Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поредните 40 кг хероин намерени в гранично село на 10 км от Турция.Козарят на тополовградското Радовец крие дрогата в бидон в къщата на майка си.В ареста са четирима, сред които и съден за каналджийство.

Селски козар и трима с криминални досиета са поредните задържани и обвинени за притежание на хероин в особено големи размери много близо до българо-турската граница.

В последните дни на 2016-а Бургаският апелативен съд остави за постоянно в ареста 39-годишния Боян Александров Боянов, братята Александър Мирчев Димитров и Димитър Мирчев Димитров – на 29 и 31 г., и 44-годишния Антон Иванов Иванов.

Боян и братята Димитрови са от село Радовец, община Тополовград, а Антон Иванов е ямболец.

Четиримата са задържани при спецакция на антимафиотите, която е проведена в Ямбол на 21 декември. Тя е подготвена съвместно с областните дирекции в Ямбол, Хасково и Сливен.

“Качулки” атакуват автомобил, паркиран до голям търговски център в Ямбол. На земята са натръшкани Боян, Александър и Димитър. В автомобила са намерени 9 пакета хероин с общо тегло 5 кг. Зад волана е роднина на братята. Той е и собственик на колата. Мъжът обаче няма обвинение, разпитан е по делото като свидетел.

Антон Иванов е арестуван близо до хотел "Тунджа".  Акцията е проведена след двумесечно наблюдение, осъществено от столични и сливенски антимафиоти.

“Служителите са влезли в дирите на престъпна група, която се е опитвала да продаде въпросното количество хероин”, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

Веднага след ареста спецченгета с обучени кучета се изсипват в граничното село Радовец, където живеят трима от арестуваните. Претърсени са техните къщи, както и имоти на роднини.

В дома на майката на Боян Боянов са намерени още 67 пакета хероин с общо тегло 35 кг. Дрогата е била скрита в бидон.

Според първоначално направената експертиза иззетият наркотик е с много висока чистота, близо 60 процента активно вещество.

Около 2 милиона лева е стойността му по цени на съдебната система. След “обработка” и разпределение на дози за пласиране на дребно цената скача в пъти, уточняват антимафиоти. Как толкова голямо количество дрога е стигнало до селския козар Боян?

39-годишният мъж единствен от арестуваните е с чисто съдебно досие. Има семейство в Радовец. В селото живеят още майка му и брат му. Баща му е починал. Не се е замесвал в съмнителни неща, но е близък приятел на братя Димитрови, а двамата, особено Александър, имат предишни присъди.

Версията на Боян е, меко казано, невероятна - твърди, че е намерил случайно сака с пакетите в хралупа на дърво и го е прибрал вкъщи, без да има понятие какво съдържат. Това заяви козарят пред апелативните магистрати в Бургас по време на делото за мерките за неотклонение. Досега не е давал обяснения пред разследващите. Разчита на служебен защитник - ямболската адвокатка Боряна Чорбаджийска.

Александър и Антон също не са давали обяснения. Частични признания е направил по-големият брат Димитър. Пред съда в Бургас обаче той заяви, че е бил бит от “качулките” и затова си е признал за хероина. Нямам нищо общо с тези тримата, извикаха ме, за да ми покажат какво са намерили, заяви в съда 44-годишният Антон Иванов от Ямбол.

Иванов е с криминално минало и 7 присъди досега, като последната е от районния съд в Русе, който е одобрил споразумение между него и прокуратурата. И тогава, и сега го представлява адвокат Станимир Иванов.

Ямболецът се е признал за виновен по обвинение за каналджийство и е получил 8 месеца ефективно наказание при първоначален строг режим.

Според обвинението през август 2014 г. той се е опитал да преведе през ГКПП Дунав мост двама сирийци, на 22 и на 15 г., 24-годишна жена и 2-годишно момиченце, най-вероятно също от Сирия, представящи се за гръцки граждани, като е използвал шевролет с ямболска регистрация, собственост на друг човек. Той е отнесъл и глоба от 800 лв.

В периода 2000-2006 г. Иванов има няколко присъди за измама. С по-богато досие от него е 29-годишният Александър Мирчев Димитров, но повечето са отпреди 2006 г. - основно за кражби. Последната присъда е от 2016 г. - за използване на неистински официален документ - свидетелство за управление на автомобил, издадено в Гърция.

Наложена му е пробация и от 23 декември е трябвало да упражнява общественополезен труд. Два дни по-рано е задържан.

31-годишният Димитър не е имал криминални прояви през последните 10 години. Преди това получава една година за кражба, но лежи още 6 месеца заради предишна условна присъда.

Двамата братя са със семейства, Александър в момента очаквал трето дете. Известно време са работили във фирма за дърводобив.

Те, за разлика от Антон Иванов, официално не са разследвани за трафик на хора, но в района се говори, че не са били далеч от тази дейност.

Селото е на десетина километра от границата с Турция, в тази част тя минава по коритото на Тунджа и е едно от местата, предпочитани от трафикантите, особено през по-топлите месеци. През последните години каналджийството се превърна в препитание за доста хора от региона, признават местните.

В групите сирийци почти няма, основните нелегални мигранти са от Афганистан – производител номер 1 на хероин в света.

Версията трафикиране срещу дрога е най-вероятната, но странно е, че хероин по трасето на бежанците се появява едва през 2016 година, в която според официалните статистики броят на задържаните нелегални мигранти е значително по-малък в сравнение с 2015 г.

Възможните варианти не са много – или тази схема за плащане е въведена отскоро, или досега са прекарани десетки раници с хероин, които отдавна са пласирани у нас и из Европа.

Първата раница в Странджа-Сакар се появява на 26 август. Както “168 часа” вече писа, това бе пазено в тайна до 12 декември, когато на извънреден брифинг в Бургас бе оповестена друга тлъста нарконаходка.

Мистериозната раница е намерена в землището на с. Присадец, което се намира на около 6 км от Радовец.

За нея е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител - няма яснота нито от кого е оставена, нито кой е трябвало да я прибере.

Местни си спомнят, че някъде по това време, в края на август, в Радовец пристигат полицаи с обучени кучета, претърсват почти цялото село, но не откриват нищо.

Най-вероятно обаче тогава са набелязани двамата братя и Боян.

Общо три са досъдебните производства за хероинови пратки в Странджа-Сакар. Двете - до Присадец и в Радовец, се наблюдават от Ямболската окръжна прокуратура, в Бургаската е образувано делото за 50-те кила, намерени близо до средецкото село Белеврен.

От 9 декември в ареста са двама мъже - Желязко Шиников, на 30 г., от Камено и 29-годишният Йордан Йорданов от Трояново. Те не са задържани след предварителна разработка.

Интегрираната система за наблюдение по границата улавя движение около преградното съоръжение в землището на Белеврен. Пратен е екип гранични полицаи, който забелязва съмнителна УЛада НиваФ близо до преградното съоръжение. Когато започва преследване, ладата се удря в ограждението. Йордан успява да избяга, но за малко.

Шиников, който вече има присъда като участник в организирана престъпна наркогрупа, се опитва да подкупи граничните.

На задната седалка в ладата има три раници с изключително чист хероин.

Разследването продължава.