Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова първоначално не поема подадената от Цветан Цветанов ръка, защото той и Борисов нарекли БСП “лъжци”.
Корнелия Нинова първоначално не поема подадената от Цветан Цветанов ръка, защото той и Борисов нарекли БСП “лъжци”.

Предизборната битка започна още на президентската смяна

Борисов прегърна сърдечно Радев. Той пък разцелува Цецка Цачева, с която

бяха опоненти на вота

Плевнелиев прогнозира тежък мандат за приемника си

Рокери от “Нощните вълци” на Путин също на площада

Предизборната битка започна. Минути преди Румен Радев да поеме поста от Росен Плевнелиев, лидерите на двете най-големи групи в парламента влязоха в остра словесна схватка насред церемонията по смяна на президентите на площад “Св. Александър Невски” в София. 

Соцлидерът Корнелия Нинова и Цветан Цветанов, шеф на депутатите от ГЕРБ и втори човек в партията, размениха остри реплики. Всичко започна с това, че Нинова първоначално не пое подадена от Цветанов ръка за поздрав,макар да си свали ръкавицата.

Близко стоящи до тях разкриха пред “24 часа” детайли от подочутия разговор. Нинова заявила, че не може да приеме поздрав от хора, които само преди час са определили социалистите като убийци. Тя визира речта на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред националната среща на партията. Там той определи БСП като “подли, брутални, безкомпромисни и конспиративни” и се зарече още в понеделник да поиска справка от ЕС дали наистина ни спират еврофондове. 

След кратка размяна на реплики Нинова и Цветанов все пак се здрависаха. След това шефът на ПГ на ГЕРБ застана до лявата си колежка, както е подредбата им по протокол, и двамата продължиха да разговарят, вече по-усмихнати.

Двамата застават един до друг и продължават да обсъждат темата. Нинова остава със свалена ръкавица.
Двамата застават един до друг и продължават да обсъждат темата. Нинова остава със свалена ръкавица.

Минути по-късно започна церемонията по встъпване в длъжност на Румен Радев.

“Тежък бе моят

мандат, тежък

ще бъде и вашият”

- така Плевнелиев се обърна към своя приемник. Властта не е цел, а средство да служиш на народа си, пожелавам ви да бъдете мъдър и успешен президент, да превърнете институцията не във властови център, а в център на баланс, защото дебатът е кислородът на демокрацията, завеща му още Плевнелиев.

На един президент му отива да прощава и да бъде над дребнотемията, каза още той. Пожела на Радев да не допуска голяма стратегическа грешка, от която страната да пострада. Пазете върховенството на закона и морала над всичко, призова Плевнелиев.

“Един труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети, дадох, но не взех. Изпълних обещанията си.

Грешки съм

допускал

като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава”, каза Плевнелиев в последната си реч като държавен глава пред строените край вечния огън гвардейци и всички първи държавни мъже и жени. Той си помогна и с два цитата - на Айнщайн, който казва: “Мирът не се постига със сила, а с разбирателство”, и на Ремарк: “Който се смята за безпогрешен, той е безмилостен.”

Румен Радев изпраща Росен Плевнелиев пред сградата на президентството.
Румен Радев изпраща Росен Плевнелиев пред сградата на президентството.
След него на площада се изправи Румен Радев. За разлика от Плевнелиев и от речта си пред парламента сега

новият президент

не чете

Той говори уверено, не направи и най-малкия протоколен гаф, благодари на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България. И като подчерта приемствеността, без която държавност не може да се гради, акцентира върху промяна, която всички очакват.

“За последните три десетилетия България измина сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си - част от обединена Европа”, каза Радев. И се обърна към хората с призив: “Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морал, на свободата, толерантността и солидарността, общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето.” “По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички, независимо от етнос, принадлежност и религия”, зарече се Радев. А след церемонията не пропусна да поздрави нито един от присъствалите ръководители на различните вероизповедания.

Обеща да е президент на диалога и баланса, който ще работи с парламента, правителството, институциите, партиите, организациите и гражданите. И безкомпромисно да отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ.

На такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята, заяви Радев.

За разлика от Плевнелиев Радев не пропусне в словото си да се обърне специално към своите бивши колеги от Въоръженвите сили - от генерала до войника. Българската армия 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство, подчерта той.

Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред, завърши словото си новият президент.

Първата дама Десислава Радева се появи на площада в стилно тъмносиво палто и фотосоларни очила. Тя бе поздравена от президента Плевнелиев.
Първата дама Десислава Радева се появи на площада в стилно тъмносиво палто и фотосоларни очила. Тя бе поздравена от президента Плевнелиев.
Въпреки студа церемонията събра на площада освен официалните лица и много граждани. Температурата не се качи над -9 градуса, но двамата президенти и двете им вицепрезидентки останаха без шапки. Сред министрите демонстративно бе отсъствието на военния Николай Ненчев. Не бяха забелязани президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.

След напрежението между соцлидерката Корнелия Нинова и водача на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов сърдечна прегръдка между Бойко Борисов и Румен Радев беляза края на церемонията. Премиерът в оставка тръгна към новия държавен глава с усмивка и видимо добронамерени пожелания. Радев пък разцелува председателката на парламента Цецка Цачева, която бе големият му опонент в президентската надпревара.

“Гордея се с теб

и знам, че ще

бъдеш достоен

президент”,

поздрави Радев соцлидерката Корнелия Нинова и го разцелува.

Ръкувайки се с всички дошли на церемонията министри и депутати, Радев специално се поздрави и с левия Георги Свиленски. Народният представител е първият съпруг на новата първа дама Десислава Радева.

Самата Радева отново бе свидетел на тържествения за мъжа ѝ момент. Както и за клетвата в парламента, тя избра тъмна пола до средата на коляното и класически черни обувки с висок ток.

Колорит на площада внесоха членове на българския клон на руската рокерска организация “Нощни вълци”. В Русия ги наричат “рокерите на Путин”, защото подкрепят руския президент. Те посочиха, че по примера на Bikers for Trump в САЩ у нас вече има “Нощни вълци за Радев”.

След церемонията на площада Радев и Плевнелиев влязоха за тържествения молебен в “Св. Ал. Невски”, след което си предадоха окончателно поста в сградата на “Дондуков” 2. След среща между двамата на 4 очи Плевнелиев напусна президентството под бурни аплодисменти от привърженици и освиркване от агитка противници. Наследникът му Радев го изпрати извън сградата, за да му пожелае “На добър път”, а Плевнелиев помаха на екипа и почитателите си с ръка на сърцето и почти насълзени очи.

Премиерът Бойко Борисов целува ръката на патриарх Неофит.
Премиерът Бойко Борисов целува ръката на патриарх Неофит.

Малкият Александър

чакаше Радев в

“Св. Александър Невски”

с портрет на Левски

9-годишният Александър изчака Румен Радев след тържествения молебен в “Св. Ал. Невски”, за да му подари портрета на Левски.
9-годишният Александър изчака Румен Радев след тържествения молебен в “Св. Ал. Невски”, за да му подари портрета на Левски.

Това е момчето, което подари икона на генерала в нощта на изборната победа

Портрет на Васил Левски подари на Румен Радев 9-годишният Александър Стефанов. Момчето изчака новия президент след тържествения молебен в катедралния храм “Св. Ал. Невски”, за да му подаде портрета с пожеланието Радев да следва завета на Апостола за чиста и свята република.

Момчето бе придружавано от баща си Атанас Стефанов, зам.-председател на Гражданско сдружение “Приятели на Русия и православния свят”.

Това не е първата среща на Александър с Радев. В нощта след балотажа той изчака заедно с баща си новоизбрания президент в залата за пресконференции в НДК, за да му подари икона на св. Георги. Тогава третокласникът обясни на Радев, че тя е от името на българските деца, които искат да останат в България. Двамата са се срещали и преди това, когато Радев е разговарял с русофили.

Веднага след срещата си с президента в “Св. Ал. Невски” Александър отиде на редовната си тренировка по карате.

Малкият привърженик на новия държавен глава е в трети клас в 32-о СОУ в София. Той изучава руски и английски. Отличен ученик е, похвали го баща му. Има амбицията да учи много и един ден да стане президент, допълни той.

Покрай баща си и момчето е много вярващо и обича да влиза в храма. “Имам доста приятели в църковния свят не само у нас, но и в други страни. Дадох му пример, упътих го към вярата и му харесва да е в църквата, вярващ е много. Научава и молитвите и се моли”, разказа Атанас Стефанов. На 3 г. Александър се запознал с покойния патриарх Максим и му подарил книжката “Цар Лъв”. Познава се и с патриарх Неофит, който също го е благославял. През 2012 г. сам избрал за руския патриарх Кирил книжка с български народни приказки.

Малкият Александър разговаря с президента, преди да му даде подаръка.
Малкият Александър разговаря с президента, преди да му даде подаръка.

Преди 3 години е посрещнал у нас руския външен министър Сергей Лавров и му подарил икона на свети Иван Рилски. Икона на същия светец момчето изпратило миналата година и на руския президент Владимир Путин, когато баща му се видял с него в Света гора.

l

Царят самотен пред трона

си в храма

Патриарх Неофит благослови двойката, пожела на Радев мъдрост и го предупреди да внимава как зида

Патриарх Неофит подари икона на Румен Радев.
Патриарх Неофит подари икона на Румен Радев.

Патриарх Неофит отслужи тържествен молебен за новия президент в катедралния храм “Св. Ал. Невски”. След което му подари икона.

За молебена в “Св. Ал. Невски” влезе и цар Симеон Втори, който преди това проследи церемонията на площада и бе сред малкото първи мъже, които свалиха шапките си, въпреки студа по време на тържествените моменти. Царят бе първи в храма и на влизане двамата президенти се поздравиха с него.

Симеон бе застанал пред царския трон в “Св. Ал. Невски”. След завръщането си от изгнание той никога не е сядал в него, въпреки че често присъства на литургии. Царят стоя на крачка зад линията, на която застанаха Радев и Плевнелиев пред владишкия престол, който е по-близо до олтара, но е по-нисък от царския.

“Днес, когато Бог възлага върху плещите ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време, вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодатност и подкрепа. За да бъде успешно вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите и надеждите на българските гражданите. Да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че Бог върши всичко за всички, но всеки трябва да внимава как зида.”

С тези думи патриарх Неофит се обърна към Румен Радев след молебена. Заедно с Радев в храма бяха Росен Плевнелиев и двете вицета Илияна Йотова и Маргарита Попова.

Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, толкова Бог възлага по-голяма отговорност. Защото комуто много е дадено, много и ще се изисква, каза патриархът.

Отправихме гореща молитва към Бога да му даде сили и мъдрост, допълни дядо Неофит.

Старата вицепрезидентка

поиска да работи с новата

Маргарита Попова предаде вицепрезидентския пост на Илияна Йотова с усмивка.
Маргарита Попова предаде вицепрезидентския пост на Илияна Йотова с усмивка.

Надявам се никога да не съжалиш, че аз те наследявам в този кабинет. С тези думи Илияна Йотова се обърна към предшественичката си Маргарита Попова на влизане в кабинета на вицепрезидента на “Дондуков” 2.

В никакъв случай, отвърна с усмивка Попова.

Двете демонстрираха топли чувства една към друга и протоколната процедура по сдал-приел на поста се превърна в задушевен дружески разговор.

Винаги си добре дошла, каза Йотова на Попова и обясни, че ще продължат да работят заедно.

Ще се радвам и безкористно и с голямо желание ще помагам на държавата, отвърна Попова. И завеща на Йотова снимка на екипа си с пожеланието след 5 г. да се направи нова, на която да види повече от същите лица.

Йотова се обърна с поздравление към екипа на Попова, които я посрещнаха с цветя, и обеща да работи с тях. Според запознати Маргарита Попова е един от вариантите за служебен правосъден министър и вицепремиер. И било почти сигурно, че за нея ще има специален нов пост в администрацията на президента Радев.

Ламбо съветва Радев

да слуша само себе си -

има уникална интуиция

Стефан Данаилов
Стефан Данаилов

Да не чете, а сам да произнася речите си, защото вчерашното му обръщение на площада пред вечния огън е показало истинската му класа - с този съвет се обърна Стефан Данаилов към президента Румен Радев. Ламбо бе начело на инициативния комитет по издигането му и вчера екип на bTV проследи заедно с него от дома му вълненията на депутата и любим актьор на поколения българи по встъпването в длъжност на генерала.

Той има невероятна интуиция, обясни проф. Данаилов. “Ако случайно направи две грешни крачки, и ще разбере”, убеден е той, затова го съветва винаги да слуша себе си. Така нямало да допусне разни хора да прокарват свои интереси. Сега пред множеството и пред строя на гвардейците Радев бе уверен, в свои води. В речта си при клетвата в парламента се е показал леко смутен. Ама то няма как да не те притеснят погледите на някои от тези депутати, вметна Ламбо.