Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В “Сделка за милиони бургери” звездата от “Бърдмен” изиграва главната роля на Рей Крок, превърнал малкия ресторант на двамата братя Макдоналд в бизнес империя

"Двете най-важни изисквания за успех са: първо да си на правилното място в правилния момент и второ - да се възползваш от първото.”

Това е печелившата формула на Рей Крок. Не знаете чие е това име? Не сте запознати с историята на един от най-великите умове в историята на бизнеса? Неговата житейска философия ще ви даде още един жокер.

“Вярвам в Господ, в семейството си и в “Макдоналдс”. Когато съм в офиса, техният ред е обърнат”, признава роденият в Оук Парк (Илинойс) в семейството на чехи предприемач.

Ако започвате да се досещате, но все още не знаете много за Рей Крос, ще се запознаете с истинската му история чрез лентата “Сделка за милиони бургери” (The Founder), в която звездата от “Бърдмен” Майкъл Кийтън се е постарал да предаде неудържимата амбиция на основателя на гиганта за бързо хранене “Макдоналдс”.

Да, що се отнася до хранене, световната верига отдавна е обявена за враг №1 на доброто здраве, но франчайзът остава пример за бизнес възход, за интуиция за милиони долари и вдъхновение за стотици млади и нахъсани предприемачи. За тези, които всеки ден търсят онази брилянтна идея, онова малко нещо, от което да изградят империя. Понякога обаче само идеята не стига, а трябва двигател, което ще проличи в "Сделка за милиони бургери".

Режисьор на филма с бюджет от $7 милиона е Джон Лий Хенкок (“Спасяването на мистър Банкс”), а сценарият е дело на Робърт Сигел (“Турбо”).

Естествено, всичко започва от основаването.

От правилния човек, който попада на правилното място в правилния момент.

Годината е 1954 г. Човекът, разбира се, е Рей Крок. Мястото е малък ресторант в Сан Бернадино, Калифорния, управляван от двамата братя Морис Джеймс "Мак" Макдоналд и Ричард Джеймс "Дик" Макдоналд. В техните роли пред камерата влизат Джон Каръл Линч, като работещия здраво Мак, и Ник Офърмен - интуитивния Дик.

Те успяват да впечатлят 52-годишния пътуващ търговец с новаторската система, която действа в техния ресторант. Предоставят качествена храна, лимитирано меню, чистота, усмихнат персонал и най-важното - ниски цени и бързо обслужване.

Братята умело удовлетворяват нуждите на голям брой клиенти за почти никакво време, което позволявало на много гладни шофьори да се снабдят бързо с необходимата храна и да продължат на път. При двамата Макдоналд Крок получил прозрение и разбрал, че това е бъдещото. И че хората се нуждаят от качество, но много повече от ускорен процес на обслужване, който да им пести време. Търговецът успява да убеди двамата Макдоналд да подпишат договор с него, като го направят техен изключителен представител.

Те управляват осем ресторанта, а на следващата година Рей, в качеството си на франчайзен агент, отваря свой собствен ресторант в щата Илинойс и официално създава корпорацията “Макдоналдс”, в която налага установените от братята правила.

В същото време в личен план предприемачът е женен за първата си любяща и подкрепяща го съпруга Етел Флъминг (Лора Дърн), с която обаче се развежда през 1961 г. След това има още един неуспешен брак с Джейн Добинс Грийн, а със съпруга №3 Джоун Бевърли Крок остава до края на живота си.

Здравословното състояние на Крок по времето, в което се запознава с братята Макдоналд, вече е разклатено - страда от диабет, артрит и щитовидната му жлеза не функционира. Упоритостта му обаче го движи напред, а професионалният хъс го държи в отлична кондиция.

Постепенно Рей вижда, че колкото и да са талантливи Мак и Дик, все пак са лишени от всякаква амбиция. Те изобщо не желаят бизнесът им да се разраства, което довежда до непреодолимо неразбирателство между тримата. Така се стига до голямата сделка.

През 1961 г. Крок купува веригата и правата над марката от Макдоналд за 2,7 млн. долара плюс приятелската уговорка братята да получават също така 1,7 процента от печалбата на компанията. Рей обаче не удържа на обещанието си, тъй като от своя страна Мак и Дик не пожелават да му прехвърлят собствеността върху главния си ресторант, който искали да остане за работниците в него.

Иззел генезиса за себе си, Крок поема нагоре. Оттам насетне възходът е история.

Любопитно е, че още когато е 4-годишен, Рей е заведен от баща си на френологист, който по формата на черепа му предрекъл, че момчето ще се развива в хранителния бизнес. Право в целта.

Печалбите го заливат със скоростта, с която се разпродават милиони бургери.

През 1967 г. е открит първият ресторант извън САЩ - в Канада, с което веригата се превръща в многонационална компания, която малко по малко завладява целия свят.

Дори след като оставя управлението в ръцете на Фред Търнър, Крок се занимава с глобалните аспекти на бизнеса. Професионалната му параноя не отслабва и когато пътува обикаля поне по 6 заведения, за да проведе изненадваща проверка.

С времето започва да се отдава и на други занимания и дори купува бейзболния отбор San Diego Padres, а малко след това отбелязва: “В хамбургерите има повече бъдеще, отколкото в бейзбола.”

В бизнеса Рей Крок винаги умело инвестира парите си и в недвижими имоти, като през живота си натрупва състояние от 500 милиона щатски долари. Основава фондация на свое име, която подпомага изследванията в областта на алкохолизма, диабета и други заболявания.

От съвсем млад до сетния си час един от най-влиятелните хора на своето столетие вярва, че птичето на късмета каца само веднъж, затова човек никога не трябва да изпуска добрите възможности.

В “Сделка за милиони бургери” участват още Линда Карделини, Патрик Уилсън, Б. Дж. Новак, Кейт Нийланд, Рик Рейц, Джъстин Брук и други.

Премиерата на лентата у нас е на 24 февруари.