Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лобита нагнетяват паника и лансират всякакви шантави идеи, за да сложат ръка върху парите

Битка за 111 млн. лв. е в дъното на истерията за мръсния въздух в София.

Въпросът е кое лоби ще вземе по-голям пай от 111-те млн. лв. Сумата е по програма "Околна среда" с приоритетна ос за справяне със замърсяването от фини прахови частици.

Бившият министър на околната среда Ивелина Василева също заподозря, че

кампанията с мръсния въздух не е случайна,

дори вероятно била политическа. И икономическата причина е, че "точно сега тези 115 млн. лв. са на тезгяха".

От тях "3 млн. лв. са отделени за подпомагане на общините в разработването на конкретните мерки и анализите за управление на чистотата на въздуха. Тази процедура вече е в ход. 111 млн.лв са за реализация на конкретните мерки за справяне със замърсяването с фини прахови частици”, бяха думите на Василева.

Според нея сравнението с минали години показва, че въздухът, който дишат българите, е по-чист.

От Министерството на околната среда потвърдиха, че всеки момент ще обявят процедурите, по които фирмите ще кандидатстват с проекти. Сред тях вероятно ще има всякакви идеи като филтри в комините по 6 хил. лв. единия, очистващи съоръжения с ефект и др.

Кампанията за мръсния въдух набра скорост след информация в "Дневник", че на моменти в столицата фините прахови частици са превишавали 9 пъти нормата.Не е ясно дали бизнесът има програма за тези милиони, с които би трябвало да се преборим с мръсния въздух.

Въпреки всякакви конспиративни сценарии истерия има. След което тя бе подхваната от еколози и псевдоеколози в почти всички медии. Лансираха се всякакви версии от типа, че замърсяването се дължи на битовото отопление, а не на транспорта, че трябва да се забранят камините и др.

Цитираха международни класации как България е 13-ата най-мръсна страна в света. Както и че София, Пловдив, Плевен и Велико Търново ще са с най-лошия въздух в Европа до 2030 г.

Използвайки паниката,

някои лобисти пробутват всякакви шантави идеи, за да отмъкнат по-голяма част от парите

Експертите се надяват въпреки цялата тази кампания, да останат средства и за реални мерки, които ще подобрят въздуха в столицата.

Как коментира темата бившият министър на околната среда Евдокия Манева четете в хартиеното издание на "168 часа".