Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарният клуб наричан от собственика си “паспорт на Турция за ЕС”.

Големите пространства за танци на открито, барове и тераси за вечеря на нощния клуб “Рейна” в Истанбул са любимо място за светския елит в Истанбул и туристи от Европа, Америка и Азия повече от десетилетие.

Отворен през 2002 г. на брега на Босфора, клубът привлича млади хора, футболисти, богаташи, модели и звезди от сапунени сериали, на които сервитьорите разнасят алкохол и кофи с лед. Сред известните имена – гости на “Рейна”, са били Кайли Миноуг, Даниъл Крейг, Наоми Уотс и Джон Бон Джоуви, според GC Prive, компания, която препоръчва подобни места за развлечение на своите заможни клиенти, пише в. “Гардиън”.

Клубът редовно присъства в класациите за най-добрите места в Истанбул. В ресторанта на “Рейна” се сервира храна от италиански специалитети до суши през традиционната турска кухня. През 2011 г. “Гардиън” го описва и като мястото, където инвестиционни банкери танцуват цяла нощ и идват до емблематичното място с лодки, за да избегнат трафика. Малко след полунощ на 1 януари 2017 г. “Рейна” бе окървавена от привърженик на “Ислямска държава”. Той изстреля с “Калашников”

180 куршума за седем минути, уби 39 души и рани 69 гости от различни държави, след което се измъкна невредим. Мишената не е избрана случайно – собственикът на клуба, истанбулският бизнесмен Мехмет Кочарслан, се гордее в свои интервюта, че “Рейна”, кръстен на името на най-малката му дъщеря, е символ на мултикултурализма и паспорт на Турция за ЕС.

Атентатът не е бил напълно неочакван. Мехмет Кочарслан заяви пред медии, че е имало информация по открити източници за готвени атентати в новогодишната нощ. Според съобщения на туристи в клуба по принцип не е лесно да се влезе и дори ако човек е склонен да плати таксата за вход от 18 долара през уикенда, екипът на входа прави селекция, пише в. “Гардиън”. За да проникне при веселящите се хора, масовият убиец, заснет на видеокамерите, е убил шефа на сигурността на клуба и още един бодигард на входа.

Убит е и полицаят, който също е охранявал клуба. В интервю пред турските медии Мехмет Кочарслан определя първоначалните съобщения в медиите за липса на охрана като неверни - той твърди, че около седмица преди Нова година са били взети много сериозни мерки за сигурност, в това число около морето.

Въпреки това не става ясно как самотният стрелец, още издирван от турските служби, се е измъкнал от клуба, който е разделен от участък на полицията само с една улица. Турският премиер Бинали Йълдъръм предположи, че атентаторът е оставил оръжието си на местопрестъплението и е избягал в хаоса. Дали е имал съучастник? На страницата на “Рейна”, отворена за новогодишни пожелания, две странни съобщения привличат вниманието преди масовото убийство:

“Искам те” и “5 до борбата”. 

Те са пуснати от акаунт с име Woo George в първите минути на 2017 г., като по-късно акаунтът е бил премахнат. Акаунт със същото име съществува и той е със същата снимка на човек в униформа, с брада и оръжие. Под снимката е написано “Тигри на исляма”.

Според всички анализатори кървавият акт има връзка с намесата на Турция в сирийския конфликт. ИДИЛ нарече атентата героичен “акт на отмъщение” в името на Бог и религията, разпореден от лидера Абу Бакр ал-Багдади. Пред агенцията си Амак ИДИЛ определи Турция като “слуга на кръста”. Според вицепремиера Нуман Куртулмуш атентатът е “послание” към операциите на Турция в Сирия, но това няма да доведе до промени. Анкара е съюзник на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак. Масовото убийство в “Рейна” се случи дни след като командири на ИДИЛ са загинали от турски въздушни удари в Сирия.

Междувременно турски самолет обстреля осем цели, а танкове и артилерия стреляха срещу 103 мишени на ИДИЛ в района край Ал-Баб в Сирия. В интервю след срещата на Министерския съвет на 27 декември м.г. вицепремиерът Куртулмуш заяви, че

Анкара ще продължи с офанзивата в сирийския Ал-Баб, тъй като смята този район за въпрос на националната си сигурност. Преди това говорител заяви, че международната коалиция не прави достатъчно, за да подкрепи Турция в нейната офанзива в Ал-Баб срещу ИДИЛ (и кюрдите, б.а.) и призова САЩ за подкрепа за тази операция.

Кавказката връзка

Турски медии съобщиха, че според властите масовият убиец в “Рейна” е от Узбекистан или Киргизстан. Полицията е открила някои прилики с кървавия атентат на летището в Истанбул, където изпълнители са били граждани от Дагестан, Киргизстан и Узбекистан, а вероятният организатор - Ахмед Чатаев–Едноръкия, командир на “източен тюркски” батальон на ИДИЛ. Анализатори свързват с действията на същата група и самоубийствените атентати през миналия януари и март, чиято мишена бяха туристи на емблематичната светска търговска улица “Истиклял” в Истанбул. През 2016 г. в Турция бяха проведени две големи спецоперации, насочени към залавяне на екстремисти сред кавказката общност и рускоезични мюсюлмани. През юли в покрайнините на Истанбул, който е населен предимно с рускоезични мигранти от Русия и Централна Азия, бяха извършени обиски и арести. По някои данни в руските медии мерките са били свързани с атентата на истанбулското летище.

През октомври м.г. са били задържани 81 рускоезични бойци и привърженици на ИДИЛ в различни райони на Турция. Причина за арестите е получена информация от турското разузнаване за група, която вербува бойци и оказва материално-техническа подкрепа на бойците в Сирия и Ирак.

21 от задържаните са заемали постове в местните групи на ИДИЛ. Сред задържаните са и 60 чужденци, чието гражданство не се съобщава. При задържането им са били иззети два пистолета и боеприпаси, военни камуфлажни униформи и информация за цифрови носители. Известната руска правозащитничка Екатерина Сокирянска съобщи в страницата си във фейсбук, че в Турция има масови задържания на рускоезични мюсюлмани от Кавказ и Средна Азия. Според предварителна договореност някои от арестуваните се екстрадират за Русия.

Дали атентатът е опит за провал на сделката за мир, четете в хартиеното издание на "168 часа".