Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Върбинка, джинджифил и индийско орехче пречистват след празници

Ябълков оцет във вода помага за бързо сваляне на килограми

Едва ли има някой, който след празниците да не се чувства напълнял, преял или препил. Затова е необходимо бързо да се освободим от всичко излишно, докато то не се e превърнало в трайни мазнини и килограми, които трудно се свалят.

Според д-р Атанас Михайлов върбинката е чудесно средство за възстановяване на организма след празничните трапези и дори помага за махмурлука.

"2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в половин литър вода - споделя пред "168 часа" д-р Атанас Михайлов. - Чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди.

Изпива се на 3-4 порции през деня."

Освен че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди) и подпомага функциите на черния дроб и жлъчката.

"Джинджифилът е друго средство, което е с много хубав ефект след преяждане. Може да се настърже в ментов или друг билков чай или да се сдъвче", казва лекарят.

Според него

смляно индийско орехче на върха на ножа,

сложено в чай, има същата роля като върбинката и джинджифила.

"Ако предпочитате, може и смлян кориандър да сложите в чая - споделя д-р Михайлов. - Помагат и антиспастичните средства като например ментов чай. Както и ментови капки или други тинктури, съдържащи ментол."

Според него запарка от джоджен и копър също е полезна.

Освен тези средства, който иска да свали килограми, трябва да включи в режима си и ябълков оцет.

"Това е киселина. В чаша вода вместо лимонов сок сложете една или две супени лъжици ябълков оцет

- споделя пред "168 часа" професор Донка Байкова. – Той стимулира обменните процеси, изгаря калории, като ги превръща в енергия."

Според нея на първо място след празниците трябва да стимулираме детокс функцията на всеки от органите, свързани с отделителната система - стомах, черва, черен дроб, бъбреци, кожа и бял дроб.

"В този период трябва да приемаме повече течности от обичайното - споделя д-р Байкова. - През зимата не се изпотяваме много, но за да имаме детокс ефект, трябва да пием минимум по 2 л вода на ден."

Според нея е хубаво след празниците да се подложим на 3-дневен режим, за да възвърнем нормалната си форма.

"В момента върлува грипна епидемия, което означава, че не бива да излагаме организма на рестрикции.

3 дни и едно захранване е достатъчно за всеки",

споделя Байкова.

Този период включва най-вече много течности, плодове, зеленчуци и фрешове.

"Първия ден може да започнете с една чаша топла вода или чай заедно с лимонов сок, защото витамин С е мощен антиоксидант", коментира професорката.

Самият лимонов сок алкализира вътрешната среда и действа разграждащо. Както по отношение на солите, образували се в жлъчката, така и на камъчета в пикочните ни пътища.

"Той смила тези кристалчета и също така има диуретично действие - разказва д-р Байкова. - Трябва да предизвикаме засилена функция на бъбреците и да активираме диурезата."

Според нея, ако към цитронадата добавим и мед, ще постигнем още един детокс ефект.

"По този начин ще спрем омазняването на черния дроб, тоест ще спомогнем за възстановяване на гликогена, защото по време на празниците всеки преяжда с мазнини", споделя лекарката.

Към чая може да добавим и половин чаена лъжичка натриев бикарбонат.

"Содата за хляб също алкализира,

но действа и много добре на перисталтиката на червата - споделя Байкова. – Тя активизира моториката им и по този начин ще изхвърлим каквото е възможно от организма."

Според нея това може да се направи и за закуска. Час или два по-късно лекарката препоръчва обилно количество фрешове, плодове, зеленчуци.

"За да постигем детокс ефект, са ни необходими витамини, минерали и антиоксиданти. Най-важните са витамин С, провитамин А, оранжево обагрени плодове и зеленчуци", разказва специалистката.

Моркови, тикви и кайсии можем да сварим за следобедна закуска. Но според нея този фреш, за да стане вкусен, е необходимо и цвекло.

"Аз лично препоръчвам и една филия прясно зеле - споделя д-р Байкова. - Който предпочита,

може да добави и броколи или брюкселско зеле."

Тези зеленчуци съдържат сяра, а тя е необходим продукт за синтез на най-мощния антиоксидант в човешкото тяло, в черния дроб и всички клетки.

"Обядът може да е зеленчукова супа

или голямо задушено зеленчуково плато. Вариант е и зеле на фурна, дори и от туршия, но в никакъв случай да не е солено", разказва Байкова.

Според нея е важно да имаме пробиотици, тоест сиви микробиални клетки, които спомагат за възстановяване на баланса на микрофлората в червата.

"В период след прехранване в нея лек превес имат гнилостните бактерии, а трябва да доминират полезните бактерии, които наричаме пробиотични култури", споделя лекарката.

Какво още препоръчват специалистите, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Коментара ()

Вашият коментар