Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джордж Джейкъб Йънг е основната фигура във внасянето на кокаина в Съединените Щати през 70-те и началото на 80-те години на 20-и век. Йънг бил част от картела Меделин, а историята на неговия живот бе пресъздадена през 2001 г. във филма „Дрога“, с участието на Джони Деп.

Синът на Фредерик и Ермин Йънг е роден на 6 август 1942 г. в Уаймаут щата Масачузетс. Джордж не бил особено добър ученик, но за сметка на това се отличавал като изключително добър играч в отбора по американски футбол и съучениците му го описвали като „роден лидер“. Баща му притежавал собствен бизнес, който в един момент изгубил. От този момент нататък майка му започнала да изпада в нервни кризи, поради липсата на пари, и често напускала за известно време семейството си. Младият Джордж взел твърдото решение никога да не изпитва бедния и объркан живот на родителите си.

Джони Деп
Джони Деп

През 60-те години, след кратък престой в Университета на Южен Мисисипи, той заминал за Калифорния, където се надявал да вземе диплома в рекламата. В този период точно назрявала ерата на хипитата и свободната любов и съвсем скоро Джордж се забъркал с наркотиците.

Той започнал да пуши канабис за забавление и продавал част от стоката си, за да може да поддържа своя навик. През 1967 г., след като се срещнал с един приятел от детинство от Масачузетския Университет в Амхърст, Йънг осъзнал, че може да реализира огромни печалби, ако продава канабиса, който купувал в Калифорния за 60 долара килото, на 300 долара в Нова Англия. Първоначално той започнал да пренася контрабандно стоката си с помощта на своята приятелка-стюардеса, която безпрепятствено качвала куфарите си пълни с марихуана в самолета.

Търсейки още по-големи печалби, Йънг разширил своята операция, като отрязал посредника си и започнал да внася канабис директно от производител в Пуерто Ваярта Мексико, като за целта използвал самолети откраднати от частни летища в Кейп Код и професионални пилоти. С разрастването на предприятието им Йънг и неговите партньори изкарвали приблизително по 250 000 долара на месец.

Тази идилия обаче скоро приключила, тъй като през 1974 г. Йънг бил арестуван в Чикаго за притежание на 300 кг. марихуана. Той бил в „Плейбой Клуб“, където трябвало да се срещне с човека, който щял да прибере марихуаната, но онзи бил арестуван за търговия с хероин и предал Йънг на полицаите. След като поспорил със съдията за безмислието да се изпраща човек в затвора, само защото е „пресякъл някаква невидима граница с няколко стръка растения“, Йънг бил изпратен във федералния затвор в Данбъри щата Кънектикът.

Съкилийник на Йънг в Данбъри бил Карлос Ледър, млад мъж от германско-колумбийски произход, който бил осъден за кражба на коли. Двамата се сприятелили и започнали да обменят опит в бизнеса. Карлос разказвал на Джордж за кокаина и колумбийските наркокартели, а Йънг го посветил в изкуството на контрабандата на марихуана. В деня, когато Йънг излязал на свобода той се свързал с Ледър във Флорида, за да започнат подготовката за съвместен бизнес.

Планът им се състоял в това да натоварват на самолет стотици килограми кокаин от колумбийското ранчо на Пабло Ескобар и да го вкарват нелегално в Щатите, откъдето калифорнийската връзка на Йънг, Ричард Барил, поемал товара. За да избегнат подозренията, те си набелязали по-безопасния въздушен маршрут над Бахамите. Скоро репутацията им на сериозни бизнесмени се разнесла сред колумбийските снабдители и Йънг и хората му дори започнали да плащат рушвети на колумбийските власти за протекция.

Джордж се влюбил в едно колумбийско момиче, което му родило дъщеря, на име Кристина Съншайн Йънг, която се превърнала в неговата най-голяма радост и гордост.

Йънг бил предпазлив по отношение на Ледър и не разкривал нито на него, нито на останалите членове на колумбийския картел, самоличността на връзката си в Калифорния, Ричард Барил. Това му давало голямо предимство и го предпазвало в случай, че на някой му хрумнело да го изключи от бизнеса.

Партньрството му с Ледър се оказало не толкова обещаващо, колкото изглеждало в началото. В крайна сметка Ледър успял да накара Йънг да го представи на Барил и в края на 70-те години вече започнал да гради свои собствени планове. Оправдавайки опасенията на Йънг, Ледър се свързал директно с Ричард Барил и повече нямал нужда от партньора си. Йънг се възстановил от това предателство и измислил други схеми, които му донесли повече от 100 милиона долара.

През 1987 г. Йънг бил арестуван в своето имение в Носет Бийч, близо до Чатъм. Той нарушил гаранцията си, за да прекара известно време със семейството си и за нула време се забъркал в нова сделка, в която бил предаден от един пилот. По това време Карлос Ледър бил започнал да сътрудничи на властите срещу Нориега. С одобрението на Ескобар, Йънг свидетелствал срещу Карлос и бил освободен. Ледър получил присъда от 135 години затвор, но след това сключил сделка с федералното правителство и постъпил в програмата за защита на свидетели.

Джордж успял за известно време да върви по правия път, но просто не бил в състояние да стои далеч от бизнеса. През 1994 г. се свързал отново със своя стар мексикански партньор, който внасял марихуана в Щатите, и бил арестуван с 230 кг., за което го очаквали най-малко 15 години задължителна присъда. Той пледирал за виновен по три обвинения в конспирация и бил изпратен в Изправителния институт Форт Дикс в Ню Джързи.