Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със софтуера пестим 21% от 3,4-те млрд. лв. бюджет на здравната каса 

Без злоупотреби можем да плащаме много повече дейности за много повече пациенти, казва бившият зам.-министър Ваньо Шарков

Въпреки желанието на новия министър на здравеопазването Илко Семерджиев да отмени наредбата за пръстовите отпечатъци в болниците, това няма да е толкова лесно. На 2 февруари 5-членен състав реши, че системата може да продължи да работи, докато съдът се произнесе окончателно дали е законна.

Аргументите на съдиите са, че няма ограничаване на правото на болните до достъп до лечение и профилактика. Освен това не са настъпили никакви реални вреди и такива не са посочени дори от противниците на системата. Не са установени и рискове за здравословното състояние на пациентите, преценяват от 5-членния състав.

Самият Семерджиев отказа да се ангажира с конкретен отговор пред вестника вероятно заради заетостта си в първите дни. Той има две седмици, за да направи пълна ревизия на предшественика си и освен това спешно трябва да проведе търговете за ваксините.

Като експерт Илко Семерджиев бе един от най-големите противници на наредбата за пръстовите отпечатъци. Доскорошният му съратник Стойчо Кацаров също е убеден,

че дните на това нововъведение са преброени

Прогнозите са, че Върховният административен съд ще обяви документа за нищожен на формално основание, след което Министерството на здравеопазването няма да предприеме нищо, за да възобнови системата. Сега обаче решението на 5-членния състав обърква сметките на противниците на системата. 

Какво обаче ще загубят данъкоплатците, ако прекратят пръстовите отпечатъци?

Статистиката, която екипът на бившия здравен министър Петър Москов предостави на "168 часа", показва, че среднодневният разход за болнична помощ в края на октомври е бил между 6 и 6,8 млн. лв. Всъщност това е своеобразен пик, тъй като болниците знаеха, че от 1 ноември влизат в сила пръстовите отпечатъци. От тази гледна точка е съвсем логично да завишат като за последно разходите за хоспитализации.

Какво се случва още през първата седмица на ноември, когато устройствата вече работят? Средно на ден

разходите за болнична помощ рязко намаляват

- от предишните 6,8 млн. лв. те падат на 4,4 млн. лв. Понижението е шокиращо - между 1 и 2,4 млн. всеки ден. Пари, които реално са икономисани на данъкоплатците, сочат данните на екипа на Москов.

Когато започва съдебната сага около отмяната на наредбата, се забелязва още по-интересна тенденция. На 21 ноември ВАС обявява документа за нищожен. Тогава средно на ден разходите за болнична помощ рязко скачат и стигат 5,8 млн. лв.

Най-вероятно болниците са очаквали края на системата.

Когато обаче става ясно, че нововъведението ще продължи да действа, докато тече обжалването в съда,

хоспитализациите отново започват да намаляват

Така в първата половина на декември те падат до 5,4 млн. лв. на ден. През втората половина на месеца, когато софтуерът работи на пълни обороти, те намаляват още повече - до 4,9 млн. лв., сочат данни на екипа на Петър Москов. Интересното е, че понижението продължава и през януари.

Само през първата половина на месеца болниците са отчитали средно на ден

по 4,1 млн. лв. за хоспитализации

Излиза, че ако системата с пръстовите отпечатъци не бе въведена, данъкоплатците и досега щяха да плащат между 6 е 6,8 млн. лв. всеки ден. Като болниците щяха да им надписват между 2 и 2,7 млн. лв. ежедневно.

Ето затова от НЗОК поддържат системата и са

наели голяма адвокатска кантора, за да защити наредбата

Според касата само през първата половина на ноември спрямо първите 15 дни на октомври лечебните заведения са отчели с 15 млн. лв. по-малко разходи. Хоспитализациите на пациенти също са намалели с над 18 хиляди.

Колко ще спестят данъкоплатците и какви са плюсовете на системата, четете в хартиеното издание на "168 часа".