Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Лазаров
Димитър Лазаров

„Аз имам семейство и близки хора, които понесоха тежестта, защото бях набеден за свиреп престъпник, бияч, фашист. Без да има нито едно доказателство, че съм бил на мястото на това нападение и съм оказал насилие над тези хора. Два месеца бях задържан в следствен арест отново без доказателства срещу мен. Вече 6 години нося клеймото на престъпник“.

Това пише в писмо до „24 часа“ подсъдимият по делото за побой през 2010 г. в трамвай №20 Димитър Лазаров.

Историята на делото, което се води в Софийския районен съд, разказа Стоян Нешев в съботния брой на „24 часа“ под заглавието „Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай, 6 г. присъда няма“.

Според прокуратурата около 15-ина маскирани младежи с метални тръби, боксове и ножове нахлуват в трамвай №20 край гара Искър на 6 юни 2010 г. и започват да бият други, тръгнали на протест в подкрепа на бежанци. На съд са предадени шестима, сред които и Димитър Лазаров, който към онзи момент е сочен от МВР за лидер на ултранационалистическото движение “Национална съпротива”. Тогава се съобщава, че мелето е по политически причини. Жертвите изповядват комунистически възгледи, а нападателите им – неонацистки.

„На 6 юни 2010 г. – денят на нападението, до 13.30 ч на обяд бях в дома си, за което пред органите на реда потвърдиха трима свидетели. Показанията им са подплатени с разпечатки от клетките на 2 мобилни оператора, в които доказват, че по време на инцидента се намирам на 15 км от мястото, а именно в ж.к. „Бели брези“. По делото също така има и разпечатки от проведени от мен с разговори в скайп, които са осъществени преди, по време и след инцидента“, казва Лазаров.

Той пише още: „Не желая да превръщам себе си в жертва на обвинението или на медията. Желая единствено да дам гласност на един изключителен проблем в обществото ни – как хора, обвинени в престъпление, които все още не са получили присъда от българския съд, биват превръщани в престъпници чрез трибуната на медиите. В България всеки човек е невинен до доказване на противното“.

На Лазаров не му се понравя това, че 6 г. след мелето в трамвая, делото не е приключило дори на първа инстанция. „Аз искам да бъде даден ход на делото и тогава пред българския съд, пред Конституцията на Република България свидетелите срещу мен да се изправят и да кажат истината, защото аз не съм участвал в нападението и побоя. Аз искам справедливост за мен и за семейството ми. Вярвам във върховенството на закона и знам, че един ден ще се докаже моята невинност. Тогава обаче лъжесвидетелствалите срещу мен ще трябва да понесат своята отговорност“, казва той.

Подсъдимият коментира и отношенията си с един от пострадалите по делото Борис Боев. Освен него от обвинителния акт на прокуратурата става ясно, че жертви на мелето са и други четирима. „Сред тях има един човек, който превърна повдигането на обвинения срещу мен в извратено забавление, в хоби. Борис Боев за трети път твърди пред органите на реда и българската съдебна система, че аз съм оказвал насилие над него. По предходните две обвинения еднозначно бе доказано, че е излъгал, като ме е посочил за негов нападател. При първия случай бе издадена оправдателна присъда в моя полза, тъй като не бе доказана ни най-малка вина от моя страна. При втория случай на набеждаване от страна на лицето Боев пред съда показах документи, удостоверяващи, че в деня на инцидента, за който ме обвинява, дори не съм бил в София“, казва Лазаров.

Той допълва: „Хора, които съзнателно подвеждат държавните институции с ясното съзнание, че ще накърнят чуждите права и свобода, трябва да понесат тежестта на закона, за да се замислят следващия път, когато „разпознават“ нападателя си. Борис Боев доказа, че не е надежден свидетел и злоупотребява по грозен начин със закона“.

Лазаров завършва писмото си така: „Не желая да бъда удобният виновен нито по това дело, нито по друго. Не желая да бъда наричан престъпник, без да има доказателства и присъда за това. Не желая семейството ми да страда от лъжите и манипулациите. Затова отправям апел към Вас, представителите на средствата за масова информация, бъдете бдителни за обективността, оценявайте и моралните щети, до които биха довели материалите Ви. А на читателите на изданията на „24 часа“ бих искал да пожелая никога да не бъдат поставяни в моето положение на недоказан и неосъден „престъпник“, на който му се налага вече 6 години да живее с този етикет“.

Подчертава, че е готов да отговаря на журналистически въпроси, свързани с делото, което се води срещу него.