Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За положителните резултати от новите катаджийски санкции


Ако сте шофьор, радвайте се на новите наказания. Вече катаджията ще може да ви сваля номерата направо на улицата! Но това е просто гениално. Така с един удар се решават два проблема – получавате ценен урок, а задръстванията изчезват.

Ако само една трета от колите спрат, връщаме се някъде към състоянието на трафика през 2005 година, когато карането все още не беше такава досада.

Линейките ще пристигат навреме, депутатите няма да закъсняват за сесиите. Всички ще са доволни с изключение на тези, които остават без коли. На тях можем само да кажем, че това, което не ги убива, ги прави по-силни.

Но политическите ползи ще компенсират дребните неудобства. Защото катаджийските санкции гарантирано катализират обновяването на властта. Оставеният без автомобил гражданин по принцип гласува срещу управляващата партия. Това води до много

здравословно

прочистване на елита

Ефектът е най-силен, когато новите глоби и мизерии влязат в сила 2-3 месеца преди изборите. За такъв срок вече ще се съберат достатъчно огорчени шофьори и техни близки, за да преместят едни 20-30 процента от вота. Но пък това време не е достатъчно, за да се свикне и народът да се примири. Новите наказания влязоха в сила на 21 януари, а изборите са на 26 март

– перфектен срок

за промяна на избирателните нагласи

Законодателят би могъл да парира този ефект само ако отнеме правото на санкционирания да гласува. Свалили са ти номерата, глобили са те 400 лева – заличават те от списъците.

И наистина, защо не? И без това санкциите в Закона за движението по пътищата вече гонят санкциите в Наказателния кодекс. Като ти върнат номерата, връщат ти и гражданските права.

Може би трябва да се обмисли и този вариант. Ако например на ром с 300 лева доходи се наложи 400 лева глоба, той ще вдигне цената на своя вот. Отивате например при търговеца на едро в ромската махала, а той ви казва: “Аааа, тук всички са глобени от КАТ, вече искат по 200 лева на глава!” Но ако нямат право да гласуват, няма да могат да искат нищо.

Та пак повтарям - елитът трябва постоянно да се обновява, за да върви добре демокрацията. Защо изобщо възникна ГЕРБ? Вероятно си спомняте, че

тройната коалиция извърши масова смяна на номерата Тогава КАТ нямаше капацитет да се справи с такъв наплив от граждани. Той и сега няма. Тогава обаче опашките бяха километрични. По тъмни зори се раздаваха номерца. Ако се успиш и пристигнеш по видело – елате утре. От този момент НДСВ съвсем изчезна, а БСП тръгна надолу и повече не спечели избори нито веднъж, тъй като шофьорите са отмъстително племе.

И именно

това отвори простор

за възхода на ГЕРБ

Но днес нещата май се повтарят реверсивно. Тъкмо когато санкциите на КАТ станаха зверски, един кадър на НДСВ отново е на власт. А БСП отново има президент. Липсва само министър с турско име, и ето ти Тройна коалиция!

Ако Ленин бе жив, би казал: “Социализмът - това е народна власт плюс катаджификация.”

Този път опашките за номера може да се окажат още по-свирепи, защото вече навсякъде има камери и фишовете валят като дъжд. Повечето хора така и не разбират имат ли глоба, нямат ли и къде да я платят. Но като им свалят номерата, всички ще разберат, че главата на рибата се е вмирисала.

Може би най-яркият пример за шофьорска революция са онези 2 години, когато управляваше Виденов. Днес много привърженици на БСП твърдят, че той е бил най-добрият премиер. Единственият, който не се обогатил от властта.

Прогонил Сорос. Отказал да изпълнява плана Ран-Ът и да даде газопроводната ни мрежа на Мултигруп и “Газпром”. Чудесно, но защо тогава падна така тежко от власт?

Отговорът е прост - духалките. В онази епоха кажи-речи всеки човек с пагони се беше снабдил с духалка и вечер излизаше да спира автомобили. Не даваха и пиле да прехвръкне. Случвало ми се е да ме спират по 3-4 пъти, докато се прибера от работа, някакви си 5 километра. Едни спират със старите полицейски униформи, други със светлинни жилетки, а трети пременени като командоси от холивудски екшън с маски на лицето и гранатомети през рамо. Развили бяха нюх като ловджийски хрътки. Бутат си физиономиите в колата и душат.

Ако пушиш цигара или дъвчеш дъвка – значи нещо прикриваш, я слезте от колата…

Катаджиите се

бяха разтревожили,

че всичко се пише на техен гръб. Веднъж един от караулката на излизане от София ме спря за културно превишена скорост и вместо да ме глоби, половин час ми чете лекция как да разпознавам кои са истински пътни полицаи и кои – бракониери. Тази напаст, сподели той, излага благородната катаджийска професия и заслужава да бъде избесена на кестените по “Царя”, както едно време армията на Спартак била разпъната на кръстове по цялата Виа Апия.

Така се стигна до зимата на 1997 г. и никой никого не обеси. Но активът на БСП сам се разпъваше вътрешно, защото 4 години

като кебапчийска котка гледаше приватизацията отстрани

Да беше се сетил да конфискува духалките. Или поне да ги беше обложил с лицензионна такса. Щеше да попълни бюджета.

Много е любопитно, че през целия преход санкциите срещу водачите на МПС все растат и растат, а смъртните случаи от произшествията намаляват. Така например през 1990 г. жертвите са били 1567, а през 2015 г. – 708. Но да не забравяме, че автомобилите са се увеличили сигурно 5 пъти (не успях да намеря броя за 1990 г., но от 1995г. са скочили близо 3 пъти). Значи броят на жертвите спрямо броя на автомобилите е намалял 11 пъти през годините на прехода, грубо казано. Обаче колкото повече жертвите намаляват, толкова повече радиото от сутрин до вечер ни плаши с войната по пътищата.

Истината е, че войната стихва, но глобите се увеличават геометрически. През 80-те години по пътя София–Варна почти нямаше капанчета, а бензиностанциите бяха 4-5. Сега са на всяка крачка. Заедно с тях се размножиха като скакалци и табелите за ограничение на скоростта. Не е възможно да отидеш от София до Варна, без да нарушиш ограниченията на скоростта поне 30 пъти.

Не се е родил човекът,

който да мине перфектно

Ако всеки път те глобяват с по 200 лева, за едно минаване, ще имаш да даваш 6000 лева. Това е повече, отколкото струват половината автомобили.

Разбира се, по пътя няма толкова катаджии, а и шофьорите си помагат с фаровете. Обикновено не те хващат нито веднъж. Но с появата на пътните камери и това време свърши, вече никой не знае кога и къде са го щракнали. И както не можеш да знаеш дали имаш глоба, или нямаш, нито пък можеш лесно да провериш, нещата скоро ще тръгнат към всенароден бунт.

Но няма лошо, и това е полезно. За над 1300 години история в България още няма нито една сериозна социална революция. Всички смени на системата идват отвън. Никой народ нищо не е постигал, ако не се е вдигал.

В крайна сметка изводът е, че държавата гледа на катаджийските глоби като на данъци, с които попълва бюджета. Колкото повече нарушения, толкова повече постъпления. Затова и Законът за движението по пътищата е ремонтиран 60 пъти - всяка година имаме нов бюджет. Може би затова и магистрала “Хемус” така и не се случва, а пътят все повече и повече се насища с капанчета, бензиностанции и камери.

Както и да е, честити нови глоби. Приемете ги с усмивка, защото те са вятърът, който носи промяна.