Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веселин Пенев очаква старта на делото в Софийския градски съд на свобода срещу гаранция от 15 хил. лв.
Веселин Пенев очаква старта на делото в Софийския градски съд на свобода срещу гаранция от 15 хил. лв.

Бившият областен управител на София Веселин Пенев е предаден на съд не само за сделката за т.нар. царски конюшни, а и за това, че си е наел джип и че е продал на безценица ведомствен апартамент.

С него на подсъдимата скамейка ще е и експертът Юлия Цекова. Тя дала невярно оценително заключение, с което била ощетена държавата.

Аферата “Царските конюшни” бе разгласена през септември от БСП. Тогава стана ясно, че Пенев продал имота в центъра на София за 658 870 лв. на “Евротранс билд” на Янко Иванов. Преди години той бе шеф в КТБ.

Според прокуратурата обаче пазарната стойност на сградите и земята е 10 989 000 лв. Затова тя твърди, че с продажбите на имота са нанесени щети на държавата за над 10 млн. лв.

От Пенев ще се търси наказателна отговорност и за това, че продал ведомствен апартамент от близо 180 кв.м в столичния район “Изгрев” на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров за 226 700 лв. “Цената е занижена, тъй като реалнатата е 336 400 лв.”, изчислили от прокуратурата. Освен това полицейският инспекторат установил, че Петров нямал право да купува жилището, понеже вече не бил служител на МВР.

Третото обвинение на Пенев е, че си наел служебен джип и шофьор за 19 453 лв. на година, въпреки че имал ведомствено беемве. От прокуратурата обясняват, че Пенев взел мощната кола, тъй като живеел в с. Мало Бучино в къща, до която пътят бил стръмен и без асфалт. А това му създавало затруднения през зимата. С договора за джипа Пенев ощетил с 13 339 лв. бюджета на областната управа за времето, за което го ползвал.

Пенев хвърли оставка като областен на София по искане на премиера Бойко Борисов през есента.