Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

30-годишният Андреа Ница, лидер на въоръженото крило на влиятелния клан “Сантапаоло”, контролира престъпен бизнес с наркотици за милиони долари

Италианската полиция арестува Андреа Ница – един от най-издирваните мафиоти в страната. Той влиза в списъка на 100-те топпрестъпници на Италия, изготвен от Министерството на вътрешните работи.

30-годишният мафиот, лидер на въоръженото крило на известната мафиотска фамилия Сантапаоло, се укрива от правосъдието от 2014 г. Той е един от ръководителите на мащабния международен трафик с наркотици.

“Арестът е голям успех за върховенството на закона и борбата срещу организираната престъпност. Полицията, с усилен и упорит труд, в координация с Областната дирекция за борба с мафията, успяха да уловят най-опасния мафиот в източната част на Сицилия", заяви прокурорът на Катания, Кармело Цукаро, отбелязва “Кориере дела сера”. Кметът на Катания - Енцо Бианко, благодари на съдебната система и полицията.

Андреа Ница е

преуспяващ в “кариерата” мафиот, издирван от 2014 г.

Наркобаронът изчезва, след като е осъден на първа инстанция на шест години и осем месеца затвор по доказателства, събрани чрез операция “Бели цветя” през 2013 г. В нея 77 души са обвинени за трафик на дрога, изнудване и сътрудничество с мафията. Смятат, че е виновен и за убийството на Лоренцо Саита през 2006 г., човека, който му е подал ръка за издигането в клана Сантапаоло.

По това време Ница е бил 20-годишен. Днес той има няколко присъди за сериозни престъпления за 50 години затвор.

Андреа действа с четиримата си си братя, единият от които - Фабрицио, някога бил главатар на клана. След като е заловен през 2015 г., той става сътрудник на правосъдието. Сега се предполага, че е дал информация за мястото, където се укрива брат му.

Карабинерите от местното командване в Катания откриха топмафиота и наркотици в къща, наета от двама мъже във Виагранде, Катанезе, район на остров Сицилия.

Андреа Ница не е оказал съпротива при ареста си според местни полицейски източници. Двамата му съратници също са били арестувани за оказване на помощ с цел облагодетелстване. След ареста те са заявили, че са готови да сътрудничат на следствието. Според някои италиански медии карабинерите са стигнали до наркобарона в подножието на вулкана Етна не по информация, подадена от Флоренцо, а след като проследили жена му и децата му, посещавали тайното убежище на 30-годишния мъж.

Семейният клан на Андреа Ница е въоръженото

крило на “Коза Ностра”,

Кален в едни от най-тежките мафиотски битки, кланът в същото време е тясно специализиран в трафика на наркотици. Основателят му Бенедето (Нито) Сантапаоло се е занимавал с кражби, контрабанда и убийства и е бил известен с прякора “Ловеца” заради страстта си към стрелбата като забавление.

През 60-те години на миналия век Нито е въведен от братовчед си Франческо Ферера в най-големия мафиотски клан на Катания, основния индустриален град на Сицилия. По това време този клан е бил под командването на Джузепе Калдероне.

Като негов заместник през 70-те години Нито Сантапаоло поема незаконния бизнес на клана “Корлеоне” с хероин в Катания и скоро става капо фамилия в града. Той укрепва и отношенията си с небезизвестния мафиот Тото Риина.

Сантапаоло е известен с това, че изпраща екипа, който убива генерала от военната полиция Карло Алберто Дала Чиеса в Палермо през 1982 г.

Има няколко

доживотни присъди

заради различни убийства, и е пратен в затвора през 1993 г.

Бизнесът му е поет от Умберто ди Фацио, който става главатар на клана в град Сантапаоло, част от “Коза Ностра”. Той е заловен от италианската полиция през 2005 г., след като е бил обявен за международно издирване.

През годините кланът се премества от предградието на Катания “Сан Кристофоро” в гъсто населения “Либрино”, днес основен център на уличната наркотърговия и щабквартира на клана “Сантапаоло-Ерколано”. След като застава начело на въоръженото крило, Андреа Ница разширява периметъра на действие. За по-голяма печалба той създава нови мафиотски съюзи и обединява враждуващи групи.

Катания става център за незаконните доставки за Източна Сицилия. Андреа Ница укрепва връзките с албанските и гръцките наркотрафиканти и се превръща в един от основните фактори в международната търговия с наркотици.

Според данни от разследването “Картаген”, за което споменават италианските медии,

месечният оборот на

клана е 2,5 млн. евро

Групата реинвестира мръсните пари в бизнес с лекарства и чрез други търговски дейности.

Според италиански източници братът на заловения мафиот - Фабрицио, е дал важни сведения за каналите и йерархията в клана и е ключов свидетел срещу Андреа Ница и извършеното от него убийство на Лоренцо Саита. Смята се, че Андреа е живял известно време в сянката на по-големия си брат, който днес има значителен принос за разследването.

Медиите цитират думите на Фабрицио от протоколи, от които става ясно, че братята делели приходите от уличната търговия с дрога, разходите за издръжка на затворници, членските такси, разходите за купуване на лекарства и възнаграждения.

Какви важни други тайни за дейността на мафията е разкрил братът на задържания - Фабрицио, четете в печатното издание на в. "168 часа"