Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Българинът преодоля начален шок и мини криза, за да спечели с 1:6, 6:4, 6:4, 6:4 мача си срещу корееца Хьон Чун от втория кръг в Мелбърн. В следващата фаза Григор ще се изправи срещу №18 в схемата Ришар Гаске. Миналата година Димитров спря черната серия срещу Гаске, вземайки първи успех над французина в седмия сблъсък помежду им.

Поставеният под №15 Димитров стигна с доста усилия до 35-ата си победа в мачове от Големия шлем. Все пак 25-годишният хасковлия заслужи мястото си в третия кръг с трудния успех над азиатеца.

20-годишният южнокореец, наричан Професора, игра много силно. През 2015 г. той бе избран от професионалните тенисисти за най-прогресиращ в света. През октомври 2015-а стигна до номер 51 на планетата. В момента е 105-и, но през миналата година изпусна 3 месеца заради контузия.

В първия сет Григор взе подаването си за 1:0 гейма, но последва сериозна изненада и безгрешна игра от Чун. Отлична защита на корееца и безгрешни отигравания доведоха до три пробива на сервиса на Димитров и 6:1 за Чун.

Григор стартира много концентрирано втория сет. Записа пробив още в първия гейм, което се оказа достатъчно - въпреки стабилната игра на Чун българинът спечели 6:4 гейма и изравни сетовете.

Кореецът направи ранен пробив в третия сет и поведе с 2:0 гейма. Григор трябваше да играе много прецизно, за да печели точки, но съумя - реагира бързо, връщайки пробива за 1:2. След това реализира нов пробив в седмия гейм, а в крайна сметка спечели и тази част с 6:4, повеждайки с 2:1.

Когато Димитров намери ритъма, се оказа, че има лек проблем и на паузата между сетовете поиска медицински таймаут. Заради пришка на ходилото на левия крак стъпалото трябваше да бъде обработено от лекар и превързано, за да довърши българинът мача си по-комфортно. 

Чун се възползва, взе лесно подаването си и тормози много дълго Григор при първия му сервис. В крайна сметка Димитров спаси с мъки подаването си и изравни. Кореецът пак взе леко подаването си, но този и Григор отново напипа ритъма и стигна без проблеми до 2:2 гейма. Българинът продължи възходящата линия с пробив, след което го затвърди и поведе 4:2. Имаше и шанс за 5:2, но Чун се спаси с отличен сервис. След това Григор водеше 40:15 при подаването си, но негови грешки и смела игра на азиатеца върнаха интригата с пробив за 4:4. Григор смени тактиката и изигра деветия гейм умно - вкарваше топката в полето на съперника и чакаше неговите грешки. Кореецът този път се подаде на напрежението и допусна решителния пробив. Димитров взе сервис гейма си и затвори частта с 6:4, а с това и мача с 3:1 сета.