Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БНР: „Музикаутор” поискаха 1,8 млн. лв вместо плащаните до момента 500 000 лв. годишно

Момчил Георгиев от Управителния съвет на радиото посочи пред Би Ти Ви, че „Музикаутор” са поискали 3,5 пъти повече пари от тях – 1,8 млн. лв вместо плащаните до момента 500 000 лв. годишно. БНР, чийто бюджет не е променян от 6 години, било склонно на 20% увеличение, но от сдружението не приели.

„Нарушен е общественият интерес. Не може едно национално радио, което е най-големият платец в страната, което има няколко програми, регионални станции, да бъде спряно да използва музиката. Абсолютно неоправдано е и представлява злоупотреба с положението на „Музикаутор”, заяви Георги Дамянов от Министерството на културата. По думите му случаят е специален, защото засяга медия, която получава субсидия от парите на данъкоплатците. Той посочи, че държавата ще се намеси, като трябва веднага да бъде отменена забраната за излъчване на съвременна музика в ефира на БНР.

„Хората, които докараха БНР до това положение, трябва да понесат своята отговорност”, подчерта Дамянов. Той беше категоричен: „Това, което „Музикатор” се опитва да наложи, е рекет – поставят едни неизпълними условия”. Иван Димитров от „Музикаутор” защити решението на сдружението, като посочи, че към момента се чува единствено позицията на националното радио. Той посочи, че според договора от 2011 г. БНР има задължение до 40% от ефирното време да е музика с действащи авторски права. За 5 години обаче този дял е нараснал с 40 на сто.

„Всяка година радиото консумира над 41 млн. лева от национална субсидия и няма яснота какво се случва. Музиката формира 55% от съдържанието на националното радио, а за това се плаща 1% от субсидията. Останалите 99% отиват за другите 45%”, коментира Димитров. Той допълни, че вече има сигнали, че радиото все пак използва музика, за която не е платено. По думите му за 3 месеца с БНР не се е стигнало до споразумение при нови условия и това е наложило крайната мярка. Утре следобед двете страни ще се срещнат отново – в СЕМ.

Коментара ()

Вашият коментар