Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Големият играч и треньор принуди Христо Стоичков да му се извини с букет в ръка.

Навремето имаше една крайно ненужна класация кой е най-великият футболист на България. Съвсем естествено "синя" България заложи на Гунди, а "червената" половина подкрепи Христо Стоичков. Имаше и немалко фенове, които застанаха зад Христо Бонев-Зума.

По-възрастните фенове и до днес с охота разказват за почти съвършената игра на Бонев, за дрибъла му, безпогрешните пасове и шутовете, изстреляни с часовникарска прецизност.

Така например по време на една контрола на националния отбор с "Ювентус" италиански мениджъри на стадиона с удивление установяват в края на мача, че българският играч не е сбъркал нито един пас през всичките 90 минути. Легендарният президент на "Старата госпожа" Джани Аниели се изстрелва да урежда трансфера на Зума, но партията майка, за която и сега жалят толкова много българи, забранява на Зума да остане в Италия и така да подкара бъдещето си в съвсем друга посока. Тези дни футболна България се моли за бързото оздравяване и категорично възстановяване на Христо Бонев, който беше покосен от инфаркт. Лекарите си свършиха безпогрешно работата, а останалото е в ръцете на съдбата и на самия Бонев. Близките му са убедени, че той ще се пребори, както го е правил през всичките тези години.

Легендарният играч на "Локомотив" (Пд) и националният отбор се слави и до днес не само с великите си голове, но и с железния си характер. Кой друг, ако не Зума, можеше да надделее на всепризнат твърдоглавец като Христо Стоичков. Камата мачкаше на терена и извън него, но пред батко Христо не му мина номера. Конфликтът между двамата избухна след европейското първенство в Англия през 1996 г. Отборът не успява да повтори доброто си представяне от световното в САЩ и Иван Славков развърта метлата. Той отстранява треньора Димитър Пенев и нападателя Любо Пенев. Начело на държавния тим застава именно Христо Бонев. Голямата звезда Стоичков обаче е солидарен с фамилия Пеневи и самоволно се отказва в националния, а в радиоинтервю нарича Бонев "г-н Никой". Седмици по-късно Стоичков звъни на Бонев, за да уреди тихомълком техния конфликт, но от другата страна прекъсват връзката, още преди да си е казал името. Стоичков явно разбира, че с този номер няма да мине и ще трябва да се постарае, за да бъде реабилитиран в националния. Камата се мята на колата и заминава за Пловдив, за да посети лично тренера си. Звъни на вратата с огромен букет цветя за г-жа Бонева и моли за прошка. Чак след това

Стоичков е върнат в отбора, който успява да се класира за световното във Франция. Може би и Ема Бонева да е имала пръст в реабилитирането на Стоичков. Христо Бонев никога не е крил, че винаги се вслушва в съветите на жена си и тя нито веднъж не го е подвела. Двамата се женят през далечната 1967 г., а Зума е един от малкото изрядни съпрузи сред легендарните футболисти.

"Ожених се твърде млад, на 20 години, но се оказа, че съм извадил страхотен късмет. Ема винаги е била мой пътеводител, начерта ми пътя и заедно изкарахме толкова много щастливи години. Възпитахме и двама сина, с които се гордеем. След това дойдоха и внуците. Понякога съм съжалявал, че нито един от двамата не ме наследи във футбола, но явно така е било писано.

Семейството ме прави много по-богат от Бил Гейтс", разказваше преди време Христо Бонев. Той така и не успява да се уреди със звезден трансфер в чужбина, въпреки че интересни предложения не липсват. Просто е имал лошият шанс да се роди във времена, в които комунистическият режим прави всичко по силите си да спира развитието на големите футболни таланти.

Първата голяма оферта идва от гранда "Ювентус" именно след вече споменатата контрола на италианците с българския национален отбор. Босът на "Старата госпожа" предлага внушителната сума от 3 млн. долара, за да вземе перлата на националния отбор. Държавна сигурност обаче прави всичко възможно да осуети трансфера, а самият Бонев не си и помисля да се възползва от шанса си и да остане на италианска земя.

"Баща ми казваше, че майка и родина не се избират.За миг дори не съм се подвоумил. Как така да изоставя семейство и приятели, съотборници, фенове. Щеше да е голямо предателство", разказва по-късно Зума. Втората оферта идва от САЩ и изглежда още по-невъзможна за осъществяване. Американският "Космос" дава 1 млн. за Бонев, но пак се намира високопоставен функционер на Държавна сигурност да се намеси и да осуети сделката. Най-интересно изглежда третото предложение, което идва от "Бока Хуниорс". Президентът на аржентинския гранд харесва Бонев по време на контролата между националните отбори на България и Аржентина. Бонев няма и как да не привлече вниманието, след като вкарва гол от почти 40 метра на аржентинската легенда Фильол.

"Дойдоха при мен аржентинците и казаха: Даваме ти 2 млн. долара за две години при нас. Водачите на нашия отбор започнаха да кършат ръце от страх, че ще им се измъкна и ще остана в Буенос Айрес. Дори пратиха един агент на ДС да спи в моята стая и да ме пази да не се измъкна през нощта. Цяла нощ не мигна човечецът", ще си спомни по-късно с усмивка Христо Бонев.

Скандалното в случая е, че 10 месеца по-късно той е пуснат да играе в АЕК, като гърците плащат едва 150 хил. евро за правата му. "Бях изключително нервен в дните, когато се осъществяваше трансферът Притеснявах се, че отивам твърде стар да играя в чужбина. Вече бях празнувал 32-рия си рожден ден. Съпругата ми беше тази, която ми вдъхна кураж. В Гърция не липсваха и трудни моменти. Другите момчета усетиха, че се дразня на тема възраст и започнаха да ме подбиват. Имаше един, който редовно се шегуваше, че съм връстник на Акропола. Пак моята безценна Ема ми помагаше да се справя с напрежението и след това не съм съжалявал за този период от футболната ми кариера", спомняше си Христо Бонев.

Какво прави Зума след края на футболната си кариера, четете в хартиеното издание на "168 часа".