Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три месеца те храних, а ти да убиеш детето ми, изригна в съда майката на едва оцелелия Борко.

18-годишният Петър сам в съда, родителите му не дойдоха от Дания.

Нелепа грешка на прокурора провали процеса.

На 18 януари в съдебната палата на Бургас едно срещу друго застанаха две момчета - приятели допреди няколко месеца, разделени от кръвопролитие, което едва не уби едното, а другото направи затворник.

Борис Минчев и Петър Русев се видяха за първи път нощта на 8 юли м.г. Борис, който оцеля след 6 удара с нож, дойде в съда заедно с майка си Мария.

Тя също за първи път след инцидента видя приятеля на сина си, който преди е

бил чест гост в дома й "Браво, Пепо! Жесток си! Аз три месеца да те храня, а ти да убиеш детето ми", изригна майката, докато съпроводеният от конвой Петър влизаше в съдебната зала. Момчето не реагира, не понечи да скрие и лицето си.

До него в съда бе само адвокатът му Камен Кънев. Един от най-опитните юристи по наказателни дела в Бургас пое защитата на ученика служебно от деня на престъплението и го представлява и по време на процеса. Разговарял е с майката на Петър само веднъж за половин година.

Какво се случи на 8 юли 2016 г.? Часът наближава 3 след полунощ, тийнейджърска компания се прибира след дълъг и обилно полят с алкохол купон в дискотека в Китен.

В групата са ученици от София, които са на лагер в морския курорт, но има и двама младежи, присъединили се към компанията случайно - 17-годишният Петър Русев и 15-годишният Борис Минчев. Двете момчета се познават отпреди, решават да прекарат няколко дни заедно на море.

Плановете на Борис са да бъде заедно с майка си Мария, която се е уговорила с приятелка да въртят заедно магазин в Лозенец. Жената праща сина си по-рано, тя трябвало да тръгне на 9 юли.

Пепо е дете на разведени родители, които преди време емигрирали в Дания. Там се разделили. Момчето живее колкото с майка си в скандинавската страна, толкова и при баба си в Девин, където е на индивидуално обучение във филиала на Професионалната гимназия по електротехника "А. С. Попов". Той обаче има свобода и финансови възможности, с които малко от връстниците му разполагат. Преди да пристигне в Китен, прекарва известно време във Варна при приятели на майка му, след това е в Несебър.

Компанията е до супермаркет "Атлиман", когато Борис и Пепо си разменят няколко реплики. Камери от супермаркета прихващат тийнейджърите секунди преди сблъсъка между тях. Когато Петър Русев насочва ножа към Борис, двамата вече са извън обсега на видеонаблюдението.

Знае се, че и двамата тийнейджъри преди това са пили. Според експертизата Петър е с 0,65 промила. За Борис няма точни данни, тъй като той спешно е приведен в болница, давани са му и болкоуспокояващи

За спречкването се сблъскват две тези. Според първата скандалът е бил провокиран от Борис. В подкрепа на това адвокатът му Камен Кънев посочва и свидетелски показания, че момчетата се скарали за пари. Борис поискал от Петър, който му подал банкнота от 20 лв. Той не харесал сумата и демонстративно хвърлил банкнотата на земята. Борис твърди пред разследващите, че агресията на Пепо избила изведнъж, той извадил сгъваем нож, с който се фукал и по-рано в дискотеката, а после размахал и пред уличен търговец.

За секунди 15-годишният ученик от София получава 6 рани.

Според съдебномедицинската експертиза ударите са нанасяни "със значителна сила по главата и тялото".

Острието минава през темето на момчето. Раната е достатъчно дълбока, за да се наложи по-късно хирурзите да го шият. Това обаче е най-безобидното нараняване.

Много по-опасни са двете пробождания по врата - едното в областта на седми шиен прешлен и особено второто с дълбочина пет-шест сантиметра по външната повърхност от лявата страна, което за късмет и на двамата не стига до сънната артерия.

Следва прободно-порезно нараняване по гръдния кош вляво с дълбочина от 4-5 сантиметра и още едно - също в гърдите, близо до дясната лопатка, проникващо в гръдната кухина.

Последната рана е по външната повърхност на левия лакът, но и тя също не е без последствия, тъй като ножът прерязва мускулното сухожилие.

Направеният на решето Борис за кратко време изгубва много кръв, докаран е в бургаската болница в състояние на кръвоизливен шок с реална опасност за живота.

Единствено бързата и професионална намеса на лекарите го е спасила от фатален край, смята обвинението.

Според обвинителния акт, изготвен от прокурор Румяна Славова, макар и непълнолетен, Петър Русев е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. Прокуратурата твърди, че той е действал по хулигански подбуди, като е направил опит умишлено да умъртви Борис Минчев.

Русев и защитата му внесоха молба в съда за съкратеното производство с признаване всички обстоятелства от обвинителния акт, без разпит на свидетели и експерти. Бонусът за подсъдимия е с 1/3 по-леко наказание.

Адвокат Кънев обаче направи две съществени възражения. Според него правилната квалификация е телесно увреждане. Юристът не открива основание и за хулигански подбуди.

От дадените обяснения става ясно, че Петър не е имал намерение да лишава Борис от живот, нанесените наранявания са порезно-прободни, само при едното има проникване на ножа и то може да се квалифицира като средна телесна повреда, твърди адвокатът. Също като средна телесна повреда трябвало да мине и шокът от кръвозагубата. Острието на ножа не е засегнало вътрешни органи, подчерта юристът.

Безспорно Петър Русев е имал възможност да довърши започнатото, той е бил над падналия на земята Борис, но сам е напуснал местопроизшествието, допълни картината на случилото се защитникът.

Според Кънев тезата за хулиганските подбуди не издържа - тя би имала основание, ако няма друга причина за стълкновението. Скарването за 20-левовата банкнота обаче променя ситуацията, убеден е адвокатът.

Той настоя за присъда при баланс на утежняващите и смекчаващите вината обстоятелства. Пепо е с чисто съдебно досие. Тъй като през юли 2016 г. не е бил пълнолетен, възможното максимално наказание е 12 г.

Същевременно обаче срещу него е имало 4 прокурорски преписки и досъдебни производства - за изнудване, притежание на дрога и противозаконно отнемане на автомобили. Макар че са прекратени, обвинението ги приема като достатъчно сериозен довод за приемане на подсъдимия като личност със "завишена степен на обществена опасност". Обвинението извади и данни, че младежът е проявявал агресия към по-малки от него ученици, че е бил част от неформални групи като футболни агитки, свързани с хулигански прояви.

Друг поглед към профила на Пепо представя адвокатът му. Той на практика е изоставен от родителите си, никой от тях не проявява интерес към него, както виждате, и днес ги няма в съдебната зала, заяви Камен Кънев. И добави, че обществото също не е изпълнило функцията си, тъй като предприетите мерки не са дали резултат. Защитникът настоя за по-лека присъда. Не приемам 9 г. за обективно наказание, заяви Кънев и даде за пример друг процес, също за опит за убийство, при което пострадалият загубил окото си. Постановената по него присъда е 8 г. затвор.

"Съжалявам за грешката си. Искам да се извиня на Борис и да помоля за по-леко наказание", каза в правото си на последна дума Пепо.

Най-изненадващо обаче до присъда на 18 януари не се стигна. След като изслуша пледоариите, съдът се оттегли на заседание и явно по време на него е намерена грешка в диспозитива на обвинителния акт.

Като дата на престъплението е посочен 8 юни, а всъщност правилният месец е юли. Затова съдебното производство бе прекратено и върнато на прокуратурата за корекция. След това обвинителният акт трябва да бъде внесен отново и съдът да определи следваща дата в графика си.

Борис Минчев е 9-окласник в столичното 192-ро училище. През есента името му бе свързано със скандален клип, на който се вижда как две момичета събличат насила тийнейджърка. Записът се оказа направен с телефона на Борис. Тогава той обясни, че не е присъствал на сцената, забравил апарата си в кафене и по-късно разбрал, че девойките са го използвали.

Петър Русев остава в бургаския затвор.