Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Припомням един мой пост от преди две години точно. И днес актуален, особено на фона на торбата с обещанията за безплатно какво ли не, борбата с какви ли не съществуващи или не монополи/картели (но разбира се нито дума за държавните монополи БДЖ с близо 500 мил лв субсидии годишно или за ЕСО) давани от БСП и Марешки. А безплатен "обяд" има само в капана за мишки. И за избиратели балъци. 

Аха. Нямало работа за младите. А много от "старите" как точно им помагат?

1. Българската IT индустрия била лоша, защото имала много аутсорсинг. Да се унищожи. Държавата да направи държавна високотехнологична IT компания и да конкурира Епъл. Пък и високи заплати взимат там, един 30% данък няма да им е излишен. Парите - за бедните (разбирай хора, които не си давали зор в училище, ако въобще са ходили на училище, нищо че е безплатно).

2. Българският туризъм бил лош, защото не привличал туристи, които броят по 10 000 евро да снимат пеперуди (дето си ги има в половин Европа) и да спят за 1000 долара на палатка на Карадере. Национализация и да се сринат хотелите. Да им е гадно на чорбаджиите.

3. Българската индустрия била лоша, защото нямала високи комини, като едно време. Всъщност, ние индустрия след падането на комунизма нямаме (нищо, че като процент от икономиката е по-голяма от немската). Но и да не се прави най-добре.

4. Българският сектор услуги бил прекалено голям и не трябвало така. За какво са ни архитекти и консултанти? Българинът сам си строи къщи и разбира от всичко. Бързо да стават овчари, козари и шлосери.

5. Банките са лоши, всички банкери да се издавят в морето. Можем и без тях. Ония с бързите кредити също. Откъде накъде ще ти дадат 100 лева на заем за 1 месец (без никакво обезпечение) и ще искат да им върнеш 120 лева? Абе, изобщо, лихварството е лошо, всички кредити трябва да са без лихва. А депозитите с поне 10% лихва, че да можеш да забогатееш от тях.

6. Земеделието е хубаво, ама земеделците са лоши. И нямаме земеделие като едно време. Изобщо, никой да не прави земеделие, освен ако държавата не направи държавна фирма и ТКЗС.

7. ЕРП-тата са лоши и са виновни за всичко. Това е ясно. Държавно-монополизираната енергетика (дето е десетки пъти по-голяма от ЕРП-тата) си е чудесна и в нея не трябва да се допускат предприемачи и свободен пазар. Нищо, че НЕК е фалирал. Топлофикация София - тоже.

8. Ония от Телерик и "онзи дребният" от Уолтопия и те не са стока. Знаете ли какви паркинги имат и как пречат на движението? Я бързо една национализация и да си ходят в чужбина, щом там било по-хубаво. Не ни трябват такива.

9. Образованието и то не трябва да се променя, даже да се направи като едно време. Откъде накъде държавата ще субсидира ученика и той ще си харчи субсидията, където иска? Трябва да се субсидира държавното училище и директора. И стриктен контрол на учебниците, да не се позволява на никой учител да прояви инициатива и на никой ученик да прояви талант. А, за малко да забравя - някой да върне оградите по границата и разстрел за всеки емигриращ млад лекар.

10. За чорбаджиите от бизнеса трябват много регулации, тъй като добрите депутати ще ни защитят. Нищо, че тия регулации правят олигарси, ще го преглътнем. Важното е на работодателите да им е гадно. И чужди инвестиции не ни трябват, нищо че съвкупните ни национални спестявания няма да стигнат и за една АЕЦ.

И после се чудим що нямали работа младите? Отговорът е прост - за да разбереш защо нямат работа младите, гледай какво искат и как гласуват старите. А за да разбереш как това да се промени - гледай младите за кои държави си стягат куфарите.

(От фейсбук)