Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още в края на ХIХ век във Франция нашумява аферата “Драйфус”. Става дума за един офицер от артилерията от еврейски произход, осъден несправедливо за измяна на доживотен затвор въз основа на фалшиви документи. Френското правителство се опитва да прикрие фактите, но в крайна сметка, когато благодарение на писателя Емил Зола аферата става публично достояние, е принудено да помилва Алфред Драйфус.
Самата мафия до 1960 г. е практически непозната, докато нейният член Джо Фалачи не разкрива за първи път съществуването й на правораздавателните органи. Разбира се и дотогава се е знаело, че има организирана престъпност, но никой не е предполагал, че тя може
да контролира политиците, тайните служби и най-големите предприятия в света
Друг показателен пример е т. нар. случай MK-ULTRA, станал известен от документален филм. От него става ясно, че в продължение десетилетия - от 50-те до 70-те години на ХХ век, ЦРУ се занимава с разработката на "серум на истината", за да го използва срещу комунистически шпиони.
Експериментите включват даване на LSD и други наркотици на хора, използвани като опитни зайчета, често без тяхно съгласие, а на някои дори след мъчения. Вследствие на това поне един човек - цивилният биохимик Франк Олсън умира.
Създаването на атомната бомба също може да се причисли към конспирациите, които са се оказали истина. Информация, че през Втората световна война се работи по създаването на суперунищожително оръжие за масово поразяване, както в Германия, така и при западните съюзници се носи още далеч преди да станат известни конкретните подробности. Още в началото на 40-те години даже и в България се говори, че ако германците започнат да губят войната, те имат начин "да запалят въздуха". Подобни конспирации съществуват и в цяла Европа и Северна Америка.
Всъщност проектът "Манхатън" по създаването на ядрено оръжие в САЩ стартира още през 1939 г. и освен американците в него участват и Великобритания и Канада. Научните изследвания под ръководството на Робърт Опенхаймер са стартирани именно поради
опасенията, че германците ще създадат своя атомна бомба
В крайна сметка това е най-голямата конспирация в историята, защото американският проект струва почти 2 млрд. долара (22 млрд. долара по сегашния курс) и по него работят над 130 000 души. Цели градове са били построени за неговите цели и то в абсолютна тайна. Дори представители на правителството не са били допускани до изследователските му центрове, да не говорим за медиите, а той се развива в продължение на 25 години на повече от тридесет места в САЩ, Канада и Обединеното кралство.
Но има и тайни, които оцеляват още по-дълго вероятно заради големите промишлени интереси. Такъв е случаят с укритото вредно въздействие на азбеста. В продължение на цели три десетилетия производителите му са направили всичко възможно, за да скрият истината за връзката между тази суровина и респираторните заболявания, включително и рака. Умишлено фактите се нагласят така, че да бъде избегнато съдебно преследване. Така, макар че е било известно много по-рано, чак през 1962 г. се стига до окончателното и безспорно заключение, че
азбестът е виновен
за множество
онкологични заболявания
До голяма степен любима тема на конспираторите е тази за задкулисието във властта. От политическите афери, които първоначално са заклеймени като лъжливи, най-известната е тази със скандала "Уотъргейт". Тя носи името на хотела, в който през 1972 г. служители на Републиканската партия в САЩ шпионират Националния щаб на противниците си от Демократическата партия. В продължение на цели две години републиканците и администрацията на Ричард Никсън отричат да имат нещо общо, докато през 1974 г. не излизат записи на разговори на президента, които по безспорен начин доказват съпричастността му към обвиненията на демократите.
Реални конспирации заемат огромна част и от външната политика, особено на големите и силни държави.
Класически пример за информация, считана дълго време за спекулативна, е тайното отвличане на японски граждани от Северна Корея. И действително в периода 1977 - 1983 г. стотици хора са изчезнали от крайбрежните градове на най-развитата азиатска страна.
Въпреки това
историята изглеждала твърде неправдоподобна за да е истина Освен че властите в самата КНДР са я отричали последователно, дори и от Чонгрион (Общото дружество на корейските граждани в Япония) и Японската социалистическа партия ги считат за модерна митология.
На пръв поглед теорията изглеждала нелогична и абсурдна - защо им е на северокорейските агенти да отвличат редови японци?
Все пак обаче, това не е така. През 2002 г. тогавашният лидер на Северна Корея Ким Чен Ир призна, че страната му е отвлякла 13 японски граждани. Общо 17 са вече официално признати и от японското правителство, въпреки че се предполага, че може да са стотици.
Петима от тях са върнати на Япония, но страната и до ден днешен, иска отговори от комунистическия режим в Пхенян.
Оказва се, че причината за иначе варварските актове била много елементарна - по-младите похитени били
използвани като преподаватели по японски в школите за подготовка на шпиони на КНДР За по-възрастните пък се предполага, че са използвани в секретни операции и вероятно впоследствие са убити.

Кои други теории, обявени първоначално за спекулации впоследствие са се оказали достоверни, четете в печатното издание