безпрецедентно събитие.

"Досега такъв мащабен морски проект не е правен никъде", казва той.

През 2015 година екипът работил с гръцкия кораб "Егео", с който ползвали обичайната техника за търсене под вода - сонар, профилограф и многолъчев сонар.

"Тази година изследванията бяха направени от кораба “Стрил експлорър”, който освен тази апаратура разполага и с два подводни робота: дистанционно управлявани чрез кабел от кораба и движещи се успоредно с него", разказа Калин Димитров.

"Едната машина, наречена Surveyor Interceptor, носи на борда си сонар, профилограф, многолъчев сонар, камери, осветление и поддържа оптимално разстояние на изследване спрямо дъното - обяснява Димитров. – В този дистанционно управляем апарат са интегрирани всички тези уреди и той се движи със скорост около 5-6 възела при проучванията."

Всъщност това е една изключително висока скорост за подобна техника.

"Нещо като една подводна Формула 1 - смее се Димитров. - Апаратурата сканира дъното с много голяма резолюция и се виждат всички детайли."

Освен тази машина учените разполагат и с втора (Supporter), която е по-класическа.

Тя е снабдена с манипулатора и множество камери. 

След като единият апарат сканира някакъв участък и се констатират аномалии, той не спира, а продължава движението си. След това корабът минава още веднъж по аномалните точки и тогава се спуска другият апарат, който снима.

НОВОСТ: Учените спускат подводния апарат “Съпортър”, снабден с видео- и фотокамера с изключително висока резолюция.
НОВОСТ: Учените спускат подводния апарат “Съпортър”, снабден с видео- и фотокамера с изключително висока резолюция.