Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Не мога да светя вече в тъмнината ти..."

(Джордж Майкъл и Елтън Джон- "Не позволявай на слънцето да залезе в мен")

Навръх Коледа изгасна искрата на живота у музикалната звезда Джордж Майкъл и вече светът на неговите приятели и почитатели ще бъде много по-мрачен.

Певецът с най-изящния мъжки глас в поп музиката издъхва в съня си на 53 години в своя дом в Оксфордшир, Югоизточна Англия. По думите на неговия мениджър Майкъл Липман причината за смъртта му е сърдечна недостатъчност, получена след усложнения от пневмония.

Бездиханното тяло на музиканта е открито от неговата половинка, ливанеца Фади Фауаз.

"Никога няма да забравя тази Коледа. Намерих партньора си мъртъв в леглото.

Никога няма да спреш да ми липсваш", споделя Фауаз в туитър.

Двамата имали планове за коледен обяд, но певеца така и не се събудил за него. Фауаз се надява хората да го запомнят такъв, какъвто винаги е бил - красив човек.

Не е тайна, че здравословното състояние на Майкъл е било много разклатено. През последните години в медиите се появяваха спекулации, че е болен от СПИН.

Представители на звездата категорично отхвърлиха тези твърдения, но "Дейли мейл" припомни, че бразилският му любовник Анселмо Фелепа е починал от същата болест през 1993 година.

Неоспорим факт е обаче, че преди смъртта си Майкъл е страдал от наднормено тегло. Неузнаваемият му външен вид е уловен в снимка, направена, докато вечеря в лондонски ресторант през септември и публикувана от американския сайт TMZ.

Затлъстяването донякъде обяснява сърдечната недостатъчност, от която е починал певецът.

Навярно качването на килограми е било породено както от физическите му проблеми, така и от тежката депресия, с която изпълнителят не успява да се пребори през последната година.

Майкъл бил в толкова притеснително психично състояние, че потърсил помощ в най-луксозната терапевтична клиника в света - Kusnacht Practice край Цюрих, където седмичният престой възлиза на 70 хиляди британски лири.

И най-вещите специалисти обаче не успяват да го измъкнат от дупката. Неговите близки непрекъснато се надявали той да се събере с голямата си любов и бивш съпруг Кени Гос, с когото не са заедно от 2011 г., но който имал изключително благотворно влияние върху него.

Според някои източници двамата подновили приятелството си само седмици преди смъртта на музикалната икона.

В годината на тяхната раздяла за Майкъл настъпва най-черният период на непрекъснати влизания и излизания от болници. Макар още през 2008 г. той да е решил да опита да води по-спокоен живот извън обществения интерес, певецът все пак има достатъчно ангажименти, които да го държат в добра физическа форма.

През 2011 г. преди концерта си във Виена обаче се сгромолясва на земята, повален от тежка пневмония и изпада в кома.

Лекарите успяват да се преборят за живота му и да го вдигнат на крака като той дори успява да се върне за малко на сцената.

През 2012 г. обаче изпълнителят отново се срива и отменя австралийското си турне с обяснението, че напразно се опитва да премине през травма, за която докторите го предупредили, че ще преживее.

"Опасявам се, вярвах погрешно, че да правя музика и да излизам, за да пея пред публика, което ми носи такова щастие, ще бъде достатъчна терапия само по себе си", признава приживе звездата.

През 2014 г. Майкъл отново е приет в болница след припадък в дома си и след този случай обявява публично, че е отказал тревата и наркотиците. Дотогава пушел по 25 цигари марихуана на ден и често дори я комбинирал с кокаин.

В онзи момент 51-годишният музикант вече се е обрекъл на отшелничество и рядко излиза от скъпото си имение. Негови приятели смятат, че причината за изолацията му се криела в притеснението от неговите белези, които му останали след злополучна автомобилна катастрофа. През 2013 г. по необясними причини певецът пада от колата си в насрещното движение на мотописта и е откаран в болница с рана на главата. След случилото се той се затваря зад стените на дома си и още тогава започва да качва килограми. Повечето му близки обаче са сигурни, че скриването му от света отново се дължи на мъката по изгубената любов и щастие с Кени Гос.

Майкъл сключва брак с тексаския бизнесмен през 2006 г., но връзката им съществува от много по-рано. Според близки до двойката най-големият и единствен виновник за нейния край е не друг, а самият певец. Той бил необуздан прелюбодеец, докато Гос му бил изключително верен.

Самият изпълнител е признавал, че обичал да си плаща, за да получава мъжка любов. Парите обаче не му купували просто секс, а гаранция, че поредната бройка ще си тръгне тихо и кротко след удоволствията в леглото.

Тексаският бизнесмен не одобрявал както слабостта на своя партньор към чуждите ласки, така и още по-пагубната му страст към наркотиците. Още през 2006 г. Майкъл е открит надрусан и свлечен върху волана на колата си, след което получава забрана да шофира за две години. По всичко личи, че тогава не си взима урок.

След раздялата с Гос звездата намира утеха в обятията на фризьора Фади Фауаз, преобразявал косите на десетки звезди и който е с него до последния му миг. Джорд Майкъл не се срамува от своята сексуална ориентация и я заявява гръмко още през 1998 г.

"Мисля, че има нещо, което трябва да знаеш,

мисля, че е време да ти кажа това:

има нещо дълбоко в мен,

има някой друг, който трябва да бъда." (Джордж Майкъл - "Свобода")

Певецът прави сензационното разкритие, след като скандализира обществеността - спипан да задоволява по френски маниер полицейски служител под прикритие в обществена тоалетна в Лос Анджелис.

Обвинен е в непристойно поведение, което изкупва пред закона с известна сума пари и общественополезен труд.

Шумотевицата се подсилва и от изповедта на изпълнителя пред Си Ен Ен, че още на 27 години се е осмелил за първи път да има връзка с мъж.

Майкъл не търпи да бъде ограничаван и вкарван в рамки, а доказателство за това е цялата му кариера. Още като дете той решава да стане музикант напук на баща си Джак Панос, който постоянно му повтаря, че не може да пее.

"Да имаш родител, който ти казва, че не можеш да правиш нещо,

е една от най-добрите причини да

се бориш за това.

Ето че името ми е Йоргос Кириакос Панайоту. За света аз съм - и винаги ще бъда - известен с нещо друго. И това не е името ми", сигурен е певецът.

Той е роден на 25 юни 1963 г. в Лондон в деня, в който почива чичо му. Изпълнителят винаги е смятал, че иначе това съвпадение предопределя тежката му карма завинаги.

"Майка ми имала брат, когото много обичала. Самоубил се в деня, когато съм се родил. Бил чувствителен, талантлив и хомосексуален. Аз съм неговото превъплъщение, защото той се е преродил в мен", разказва приживе Майкъл.

Едва 21-годишен, той сформира дуета "Уам!" (Wham!) и заедно с най-добрия си приятел Андрю Риджли създават мегахитове като Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom, Last Christmas, Wham Rap! и много други. Те са първата западна поп група, която посещава Китай. Пет години по-късно през 1986 г. тандемът се разпада и Джордж започва соло кариера, като дебютира с албума си Faith.

"Всички очакваха от мен нещо по-добро. Не съжалявам за раздялата. Бях се подготвил за края на дуета. През последните две години творчеството ни беше изцяло мое дело, така че не беше чак толкова страшно", обяснява звездата.

Първият сингъл от първия му самостоятелен албум I Want Your Sex (1987) бързо става популярен, но и скандализира заради своя текст и мотива за плътски преживявания в него. Парчето е отстранено от плейлиста на радиото на Би Би Си и редактирано от MTV. Във видеото са изписани думите "Изучете моногамията" върху гърба на гола жена, а Джордж обяснява, че те препращат към идеята за предпазването от СПИН.

"Превърнах се в Антихрист за няколко седмици. Гледната ми точка е, че трябва да има превенция на СПИН, но това може да се случи и без да плашим децата със секса. Опитвам се да се противопоставя на идеята, че еротичното и съблазняващото е непременно нещо мръсно, което трябва да бъде забранено", коментира изпълнителят.

И все пак албумът се превръща в един от най-продаваните за 80-те години с над 10 милиона продадени копия в САЩ и носи на певеца "Грами" през 1989 г.

Макар славата да го изисква, Майкъл не обичал да се натрапва на хората както с провокативността си, така и с добротата си.

След смъртта му се появиха редица свидетели с неразказани истории, които потвърждават, че анонимно той непрекъснато е подкрепял финансово различни благотворителни инциативи и хора в нужда. Дори работел в приют за бездомни, но

държал безкористната му дейност да остане

в тайна.

Британският телевизионен водещ и продуцент Ричард Осман разказва, че именно Майкъл, отново тихомълком, е осигурил 15 000 паунда на жена, която споделила в телевизионен ефир, че не можа да плати за инвитро процедура. Изпълнителят дарил и 91 000 паунда за организация, която помага на деца-сираци от Кения, страдащи от СПИН.

Веднъж пък помолил сервитьорката в едно кафене, след като си тръгне от заведението, да предаде

чек от 25 000 паунда

на непозната жена,

която плачела

заради дълговете си.

Музикантът имал добро сърце, с което състрадавал на непознатите и обгрижвал близките си. След смъртта му част от неговото състояние, което възлиза на близо 105 млн. британски лири, ще отиде при неговите кръщелници.

Неизмеримото наследство обаче, което звездата оставя на света, е своята музика.

Майкъл е работел по нов албум дори преди смъртта си, след повече от десетилетие, без да издаде такъв. Това разкри композиторът и продуцент Ноти бой в началото на декември.

"С нетърпение чакам резултатите от съвместната ни работа. Всъщност не знам какво да очаквам. Той е по-загадъчен от всички други изпълнители, с които съм работил. Новият му албум ще излезе следващата година, а освен това Джордж Майкъл ще направи записи и за моя албум", похвали се продуцентът.

Кариерата на Джордж Майкъл продължава почти четири десетилетия, през които продава над 100 милиона албума.

Любопитното е, че през 1990 г. певецът дава интервю за списание Los Angeles Times's Calendar, в което обяснява, че ще опита да се бори с нарастващия си статут на звезда.

Думите му не се харесват на един читател, изпратил писмо до редакцията, което е публикувано седмица по-късно в изданието. И този читател не е кой да е, а знаменитият Франк Синатра, който дава следния съвет на по-младия си колега:

"Аз не разбирам човек, който живее "с надеждата за намаляване на напрежението на неговия статут на знаменитост". Хайде, Джордж. Отпусни се. Талантът не бива да се пропилява.

Тези, които го имат, трябва да го прегърнат, да го подхранват и да го споделят, за да не се отнеме от тях

толкова бързо, колкото им е бил даден назаем

Вярвай ми. Бил съм там."

И в следващите години, наистина, Джордж Майкъл се постара да сподели без ограничения таланта си със света.

"Всичко, което трябва да видим, е,

че аз не ти принадлежа,

нито ти на мен!

Свобода!

Трябва да ми дадеш това, което ми взе!

Свобода!" (Джордж Майкъл - "Свобода")