Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои от най-откачените конспирации, които освен това се появяват периодично, по правило са свързани с края на света.

Доскоро ни плашеха с календара на маите, който би трябвало да предскаже. Една от най-модерните към момента е, че на 16 февруари тази година ще ни удари астероид и Земята ще избяга от орбитата си.

Небесното тяло е било открито миналата година, докато преминавало през основния астероиден пояс, който се разпростира между орбитите на Марс и Юпитер.

Предполага се, че тази гигантска космическа отломка, наречена 2016 WF9, е с дължина между 5 и 10 километра. Специалисти от НАСА са изчислили, че

астероидът ще премине на безопасно разстояние от Земята – приблизително на 51 млн. км, на 25 февруари.

Но самопровъзгласилият се руски астроном Дамир Дамар Захарович твърди, че НАСА крие истинските факти. Той е изчислил, че астероидът ще се разбие в някой от океаните на Земята на 16 февруари, като ударът ще предизвика цунами и други бедствия. На всичкото отгоре вероятно такъв сблъсък според руснака щял да откъсне родната планета от орбитата й и тя щяла да се отправи на космическо пътешествие в безкрая, като по този начин направи какъвто и да било живот немислим.

Друга популярна теория, която възкръсва периодично, е, че "заинтересовани сили" умишлено периодично ръсят от самолети отровни химикали, които предизвикват ракови заболявания у хората, като по този начин намаляват населението и, от друга страна,

увеличават главоломно печалбите на фармацевтичните компании.

Далеч по-романтични са така наречените исторически конспирации. Те не носят този привкус на тенденциозност и фантастика. И в действителност понякога истински факти с реални хора, които са добре документирани, се нареждат в такава небивала поредица, че е трудно да се повярва, че са се случили наистина.

Пример за такава загадка е, че според някои известният писател Едгар Алан По е имал собствена машина на времето.

Някои хора вярват, че е така. Как иначе би могъл да узнае за събитие, което се е случило след половин век? В своята книга, наречена "Историята на Артър Гордън Пим", авторът описва как четирима оцелели моряци след потъването на кораба им са били принудени да се хранят по-скоро с месо от тялото на момче на име Ричард Паркър. Въпреки че По твърди, че историята му се основава на реални събития, което всъщност не е вярно, 46 години по-късно в спасителна лодка членовете на екипажа, които са били избавени, са били принудени да изядат юнгата, за да оцелеят. Името на момчето е Ричард Паркър.

Как Марк Твен предсказа смъртта си, четете в печатното издание