Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорка решена да изземе от децата “родинознанието” на атакиста Костадин Костадинов. Инспекторатът на МОН твърди, че е дарение от международно сдружение, а то отрича.

Грандиозен скандал предизвика раздаването на нелегитимен "Учебник по родинознание" в класните стаи на малолетни ученици. Авторът е Костадин Костадинов.

Разследване на "168 часа" установи, че изданието некоректно е озаглавено "учебник", а подаряването му на децата е в разрез с правилата в училищата. Не е ясно кой точно си е позволил да използва децата за частни интереси. След проверка по наш сигнал началникът на регионалната инспекция на МОН в Добрич отговори, че дарението е станало по инициатива на Ротари клуб - Каварна. Оттам обаче категорично отричат да имат нещо общо със случая. Единственото ясно до момента е, че никой не гарантира качеството на четивата, както и не поема отговорност защо и в чия полза те са достигнали до учениците.

В края на м.г. мъже от Каварна успяват да се договорят с директорите на двете училища в града - основното и средното, да подарят "Учебник по родинознание" с автор Костадин Костадинов. Те влизат в класните стаи със знанието на директорите и подаряват по една книжка. Правят го въпреки твърденията на преподавателите по история, че въпросното издание е непригодно за учебна работа.

"Учебник по родинознание" само е наречено така. То няма статут на учебник. Отзивите в социалните мрежи за него са диаметрално противоположни. Съвсем категорични са историци, за които изданието е елементарна компилация от два стари учебника отпреди 10 ноември. В него има фактологически грешки и сериозни пропуски, не е налице авторски труд, поради което няма как да получи легитимност за използване за целите на учебния процес в българските училища, декларираха половин дузина специалисти.

Кой е Костадин Костадинов

Младият мъж е директор на Историческия музей в Добрич и общински съветник от "Атака" във Варна. Преди това е завършил балканистика във Великотърновския университет. С болезнени амбиции в политиката, както го описват преподаватели от университета. Още като студент обиколил всички патриотични формации. По-късно Костадинов става член и зам.-председател на ВМРО-БНД. Оттам го изхвърлят през 2013 г. след проваления му опит да свали и замести Красимир Каракачанов. Още същата година той е водач на листата на НФСБ във Варна и става общински съветник. Преди 2 г. сформира своя политическа формация "Възраждане", но в момента е общински съветник от "Атака". През годините Костадинов бе задържан от полицията във връзка с размириците в Катуница. Кандидаткметският му имунитет го отърва временно, а после се оказа, че прокурор от Варненската районна прокуратура е изгубил материалите, предоставени му от МВР във връзка с нарушаването на обществения ред от страна на Костадинов. Екскандидатът за президент Веселин Марешки е подсъдим след скандал, в който пак действащо лице е родолюбецът. Последният обвини Марешки, че му е причинил комоцио с един шамар. Костадинов бе освидетелстван според медици в най-недоказуемата травма, след като три часа даваше интервюта на медиите, защитавайки частен интерес на пицария във Варна. В момента същият твърди, че ще води поне две депутатски листи на собствената си формация.

Пак заради политическата си реализация преди година той издава "Учебник по родинознание". Това е част от борбата му против статуквото, докато е на държавна заплата. Презентиран е с употребата на "турско робство", вместо "владичество", "присъствие" и т.н. Феновете дотолкова се истеризират, че в социалната мрежа и някои медии Костадинов е лансиран като достоен за министър на образованието.

Прави го със средства от дарители и използва за разпространение свои съмишленици. Нито един от тях не е исторически компетентен, поради което Костадинов е възприет за авторитет.

Част от отпечатаното нелегитимно издание прави "пробив" в училищата в Каварна. Дадохме ги на децата, защото се доверихме на дарителите си. Те ни помагат в издръжката на хора и духовия оркестър, коментира директорът на СОУ "Ст. Караджа" Емил Андонов. "Не искахме да ги обидим! Понеже преподаватели по история отказаха да ползват книжката като непригодна и неодобрена за учебния процес, просто ги дадохме на децата за вкъщи. Предполагам, че Костадинов е подвел и момчетата, които ни донесоха книжките", допълва директорът.

"Аз се доверих на дарителите. Те ни подариха герб и трибагреник за всяка стая в училище. Естествено, че не съм чела книжката, аз не съм историк. Изключително много съжалявам, че съм допуснала да бъда използвана, както и децата. Склонна съм още утре да иззема въпросния "учебник", за да не се объркват учениците", потвърди пред "168 часа" директорката на СУ "Й. Йовков" Маргарита Куманова.

"Аз какво да направя? Те вече са раздадени от момчета от една организация. Не само на нас. И на другите училища", беше обяснението на временно изпълняващия длъжността директор на НУ "Братя Миладинови". Тя също потвърди, че не е запозната нито със съдържанието, нито с качествата на изданието, самоопределило се без право като "учебник".

"Всички учебници и помагала, които се използват за учебния процес, са одобрени от МОН и са публични на сайта - казаха от министерството. - Изданието “Учебник по родинознание” с автор Костадин Костадинов няма статут на учебник, тъй като не е внасяно в процедура за оценяване и одобряване на проекти на учебници и не е одобрено със заповед от министъра на образованието и науката. Задължение на директора и на Регионалното управление на образованието е да контролират дейността на всеки педагог в процеса на оценяване и избор. Тази книжка е била подарена на децата от Ротари клуб, но не е част от учебния процес в училището, са категорични от РУО - Добрич."

Проверка на началника там Жоро Тошков изяснила, че "учебникът" е даряван от Ротари клуб - Каварна. Г-н Тошков е съпруг на една от директорките на поверените му училища. Според него няма конфликт на интереси и всеки сигнал обективно се проверява, дори и срещу жена му. Същият обаче не е потърсил истината и от клуба-дарител.

Това, което в класната стая и на територията на училището се предоставя на деца, трябва да бъде съобразено с целите и стандартите на образованието, определени от Република България, категорична е колежката му във Варна Венцеслава Генова.

Президентът на Ротари клуб - Каварна, е категорична, че организацията й няма нищо общо с дарението. С подпис и печат тя декларира писмено, че нито е имала намерение, нито е разрешавано да се реализира такава инициатива. Според нея действията на клуба се одобряват на специални събрания след вземане на решения.

"Внасянето на учебници и помагала от частни лица е опасен прецедент, който може да доведе до отваряне широко на вратите за безогледна пропаганда от всякакъв вид сред нашите деца - казва историкът проф. Милко Палангурски, който е преподавал и на Костадин Костадинов. - Децата получават и съхраняват за цял живот първите си понятия, определения, поглед върху живота в началното образование. За мен използването на неодобрено помагало, което не е минало през погледа на специалисти историци, методисти и психолози, е по-страшно престъпление от обикновеното разбойничество. Една кражба може да я компенсираш, но негативните настроения на децата не могат да се преодолеят десетилетия."