Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята. Това заяви новият президент Румен Радев в словото си на площад "Св. Ал. Невски" при церемонията за встъпването си в длъжност.

Той благодари на всички президенти досега за усилията им за изграждане на демократична България. За мен е огромна чест и отговорност да приема поста пред всички вас, заяви Радев.

Разбираемо, той започна словото си с армията: "Армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство. Церемонията е израз на приемственост, без която няма как да се гради държавност, каза Радев. Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си - част от обединена Европа - каза Радев. - Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата и солидарността. Обществото, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички, независимо от етнос, принадлежност и религия."

Обеща да е президент на диалога и баланса. Ще работя с парламента, правителството, институциите ,партиите, организациите и гражданите, за намиране на решенията за България. Ще работя с партньорите ни за ускорена интеграция. Но ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ, категоричен бе Радев. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред, завърши словото си новият президент.

Премиерът Бойко Борисов прегърна сърдечно ген. Радев, честитейки му новата длъжност.

В последната си реч като държавен глава Росен Плевнелиев пък каза, че си тръгва с високо вдигнато чело.

"Един труден, но успеше мандат приключи. Държах правилната посока. Дадох,у но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал, но не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава." Това заяви Росен Плевнелиев. "Работих всеотдайно, властта не бе цел за мен. Търсих не рейтинга, а смисъл. Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред - допълни Плевнелиев. - Работих за мир, а за да го има - това зависи от всеки от нас. Айнщайн казва: Мирът не се постига със сила, а с разбирателство."

На церемонията на площада присъстваха членове на българския клон на руската рокерска организация „Нощни вълци”, наричани "Рокерите на Путин", защото подкрепят руския президент.

След словата на двамата президенти на площад "Св. Ал. Невски" патриарх Неофит отслужи тържествена литургия в чест на новия държавен глава.