Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

22-ри януари е паметен ден в историята на бившия Съветски съюз с едно събитие, което дълги години беше съзнателно скривано от хората. На този ден преди 48 години се случва нещо нечувано - съветски гражданин „вдига ръка" на самия генерален секретар на Партията. Стрелбата на младши лейтенант Виктор Илин по кортежа на Леонид Брежнев е един от малкото атентати срещу комунистически лидер в Източния блок. На 22 януари 1969 г. кортежът от бронирани черни ЗИЛ-ове пресича Москва, Брежнев посреща триумфално космонавтите от "Союз 4" и "Союз 5". Малко преди колите да влязат в Кремъл проехтяват изстрели от пистолет.

Виктор Илин след пенсионирнето си през 90-те г. на 20 век
Виктор Илин след пенсионирнето си през 90-те г. на 20 век

На тази дата преди 48 години младши лейтенант Виктор Илин стреля по автомобил в правителствения кортеж, където трябвало да бъде генералният секретар на КПСС Леонид Брежнев. Съветският офицер обаче не знае, че автомобилът-мишена е сменил мястото си с този на космонавтите, в който се вози и първата жена в космоса - Валентина Терешкова. Така партийният лидер остава невредим, а под ударите на куршумите попада невинният шофьор Иля Жарков.

Движението на кортежа е документирано на лента
Движението на кортежа е документирано на лента

Атаката на младия офицер е вдъхновена от обсъжданата по това време нова съветска конституция, станала известна като "Брежневска". Една от предложените точки в нея гласи, че всеки член на обществото има право на терористичен акт, в случай че партията и правителството провеждат политика, несъответстваща на конституцията. През януари 1969 г., недоволен от службата си в казармата и дълбоко разочарован от съветската военна намеса в Чехословахия няколко месеца по-рано, Виктор Илин краде два пистолета „Макаров" и бяга от поделението си близо до Ленинград. Младият офицер пътува до Москва и облечен във военна униформа, не среща проблеми в това да се доближи до маршрута, по който се очаква да мине кортежът на Брежнев и на четиримата космонавти.

Самият атентатор си спомня за случилото се: "Първият автомобил беше само на 3-4 метра от мен. Извадих пистолетите, но никой по никакъв начин не реагира. Тъй като стъклата на автомобилите бяха затъмнени, аз нямаше как да видя кой е вътре и къде седят, затова предположих, че лидерите са във втората кола и открих огън по нея".

Леонид Брежнев
Леонид Брежнев

В първия автомобил се движат четиримата тържествено посрещнати космонавти, току-що пристигнали от космодрума в Казахстан. Във втория обаче вместо Брежнев и председателя на Президиума Николай Подгорни, се движат други четирима космонавти, от предишни мисии. Двама от тях, Алексей Елисеев и Алексей Леонов си припомнят историческия ден: "Първата ни реакция беше да се нахвърлим върху Терешкова, за да остане тя невредима. Все пак знаем, че това, което се случва, не зависи от нас". "Започнаха да летят стъкла в колата. Чувствах как куршумите ми минават само на сантиметри от главата".

С двата пистолета в двете си ръце, Илин успява да отправи 14 изстрела по колата на космонавтите, след което е повален на земята от милиционерски мотор. Той е разпитван лично от шефа на КГБ и бъдещ съветски лидер Юри Андропов. 21-годишният Илин е признат за невменяем и е изпратен в психиатрична клиника, където лежи повече от 20 години - до 1990 г.

Виктор Илин след ареста
Виктор Илин след ареста

Мисиите "Союз 4" и "Союз 5" са имали за цел да извършат първото в историята скачване на космонавти между две космически сонди. То става факт на 16 януари същата година - или цели два месеца преди да извършат същото астронавтите от американската „Аполо 9".

По време на следствен експеримент
По време на следствен експеримент