Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екипите по време на спасителните акции
Екипите по време на спасителните акции

Деветимата извадени живи от затрупания от лавина италиански хотел „Ригопиано“ престояли 58 часа неподвижни на тъмно, без да ядат и пият, смучейки лед и опитвайки се да не полудеят, разказва в.“Република“.

Оцелелите нямали представа за времето и всеки от тях правел различни неща в завсимост от храктера си – някои се молели непрекъснато, други oкуражавали останалите, трети подскачал при всяко изскърцване на снежните маси с думите „Те са! Идват да ни спасят!“ От време на време всички подвиквали „Живи сме“. През цялото време говорили, плакали, карали се, борели се с всички сили да оцелеят, включително и децата, пише римският вестник.

Най-зле психически от оцелелите е Франческа Бронзи – тя е спасена, но приятелят й Стефано го няма.

Освен Джампиеро Парете, който излязъл от хотела, за да вземе аспирин от колата минута преди лавината, всички останали от спасените оцелели, защото се намирали в салона до камината. Почувствали силното треперене на сградата, мислейки, че е земетресение. В един момент настъпил и страхотен грохот, последван от тъмнина. Жената на Джампиеро – Адриана, успяла да светне с мобилния си телефон, видяла и сина си наблизо и останала прегърната с него денонощно. Започнала да вика дъщера си – и тя се оказала наблизо. До нея били и другите две деца- така децата се оказали заедно през цялото време във втората клетка, оформена под рухналите греди и близо до билярдната маса. 58 часа всички престояли на тъмно в дупките си, без да могат дори да се изправят на крака. Според тях най-трудна за преодоляване била жаждата. Оцелелите си мокрели непрекъснато устните с лед и мръсен сняг. В друга „клетка“ наблизо пък били заклещени двойката Джорджа и Винченцо и още един турист – Джампаоло, който бил с притисната от греда ръка. Най-тежкият момент бил на втория ден, когато не чували никакви шумове отникъде и когато започнали да губят сили. Винченцо призовавал непрекъснато останалите да устоят. В един момент чули спасителите и започнали да чукат по стоварения върху главите си таван.

„Аз съм Джорджа и съм жива“, изкрещяла едната от оживелите. „Това беше най-хубавото нещо, което съм казала досега в живота си“, допълва тя.

До момента са извадени живи 9 души от затрупания от лавина хотел в Абруцо в сряда. Други двама се спасиха, тъй като се скриха в коли пред хотел „Ригопиано“. Пет трупа са измъкнати от хотела. Издирват се други 23 души под развалините.

СНИМКИ АРХИВ
СНИМКИ АРХИВ
Пространствата, в които оцелели децата
Пространствата, в които оцелели децата