Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страдащият от алкохолизъм Драгия Радневски затри жената, от която искал дете, и майка.

Върховният съд посече надеждите му за ниска присъда, ще лежи 25 г.

Върховни магистрати посякоха надеждите на двойния убиец Драгия Радневски да се отърве с 12-годишна присъда за разстрел на майка и дъщеря в бургаския квартал “Долно Езерово”.

Преди броени дни ВКС окончателно потвърди решението на Бургаския апелативен съд, който измени наказанието и наложи 25 г. лишаване от свобода за Радневски.

За около три месеца 52-годишният Драгия може би е имал основание да смята, че бързо ще излезе от затвора и ще се опита да заживее отново нормален живот.

На 7 юни м.г. Бургаският окръжен съд прояви голяма доза снизхождение към Радневски, налагайки му 18 г. лишаване от свобода. Присъдата автоматично бе намалена с една трета, тъй като Драгия се призна за виновен и процесът премина по съкратената процедура без разпит на свидетели и вещи лица.

Само три часа след началото на заседанието окръжният съдия Захарин Захариев прочете определението, според което двойният убиец трябва да прекара в затвора едва 12 г. Стана ясно, че съдът е взел под внимание смекчаващи вината обстоятелства - състоянието на алкохолен делир, в което е бил стрелецът по време на убийството,

както и това, че Драгия е страдал от алкохолизъм, дори лекувал зависимостта си в Центъра за психично здраве в Бургас.

12-те години решетки обаче не се харесаха нито на прокуратурата, нито на роднините на убитите Иванка Стоянова, на 46 г., и 67-годишната й майка Тонка Желева.

Държавното обвинение внесе протест, а 26-годишната дъщеря на Иванка - Антония, депозира жалба в Бургаския апелативен съд. И двете страни настояваха убиецът да лежи в затвора до живот.

Така се стигна до обрат в хода на делото. През септември м.г. апелативни магистрати завишиха двойно присъдата на Драгия Радневски. Тезата на апелативната прокуратура бе, че първоинстанционният съд неправилно е наложил наказание лишаване от свобода вместо доживотен затвор, определяйки го като "явна несправедливост". Апелативната прокуратура отново поиска затвор до живот, който при редукцията на наказанието да се замени с 25 г. лишаване от свобода. За най-тежкото наказание пледира и повереникът на дъщерята на убитата Иванка.

За пореден път Радневски заяви, че съжалява за стореното, че е виновен, но под влияние на алкохола не е осъзнавал какво става.

Бургаският апелативен съд обаче не взе под внимание разкаянието на подсъдимия, а акцентира на начина, по който е извършено двойното убийство -

брутално и хладнокръвно, като акт на отмъщение и наказание.

Драгия обжалва двойно по-голямото наказание, но на 10 януари т.г. Върховният касационен съд потвърди 25-годишната присъда и кръвнина в размер на 200 000 лв., които трябва да изплати на осиротялата дъщеря Антония.

Убитата Иванка оставя и по-малък син сирак, който тъкмо се връщал от училище, когато се разиграла кървавата драма. 14-годишното момче се прибрало буквално няколко минути след стрелбата на 27 октомври 2015 г. и попаднало на окървавените трупове.

8-годишната Гергана пък, внучка на Иванка, се среща очи в очи с Драгия, когато той нахлува в двора на къщата им. Мъжът пита къде е баба му, момиченцето отговаря и излиза навън да си играе, без да подозира какво ще се случи.

Какви са причините за разстрела и какво се случва преди да дойде полицията, четете в хартиения брой на изданието.