Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо на прогнозите за лошо време трябва да се вярва, а на изследванията за лютеницата - не

Kраят на ретроградния Меркурий бе отбелязан от две събития - арктически студ в България и по цялото северно полукълбо и новината, че в лютеницата има вложен олеамид - тайнствено вещество, което е наркотик или най-малкото нещо като натриевия глутаминат - субстанция, която те кара да изпитваш по-голямо удоволствие, когато поглъщаш храна, в която то се съдържа.

За първото твърдение - че идва много по-зла зима от обичайната, имаше много подигравки и мрънкане - защо ни плашат, зимна приказка. Какъв сняг имаше навремето, ще завали и толкова. Оказа се, че комбинация от трите фактора - сняг, вятър и ниски температури, в този ѝ вид не е имало от поне 30 години. (Тръмп май е прав, като не вярва в глобалното затопляне.)

Вероятно Дунав ще замръзне изцяло - трябват още три дни със средноденонощни температури под минус 10. Не се е случвало от 12 години и е безпогрешен показател за голям студ. Засега няма нито една човешка жертва, която да е в пряко следствие от бедствието.

Трябва да признаем, че така трябва да се прави - по-добре малко повече шум в началото, отколкото вайкане и героизъм, както се случи преди Нова година. Населението на България в момента се доминира от полуграмотно мнозинство. То има нужда от по-голямо напътстване, защото загубва все повече здравия си разум заради недообразоване и сатанинската зараза от социалните мрежи, където животът е като нескафе. Сипваш гореща вода и нещата се получават.

Животът е сложен, опасен и природата е по-силна от всички. Тук се сещам за историята, разказана от кмета на Златарица. След като разриват героично пътя до някакво село, незабавно местен тарикат с беемве с летни гуми хуква да си купи цигари и се налага спасителната операция да се повтаря.

Изводът е, когато има прогнози за лошо време, вярвайте им. Hо когато се съобщават изследвания за състава на лютеницата, не им обръщайте внимание, защото всъщност нищо не казват. Съобщението, че в лютеницата на един производител има някаква мастна киселина, която е нервен трансмитер по принцип, но я има във всички храни, в които има мазнина, и тя да бъде обявена за наркотик, е изключително безотговорно, опасно и вреди на бизнеса. Още по-безотговорно е това да се прави, след като се знае, че изследването не е достатъчно представително. Както би казал Георги Лозанов - пример за информационна уринотерапия.

Безсмислеността на подобен вид изследвания е очевидна. Да, промишлената лютеница няма вкуса и вида на домашната и това е нормално. Да, в нея се добавя доста захар, защото е евтина. Аз лично съм купувал 2-3 пъти в живота лютеница и винаги съм бил разочарован. Лютеницата не е човешко право, всеки производител, който отговаря на условията за безопасност, може да си прави лютеница от каквото и както си иска. Впрочем това изследване бе публикувано на един сайт с неясна собственост и папагалски повторено от всички медии. На другия ден поръчителите на изследването и изпълнителите се гънеха като глисти, че не искали да кажат това, а че имало много захар.

Лично аз съм бил инициатор и активен участник в разследването за растителната мазнина в сиренето, което доведе до специалния режим и забраната този вид продукт да бъде наричан сирене. Защото това бе измама - пише сирене, продават ти тофу. Но боже мой! Коя е изконно правилната лютеница и колко захар трябва да има в нея?

Ами, колкото си искат, ще слагат. И освен това пак информационна урина - смесва се понятието сухо вещество с добавена захар. Cухото вещество в продукта включва естествената захарност на зеленчуците, която е концентрирана, естествената киселинност и добавената захар.

Затова - вярвайте на прогнозите за времето, а апокалиптичните новини получавайте само от медии, които проверяват фактите.

Коментарът е от "24 часа"