Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работници пренареждат паветата по ул. “Леге” в София, които се нагънаха. СНИМКИ: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ
Работници пренареждат паветата по ул. “Леге” в София, които се нагънаха. СНИМКИ: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

Кърпят спешно дупките,
цялостно пренареждане се
планира чак през 2018 г.

Жълтите павета в центъра на София се нагънаха и станаха на вълни.

Най-сериозни дупки още през почивните дни се отвориха около парламента, между националната галерия и БНБ и по ул. “Леге”. Там нагънатите участъци са с големина 10-20 кв. м.

Заради дупките общината почна спешен ремонт в понеделник.

“Вероятната причина са резките амплитуди в температурите. Проблемът е в основата, а оттам и самите павета се разместват и нагъват. Затова взимаме мерки да я заздравим и паветата да се пренаредят в тези участъци”, обясни пред “24 часа” зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. Технологията за пренареждането не включвала топъл процес, затова метеорологичните условия не били проблем.

Един от участъците по бул. “Цар Освободител”, в който паветата поддадоха.
Един от участъците по бул. “Цар Освободител”, в който паветата поддадоха.

Подобно нагъване имаше и през 2002 г. пред парламента. Тогава също бяха пренаредени част от паветата по бул. “Цар Освободител”.

Цялостно пренареждане и подмяна на счупените или повредени жълти павета по булеварда се планира за 2018 г. То е част от големия проект за ремонт на центъра, обясни Крусев.

Поддръжката на жълтите павета е проблем, който от години стои пред общината, а причината е липсата на майстори. Йорданка Фандъкова обсъдила темата и на срещите си с бившия кмет на Рим Иняцио Марино, който също признал, че има сериозен проблем с поддръжката на настилката.

Спешни ремонти със запълване със студен асфалт на дупки, зейнали заради ниските температури, вчера се правеха на булевардите “България”, “Адам Мицкевич”, “Сливница” и улиците “Фр. Жолио-Кюри” и “Димитър Пешев”.