Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каквото не се купува с пари, се купува с много пари! Станалата модерна напоследък житейска максима ужасно много приляга на китайците. Те отдавна изкупиха американския външен дълг, притежават рекордни златни резерви, нефтени находища, диаманти и космически кораби.

Толкова се пренаситиха, че обърнаха поглед към футбола. В най-популярната игра пари се печелят само когато става дума за добре структурираните английски и германски клубове. В останалата част на света в общи линии големите отбори са неуморни прахосници на пари. Но за китайците пачките са най-малкият проблем. И ето че в седмиците около Нова година те буквално взривиха мира в европейския футбол с

безцеремонните

си покупки

на всичко живо, които им се хареса.

Арогантните азиатци дори си пожелаха звездата на световния футбол Кристиано Роналдо, предлагайки за него 400 млн. евро. Светотатството не се случи и 31-годишният португалец остана в "Реал" (Мадрид), въпреки че ако се беше качил на самолета за Пекин, Кристиано щеше да са си осигури по 100 млн. евро на година. Само си представете колко са 100 млн. евро за 12 месеца, при положение че Роналдо щеше да ги изкарва, без да се напъва особено в китайския елит. Достатъчно беше само да се разхожда по терена, да си прави неговите маймунджилъци и да подлудява феновете си по трибуните.

"За клиента ми парите не са всичко. Той иска да продължи да играе в най-добрия клуб в целия свят", обяви агентът му Жорже Мендеш, който разкри още, че Кралският клуб щеше да

прибере 300 млн. евро,

ако мегадоговорът беше подписан.

Сделка няма и Роналдо предпочете да взима по-скромна заплата, но да не се забива в далечен Китай. Много други големи имена във футбола обаче не се поколебаха да заглушат крясъците на собственото си его и да приберат парите. Първи в класацията се оказа Карлос Тевес. На аржентинеца не му беше чак толкова трудно да приеме предизвикателството. Той вече е на 32 и беше решил да приключи футболната си кариера в "Бока Хуниорс".

И ето че дойде телефонното обаждане от „Шанхай Шенхуа”, които нямаха никакво намерение да се пазарят. Китайците търпеливо изчакали обясненията на Тевес, че не му се напуска родината, че

жената и децата

ще се сърдят,

и накрая обявили сумата от 40 млн. евро. Но не за три или четири години потене по китайските терени, а за следващите 12 месеца. Тевес на момента забравил за задръжките си, креснал на жената да си затваря устата и моментално се юрнал към най-многолюдната страна в света, за да си подпише договора.

Слагайки подписа си под документа, той се превърна в най-скъпоплатения футболист в света, изпреварвайки двете суперзвезди Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Любопитната статистика обаче съвсем не е само за забавление на феновете. Промяната по върховете на класацията с най-добре платените играчи със сигурност може да взриви мира в европейския футбол. Меси и Роналдо не могат да оставят нещата току-така. Логиката им е желязна – не може

поовехтяла звезда

от китайското първенство да получава повече от нас. Но готови ли са „Барселона” и „Реал” (Мадрид) да дават по 40 и повече млн. евро на година на един-единствен играч? И какво ще се случи, ако бъде направено изключение за двете звезди, дали и другите няма да поискат стопроцентово увеличение на заплатите си. Китайците надуват балон, който може да се спука, взривната вълна да помете европейските грандове.

Първите симптоми вече са налице. Оказва се, че свикналите да получават всичко европейски грандове вече ще трябва да се

редят на опашка

зад китайските си колеги и да обират остатъка от това, което не е желано в Азия. Точно това се случи с халфа на „Зенит” (Санкт Петербург) Аксел Витсел, който буквално до последния момент преговаряше с „Ювентус” и вече беше с единия крак в Торино. Тогава на сцената излезе „Тяндзин Куанжин”, който предложи на полузащитника по 18 млн. евро годишно, или точно три пъти повече от вече договорената заплата с „Ювентус”.

Кой топ съдия обмисля дали да се премести в китайското първенство - четете в хартиеното издание.