Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ даде шах, но за мат трябва да бръкне дълбоко.

Досега само службите се вслушваха в гласа на народа, но ето на – най-сетне и ГЕРБ се вслуша и дори го чу, внесе законопроекта за мажоритарния вот. Браво!

Този ход нямаше за цел да прокара закона, а да позиционира партията стратегически. Сега ГЕРБ е единствената партия, която рита в отбора на народа. Всички останали използваха двата месеца след референдума, за да се запишат в антинародния и антимажоритарен клуб.

Май се уплашиха. И накрая още в зародиш убиха законопроекта на ГЕРБ, вместо да го замотаят и затлачат, както правят опитните политици.

Както казваха в Коньовица, “шубето – в гащите”. В губеща позиция застана и новоизбраният президент, защото ГЕРБ поиска от него да удължи живота на парламента с 1 седмица, та да може да се приеме мажоритарният вот (ако беше станало чудото да мине през комисиите и залата). Той пък се аргументира с конституцията.

Но Плевнелиев вече освободи конституцията от букаите, не направи служебно правителство, така че какъв е проблемът?

Проблем може би е страхът от булдозера на прокуратурата, който е тръгнал да рине фаворитите на Плевнелиев. Ами ако утре прокуратурата подхване и него самия? Всичко е възможно и всичко възможно се случва. Преди снега и студовете бяхме парламентарна република, сега сме прокурорска република, зарината в сняг при това. Но да се върнем на темата.

Щом започне избирателната кампания, кадрите на ГЕРБ ще говорят по всички телевизии, радиоприемници и водопроводи:

„Дадохме ви магистрали, даваме ви санирани жилища, сега искаме да ви дадем и мажоритарния вот, за който така копнеете. Обаче тия мушмороци (президентът, БСП, ДПС, патриотите, РБ, Да, България и др.) направиха коалиция срещу вас, българския народ. Сложиха прът в колелото на народовластието. Ние ви го даваме - те ви го отнемат. Сега помислете добре за кого ще гласувате!”

Това е положението. Политиката е игра, но игри много. Във Великобритания тя е бридж, в Русия е “Черен Петър”, а у нас е белот - първо цакаш, после мислиш.

Аргументът на ГЕРБ цака мощно, защото все пак има реален законодателен ход. Коз! Реален, но недовършен – коз! Недовършен, но поне започнат - коз! Започнат, но закъснял – пак коз! И така нататък, надцакването ще продължава до победен край.

Та ако иска козът му да е вале, ГЕРБ ще трябва да докаже, че намеренията му са сериозни. Защото противниците ще твърдят, че нещо се будалка. Ако наистина иска да въвежда мажоритарен вот, защо не внесе законопроекта по-рано? От датата на изборите до днес минаха цели 2 месеца!

Наистина, Бойко Борисов обеща мажоритарен вот още на другия ден след референдума. Но тонът му беше нещо обиден, нямаше възторг и ентусиазъм. В споровете след това повечето гербаджии застанаха от другата страна на барикадата. Лично служител в политбюро на МВР пусна фалшивия дискурс, че никъде в Европа нямало мажоритарен вот в два тура (М2), че френската система била съвсем друго животно, нищо общо нямала. А после всички български политолози, включително гербогравитиращите, се подписаха под тази шментология.

Истината е, че М2 е много добре позната в Европа, а френската система е точно същата, макар и с малки и незначителни различия. Обяснявам: Политолозите твърдяха, че във Франция един кандидат можел да влезе в балотажа само с 12,5% от вота, така че се случвало да влязат не двама, а петима. Та затова било съвсем друго.

Но истината е, че за втори тур кандидатът трябва да има 12,5 на сто от регистрираните да гласуват, а не от гласувалите. Последния път регистрираните бяха 46 милиона, а гласувалите – под 26 милиона. Така че, за да влезе в балотажа, третият би трябвало да има около 23%, което в живота почти никога не се случва. А и да се случи, третият обикновено се отказва. Така че на практика френската система е точно същата като тази, която иска референдумът на Слави. Обясних френската аритметика доста ясно на дискусията в парламента, но нито един политолог не каза: “Извиняваме се, тук сбъркахме”, както е прието в научните среди на Запад.

Напротив, всички до един, включително и близките до ГЕРБ, продължават упорито да вадят през микрофоните и камерите тази фалшива френска карта, да въртят, да сучат и да се опъват като асистенти по научен комунизъм.

Излиза, че лявата ръка на ГЕРБ не знае какво прави дясната. Крайно време е да узнае. За да превърне потенциалното си предимство в кинетично, ГЕРБ трябва да разгърне кампания за достойнствата на мажоритарния вот и за недостатъците на пропорционалния, да изрине авгиевите обори от заблуди, изречени от свои и чужди. Няма да ти повярват, ако не ги убедиш, че вярваш.

Аргументът: “Добре де, щом народът го иска, на ви го”, не е убедителен. Той лесно се надцаква с въпроса – тогава защо замотахте закона? Щом го замотахте веднъж, ще го замотаете пак!

Гледах в един екшън как на бара главната героиня отряза къркан сваляч с лафа: “Сори, ама трябва повече да се постараеш!” (Уou have to do better than that). Та така и с ГЕРБ, трябва повече да се постарае, за да завладее сърцата.

Какво стана във филма ли? Ами както винаги. В един момент дойде добрият, нокаутира нахалника и си тръгна с мацката.

И все пак опитът на ГЕРБ да изпълни волята на референдума е крачка в правилната посока. Сега другите партии ще трябва да измислят нещо, за да й сложат крак. Нищо чудно я утре, я в другия парламент да внесат законопроект за “немската система”. Тя била най-добрата - казват го все хора, които си нямат представа каква точно е тя.

Така беше през 2003 г., когато “немският мерцедес” мина на първо четене с конституционно мнозинство, а второ четене така и не се състоя. Оказа се шегичка. Текстът на законопроекта обаче нямаше нищо общо с германския модел, съвсем друга система. Самите вносители и авторите не знаеха що е немска система!

Цветан Цветанов отсега отряза тази опция, като каза: “Няма да приемем 50 на сто мажоритарни депутати! Искаме всичките!”. Ако ГЕРБ продължи с твърдата линия, накрая другите може и да клекнат, никой не издържа да го бият постоянно по главата.

Сега не е 2003 г. Тогава в НДСВ нещо се шегуваха, докато сега имаме ясно изразена воля на суверена, която ще виси като дамоклев меч над депутатските шии. Ами ако дойде нов играч и грабне меча?

Последният ход на ГЕРБ препречва и евентуалния възход на евентуалната партия на Слави Трифонов, стига да е по-убедителен. Винаги съм твърдял, че Бат Бойко мисли с няколко хода напред. Преди години той сам се похвали, че вечер в резиденцията си разигравал самотно шахматни партии, но тогава само аз му повярвах.

Дали ще доживеем това щастливо мажоритарно време? Тогава 100 на сто от българите най-сетне ще получат конкретно доказателство, че другите 50 на сто не са нормални. И тогава само един нормален човек ще наклони везната към нормалната държава.