Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терористът, убил 39 в клуб в Истанбул, се бил за ИДИЛ в Сирия

Нападателят, който уби 39 души в новогодишната нощ в истанбулски клуб, се е сражавал за терористичната групировка „Ислямска държава" в Сирия.

Той е използвал умения, които усвоил по време на гражданската война там, пише в. „Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Изданието пише, че нападателят, който още не е идентифициран и се издирва, е демонстрирал с поведението си добра подготовка в използването на огнестрелно оръжие. Джихадистът изстрелял около 120 куршума с „Калашников" в дискотека „Рейна", преди да успее да избяга от местопрестъплението.

„Ислямска държава" пое отговорност за нападението в понеделник - първият случай, в който джихадистите обявяват, че стоят за голяма атака в Турция. Според автора на публикацията Абдулкадир Селви, нападателят вече е идентифициран, а разследващите се концентрират върху хипотезата, че той е от Централна Азия. Селви изтъква, че нападателят е бил обучен да води уличен бой в жилищни райони на Сирия и използвал техника за стрелба на безразборни откоси срещу тълпа, а не тази на снайперист, и е бил специално избран за това нападение. Предупреждават за възможност от нови терористични атаки в Турция Зам.-министър-председателят на Турция Нуман Куртулмуш каза в понеделник, че властите са извлекли пръстови отпечатъци на нападателя и се надяват скоро да бъде идентифициран.

„Хюриет" изтъква, че в момента приоритет е залавянето на извършителя и неутрализиране на ислямистката клетка, която стои зад него, за да се предотвратят нови атаки. Според автора на статията, в новогодишната нощ е била планирана и атака в Анкара, но е била предотвратена с арестите на 8 заподозрени членове на „Ислямска държава" в града. В отделна публикация всекидневникът „Хабер тюрк" съобщава, че нападателят пристигнал в Истанбул от град Коня с жена и две деца, за да не привлича внимание.

Коментара ()

Вашият коментар