Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С този термин през 1960 г. американските тайни служби заклеймяват всички вражески теории

Терминът "конспиративни теории" е създаден от американските тайни служби, за да неутрализират с него информация, която може да навреди на интересите на САЩ.

Това разкриват наскоро разсекретени документи на ЦРУ. В съвременния свят на хибридни войни, които се водят с фалшиви новини в интернет, подобно разкритие може би изглежда повече от актуално. Последните скандали около избирането на Доналд Тръмп и съмненията за хакерски атаки в негова полза отново вкараха в употреба понятието и често водещите новини излизат с едно "конспиративна теория" пред тях.

"Можете ли да си представите, ако резултатите от изборите бяха противоположни и ние се бяхме опитали да играем с картата Русия/ЦРУ. Ето това вече щеше да бъде теория на конспирацията!", възкликна сам и новият американски президент в профила си в туитър на 12 декември миналата година.

Иначе самото понятие има съвсем невинен произход - от латинското con - със, заедно, и spirare - да вдишаш. Та въпросното "съвдишване" дълго време си е било съвсем неутрален за употреба израз.

Но в наши дни Оксфордският речник дефинира понятието “конспиративна теория” като теория, че дадено събитие или явление се появява в резултат на заговор на определени заинтересовани страни, и по-специално убеждението, че някаква скрита, но влиятелна агенция (обикновено с политическа мотивация и репресивни намерения) е отговорна за иначе необяснимо събитие. Авторитетното издание цитира и публикация на "Америкън хисторикъл ривю" от 1909 г. като най-ранен пример за използването на понятието.

Интересното е, че определението напълно съвпада и с данните, че именно ЦРУ е източникът на конспирацията за конспирациите.

Оказва се, че според разсекретените документи първоначално разузнавателните централи зад океана решават с тази комбинация от думи да заклеймяват спекулациите около убийството на президента Джон Ф. Кенеди. Впоследствие комбинациите се доусъвършенстват с допълнителни препоръки, които имат за цел да дискредитират неизгодните новини.

В тази връзка интерес представляват конкретните съвети за използването на тактика, която да предизвика съмнение.

Да се твърди, че

няма как "толкова много хора да са запазили

мълчание за такава голяма конспирация"

Да се намират хора, приятелски настроени към атаките на ЦРУ, и да се посочва "връзката им с официалните доклади".

Да се твърди, че показанията на очевидци "са ненадеждни".

Да се изтъква, че "всичко това е стара новина и се очертава да няма значителни нови доказателства".

Да се говори, че е "безотговорно да се спекулира с подобна информация".

Игнориране на претенциите на конспирацията, освен ако дискусията за тях е вече прекалено активна.

Одумване и охулване на източниците на неудобните твърдения като "заслепени от своите теории хора".

Да се обвинят разпространителите, че са били "политически мотивирани".

Също да се казва, че те имат "финансови интереси от насърчаването на конспирацията".

С други думи, тайните служби в лицето на ЦРУ като част от психологическата война създават аргументирана стратегия за борба срещу конспиративните теории и обявяването им за ненадеждни още през 60-те години. Но тези инструкции се доразвиват и в десетилетията след това.

Кои важни събития обявени първоначално за конспиративни теории се оказаха истина, четете в печатното издание